Tapahtumat

Special Olympics -luistelijat nauttivat Finlandia Trophyn jäällä

11 lokakuun, 2019 Katariina Kivimäki Antti Lehto ja Sari Niskanen

Special Olympics -taitoluistelijat osallistuivat ensimmäistä kertaa kansainväliseen Finlandia Trophy Espoo -kilpailuun. Mukana oli 19 urheilijaa Suomesta, Unkarista, Islannista, Venäjältä, Tanskasta, Tšekistä, Itävallasta ja Slovakiasta. Suomea edustivat Tamperelaisen Varala-Tiimin Ville-Matias Putila ja Elina Salminen sekä Vihdin Taitoluistelijoiden Vilja Tamminen ja Viivi Väistö.

Special Olympics -sarjassa kilpailevat urheilijat, joilla on kognitiivinen viive, kehitysvamma tai kehitysvammalle läheinen kehitys- tai oppimishäiriö. Urheilijan vamman tasosta riippuen he kilpailevat joko vain vapaaohjelmassa tai lyhytohjelmassa sekä vapaaohjelmassa. Suomalaisista Ville-Matias Putila kilpaili vapaaohjelmassa taitoihinsa perustuen tasolla yksi ja naiset vapaaohjelmassa tasolla kaksi. Kaikkiaan Special Olympics -yksinluistelussa on kuusi tasoluokkaa. 

Jännitystä ilmassa

Finlandia Trophy Espoo oli kaikkien suomalaisten kauden ensimmäinen kilpailu. Putilaa ja Salmista yli 10 vuotta valmentanut Tanja Töyrylä-Kannisto oli erittäin tyytyväinen suojattiensa suorituksiin.

– Elina ja Ville jännittivät kovasti, mutta he luistelivat hienosti omat ohjelmansa. Tämä oli myös ensimmäinen kerta näin suuressa hallissa, joten sekin toi oman mausteensa, erityisopettaja ja taitoluisteluvalmentaja Tanja Töyrylä-Kannisto kertoo.

Ville Putila, 27, muistuttaa valmentajaansa heti, ettei tämä ollut hänen ensimmäinen Finlandia Trophynsa.

– Esiinnyimme viisi vuotta sitten Trophyn avajaisissa. Nyt jäällä oli erilaista, mutta kivaa, menin sinne reippaasti. Olen tehnyt paljon töitä uuden ohjelmani kanssa, tason 1 -kilpailussa kolmanneksi sijoittunut mies täsmentää.

Putila oli itse valinnut kilpailumusiikikseen Apocalyptican Fields of Verdun -kappaleen, joka oli oiva valinta hevistä pitävälle miehelle.

Naisten tasolla kaksi kilpaillut Elina Salminen meni jäälle hermostuneena, sillä hänen luistimensa nauha oli auennut lämmittelyssä. Uusi ohjelma sujui kuitenkin mainiosti, vaikka 24-vuotias lempääläläinen harmittelikin kolmoiskäännöstään.

– Nyt alan keskittyä taas enemmän luisteluun. Uusi ohjelma vaatii vielä harjoittelua. Keskityin alkusyksyn rytmiseen voimisteluun ja sen kilpailuihin, Elina Salminen kertoo.

Tanja Töyrylä-Kannisto pitää kansainvälissä kilpailuissa käytettävää ISU-arviointia hyvänä, mutta toisaalta hankalana luistelijoille, joiden liiketarkkuus ei ole täsmällistä.

– Luistelijoiden vammat asettavat haasteita suorituspuhtautta arvostavassa ISU-arvioinnissa. Meillä on vielä matka kesken ja kokonaisuuden hallinta paranee harjoitus kerrallaan.

Vihdin Taitoluistelijoiden kaksikko Viivi Väistö, 19, ja Vilja Tamminen, 19, nappasivat tason kaksi -sarjan sijat kuusi ja seitsemän. Ystävykset, hurjiksi itseään kutsuvat vihtiläiset ovat luistelleet yhdessä jo yli kymmenen vuotta. Viivin ja Viljan valmentaja Anna Haataja iloitsi tyttöjen mahdollisuudesta osallistua kilpailuun.

– Viivillä ja Viljalla meni todella kivasti. Tämä on nyt toinen vuosi tällä tasolla ja olemme rakentaneet ohjelmia pikkuhiljaa, Mylly-ryhmää valmentava Anna Haataja kehuu.

Suomen joukkue valmentajiensa kanssa: Tanja Töyrylä-Kannisto (vas.), Henna Kannisto, Elina Salminen, Ville-Matias Puntila, Anna Haataja sekä edessä Vilja Tamminen ja Viivi Väistö.

Kulta ja hopea Islantiin

Tason kaksi -kilpailun voiton vei islantilainen Nina Ingimarsdottir,17, ja hopeaa sai hänen OSP-seurakaverinsa Gabriella Arnadottir, 19. Taitoluistelun ohella telinevoimistelua harrastava Ingimarsdottir kertoi olevansa Suomessa jo toista kertaa.

– Tulimme Suomeen keskiviikkona ja lähdemme kotiin sunnuntaina. Jäämme nyt katsomaan kilpailuja, mutta ohjelmassa on varmasti myös vähän nähtävyyksien katselua. Tykkään kilpailla, mutta parasta tässä lajissa ovat kuitenkin ystävät, vain viisi vuotta taitoluistelua harrastanut Ingimarsdottir kertoo.

Hopeamitalisti Arnadottir oli tyytyväinen suoritukseensa. Iloinen reykjavikilainen kertoi harjoittelevansa viisi tuntia viikossa ja valmentavansa seuransa pienimpiä luistelijoita. Upea kisapuku oli naisen itsensä suunnittelema.

– Luonnostelin puvun ja äiti ompeli sen. Tykkään suunnitella ja haluan tulevaisuudessa vaatesuunnittelijaksi, Gabriella Arnadottir kertoo.

Islantilaiset Vedis Hardardottir (vas.), Nina Ingimarsdottir ja Gabriella Arnadottir nauttivat Finlandia Trophy Espoon tunnelmasta.

Islantilaisten valmentajat Helga Olsen ja Ragna Gunnarsdottir kehuivat kilpailujen tunnelmaa.

– Koimme joukkueemme lämpimästi tervetulleeksi ja yleisö on kannustanut mukavasti. Hienoa, että Special Olympics -luistelijat pääsevät osaksi tällaista tapahtumaa, Helga Olsen kiittelee.

Kaikki 19 kilpailijaa palkittiin osallistumismitaleilla ja ruusilla. Katso kaikkien Special Olympics -sarjojen tulokset.

Lue myös
Henkilöt

Japanilaiset Shoma Uno ja Sota Yamamoto:

Kaksintaistelu jatkuu jälleen

4 marraskuun, 2019

Kiss & Cry

Kiinalaisopiskelijat hakivat oppia olympialaisiin Finlandia Trophysta

24 lokakuun, 2019

Henkilöt

Kirjailija Leena Lehtolainen Finlandia Trophyn mediatiimissä:

”Taitoluistelu on minulle elämänmittainen rakkaus”

18 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Muodostelmakausi starttasi Finlandia Trophyssa

Dramaattisia teemoja ja tummia pukuja

16 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Alena Kostornaialle naisten sarjan kultaa

Jenni Saarinen ennätyspisteillä neljänneksi

13 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Jäätanssin voitto Yhdysvaltoihin

Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijalle seitsemän

13 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Maailmaa kiertänyt Kanadan lippu palasi Suomeen

13 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Muodostelma­luistelukilpailun voittoon Venäjän Paradise – Helsinki Rockettes paras suomalainen

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Shoma Uno vei miesten sarjan voiton Japaniin

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Pariluistelun kaksoisvoitto Venäjälle

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Jäätanssijat aloittivat Finlandia Trophyn toisen päivän

Yuka Orihara ja Juho Pirinen ensi kertaa kotiyleisön edessä

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy käyntiin

Maailmantähdet säihkyivät espoolaisjäällä

11 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Jättiyllätys Finlandia Trophyssa:

Adam Rippon palasi Espooseen

11 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Suomalais­luistelijat innokkaina kilpailuun

10 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Vammaiset taitoluistelijat kilpailevat historiallisesti Finlandia Trophyssa

9 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon osallistujat julki

20 syyskuun, 2019