Tapahtumat

Muodostelmaluistelun MM-kisat alkavat huomenna

Suomen joukkueet valmiina mitalitaistoon

11 huhtikuun, 2019 STLL Elina Paasonen

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut alkavat huomenna Helsingin jäähallissa. Perjantaina on vuorossa lyhytohjelma ja lauantaina luistellaan vapaa.

Suomen edustajat Helsinki Rockettes ja Marigold IceUnity tähtäävät kotijäällä mitaleille. MIU puolustaa Helsingissä maailmanmestaruuttaan, jonka se voitti Tukholmassa vuosi sitten. Helsinki Rockettes puolestaan voitti tänä keväänä Suomen mestaruuden ja lähtee kisaan supernälkäisenä. Viime vuonna Helsinki Rockettes ei yltänyt MM-kisapaikkaan.

MM-kilpailu kotikaupungissa

Vaikka kilpailu käydään joukkueiden kotikaupungissa, luistelijat majoittuvat hotellissa.

– Vetäydymme hakemaan kisarauhaa, viettämään aikaa yhdessä ja kääntämään ajatukset kohti kilpailua. Tavoitteemme on toinen MM-kulta peräkkäin, kertoo Marigold IceUnityn kapteeni Camilla Sundgren, joka opiskelee valtiotieteitä Helsingin yliopistossa.

Helsinki Rockettesin kapteeni Nona Vihma kertoo takana olevan tiukka ja työntäyteinen kilpailukausi, joka onneksi päättyi SM-kultaan ja sitä kautta MM-edustukseen.

– On hienoa luistella kotihallissa, joka on jo juhla-asussa. Toki hallissa joutuu kulkemaan hieman eri reittejä kuin normaalisti, Vihma kertoo.

Helsinki Rockettesin valmentaja Kaisa Arrateig ja kapteeni Nona Vihma
Helsinki Rockettesin valmentaja Kaisa Arrateig ja kapteeni Nona Vihma kertoivat lehdistötilaisuudessa, että maaliskuussa voitettu Suomen mestaruus antoi joukkueelle rutkasti itsevarmuutta.

Kapteenit nimeävät toistensa lisäksi pahimmiksi kilpailijoikseen Venäjän, Kanadan ja Yhdysvaltojen joukkueet.

Marigold IceUnityn valmentaja Anu Oksasen mukaan ohjelmiin on tehty pienempiä ja vähän isompiakin uudistuksia. Esimerkiksi lajin olympiatoiveesta kertovaan lyhytohjelmaan #WhyNot on lisätty voimaa ja vahvuutta terästetyllä sovituksella Vangeliksen sävellyksestä Tulivaunut.

– Uusi sovitus ja sen myötä tarkennettu koreografia nähdään MM-jäällä nyt ensimmäisen ja samalla tietysti viimeisen kerran, hän toteaa.

Marigold IceUnity osallistuu kolmannen kerran kotikisoihin. Vuosina 2001 ja 2011 voitto ei osunut kohdalle.
– Kolmas kerta toden sanoo. Ehkä nyt on meidän vuoromme, Anu Oksanen uskoo.

Marigold IceUnityn valmentaja Anu Oksanen ja kapteeni Camilla Sundgren
Marigold IceUnityn valmentaja Anu Oksanen ja kapteeni Camilla Sundgren miettivät, josko kolmas kerta toden sanoisi. MIU oli vuoden 2001 kotikisoissa neljäs ja vuonna 2011 toinen.

Helsinki Rockettesin lyhytohjelma Symphony of Passion kertoo rakkaudesta, tuskasta ja menetyksestä.

– Toivon, että se välittää tunnetta ja koskettaa suomalaista yleisöä, valmentaja Kaisa Arrateig sanoo.

– Meillä on kultainen unelma. Joukkue on hyvässä kunnossa ja menemme täysillä alusta loppuun. Sen jälkeen tuomarit tekevät työnsä.

Kiina ensi kertaa mukana

Kilpailussa on mukana 24 joukkuetta 20 maasta. Uutena maana kilpailussa on mukana Kiina. Ice Pearl -joukkue kasattiin vajaa vuosi sitten. Aiemmin kansainvälisenä jäätanssijana tunnetulla valmentaja Xi Hongyanilla on ohjauksessaan ammattijoukkue, joka on koottu yksinluistelijoista, jäätanssijoista ja pariluistelijoista. Ice Pearlsin riveissä luistelee myös seitsemän pikaluistelijaa. Iältään joukkueen 18 luistelijat ovat 17–27-vuotiaita ja mukana kolme miesluistelijaa. Joukkue harjoittelee jopa 36 tuntia viikossa.

Lauantain luistelujärjestyksen ja tulokset löydät ISU:n sivuilta.