Ajankohtaista

Kohti Kiinaa

28 syyskuun, 2017

Suomea Kansainvälisen Luisteluliiton ISU:n johtotehtävissä edustava Marie Lundmark uskoo muodostelmaluistelun mahdollisuuksiin päästä olympialajiksi. Hänen johtamansa työryhmä ajaa hanketta saada laji Kiinan talviolympialaisiin 2022.

– Muodostelmaluistelulle kuuluisi olympiastatus. Luistelijoiden unelman toteuttaminen on minulle sydämen asia, Marie Lundmark toteaa.

ISU:n nimeämä työryhmä on todella arvovaltainen. Lundmarkin lisäksi ryhmässä työskentelevät kiinalainen Yang Yang, venäläinen Alexander Lakernik, yhdysvaltalainen David Rath, kanadalainen Cathy Dalton ja ruotsalainen Nathalie Lindqvist.

Työryhmän tehtävänä juuri nyt on kerätä tilastoja ja tietoa tulevan olympiahakemuksen tueksi.

Muodostelmaluistelu jäi rannalle, kun ensi talven Etelä-Korean olympialaisiin valittiin uusia lajeja vuonna 2015. Yksi syy oli ja lienee edelleen joukkueiden koko, sillä kansainvälinen olympiakomitea haluaa pienentää urheilijamäärää olympialaisissa. Toisaalta olympialajeina on paljon suurempien joukkueiden lajeja, joiden harrastajamaita on vähemmän kuin muodostelmamaita.

On elintärkeää, että muodostelma-luistelun piiriin nousee nyt Aasian maita.

Marie Lundmarkin mukaan on elintärkeää, että muodostelmaluistelun piiriin nousee nyt Aasian maita, erityisesti Kiina. Tällä hetkellä Aasian maista MM-tasolla nähdään vasta Japani.

Toiseksi tärkeäksi askeleeksi Lundmark näkee median kiinnostuksen herättämisen lajia kohtaan, sillä olympialaisiin halutaan mahdollisimman laajaa näkyvyyttä joka lajille.

Suomalaisvalmentajat jakavat Lundmarkin näkökannat. Laji on ainakin suomalaisnäkökulmasta olympiakelpoinen. Suomalaiset joukkueet edustavat huippu-urheilua, vaikka ne tekevät työtä harrastuspohjalta.

– Mutta näkyvyyttämme mediassa tulee parantaa. Vastuu lajin tunnetuksi tekemisestä kuuluu ISU:lle, maiden lajiliitoille ja olympiakomiteoille, katsoo Marigoldin valmentaja Anu Oksanen.

Team Uniquen valmentaja Miru Penttinen korostaa, että valmentajien on pidettävä huoli lajin urheilullisuudesta ja luistelun laadusta. Laatua korostaa myös Rockettesin valmentaja Kaisa Arrateig.

– Olemme Suomessa jo treenimäärissä maksimissa. Nuorten urheilijoiden on huolehdittava myös opinnoistaan ja muusta elämästään. Pyörimme ympyrää, kunnes tulee päätös olympiastatuksesta. Sen jälkeen panoksia ja ammattimaisempaa otetta on mahdollista vielä lisätä.

teksti Marita Kokko
Taitoluistelu-lehti 4/2017