Kiss & Cry

Kiinalaisopiskelijat hakivat oppia olympialaisiin Finlandia Trophysta

24 lokakuun, 2019 Elise Malmivirta Sari Niskanen ja Katariina Kivimäki

Finlandia Trophy Espoossa oli tänä vuonna mukana ripaus olympiatunnelmaa: lauantaina kilpailua ja järjestelyjä seurasi lehdistökeskuksessa ryhmä kiinalaisen Hebein yliopiston journalistiikan opiskelijoita. Nuoret osallistuvat tänä syksynä Laajasalon opiston ja Kisakallion Urheiluopiston yhteiseen projektiin, jossa kiinalaisia koulutetaan talviurheilun saloihin. Projektiin osallistuvien kymmenen opiskelijan on tarkoitus toimia Pekingin vuoden 2022 olympialaisissa urheilujournalistisissa tehtävissä. Yhteistyökoulutus alkoi syyskuun puolivälissä ja kestää kolme kuukautta. Finlandia Trophy oli ryhmän ensimmäinen talviurheilutapahtuma.

Suomen Taitoluisteluliitton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen oli ylpeä voidessaan viedä suomalaista osaamista Kiinan olympialaisiin. Kansainvälisten kilpailuiden tiedotus- ja viestintäosaamista on kertynyt Kajas-Virtaselle runsaasti: Suomi on järjestänyt viime vuosina muun muassa sekä taitoluistelun (2017) että muodostelmaluistelun (2019) maailmanmestaruuskilpailut.

”Nyt tiedämme, mikä on Kiss and cry -alue ja myös sen, että toimittajat ja valokuvaajat paiskivat kovasti töitä tapahtuman aikana.”

Kiinalaisopiskelijat saivat Finlandia Trophyssa lyhyen oppimäärän kansainvälisen taitoluistelukilpailun hektisestä luonteesta. Kajas-Virtanen kertoi opiskelijoille muun muassa kilpailujen viestinnän organisoimisesta ja ammattitaitoisista vapaaehtoisista, jotka vuosi toisensa jälkeen haluavat olla mukana kisaviestintää tekevässä mediatiimissä. Kiinalaiset saivat myös seurata lehdistökeskuksessa, miltä tapahtuma näyttäytyi journalistien näkökulmasta.

Uusi tuttavuus Kiss & Cry

Opiskelijat Liu Bin ja Li Yi Ran olivat erityisen kiinnostuneita siitä, miten lähellä urheilijoita toimittajat työskentelivät.

– Meille oli uutta, miten vähän aikaa luistelijoilta on mahdollista saada kommentteja. Ennen kilpailuja ei tietenkään saa haastatteluja. Suorituksen jälkeen puolestaan kommentteja voi olla kärkkymässä melkoinen joukko toimittajia, kun mukaan lasketaan myös sosiaalisen median sisällöntuottajat, 20-vuotias Li Yi Ran kertoo.

Opiskelijat seurasivat myös mielenkiinnolla lehdistötilaisuuksia, joihin metsästettiin välillä kuumeisesti kadoksissa olleita luistelijoita. Kiss & Cry -nurkkaus ja kilpailijoiden lähelle pääseminen tuntui opiskelijoista jännittävältä. Ryhmä oli vaikuttunut kilpailun järjestelyistä ja vakuutti, että näitä oppeja he aikovat viedä mukanaan olympialaisiin.

– Opimme vierailumme aikana paljon urheilutapahtuman kulissien takana työskentelystä. Nyt tiedämme, mikä on Kiss and cry -alue ja myös sen, että toimittajat ja valokuvaajat paiskivat kovasti töitä tapahtuman aikana.

Hebein yliopiston journalistiikan opiskelijat saapuivat Suomeen syyskuun puolivälissä. Kiinalaisten ja heidän opettajansa Vilja Päätalon (vas.) vierailua Finlandia Trophyssa emännöi Suomen Taitoluisteluliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen.

Opiskelijoilla ei ollut ennakkokäsityksiä luistelukilpailun järjestämisestä.

– Koulutuksemme yliopistossa on hyvin teoriakeskeistä. Olemme nähneet taitoluistelukilpailuja tai ylipäänsä urheilutapahtumia vain televisiosta. Koulutuksen sisältö on painottunut televisio- ja radiotuotantoon, joten Finlandia Trophyn seuraaminen on meille mieleenpainuva ja innostava kokemus. Kaikki on paikan päällä paljon jännittävämpää, Liu Bin kertoo.

Vapaaehtoisten ammattimaisuus teki vaikutuksen

Lin Bin ja Li Yi Ran olivat vaikuttuneita niin vapaaehtoisten ammattimaisuudesta kuin tiedotuksen ja journalistien työskentelyn nopeatempoisuudesta. He imivät itseensä visiittinsä aikana oppia monesta asiasta, mutta päällimmäisenä mieleen jäi tapahtuman hektisyys.

– Jos työskentelemme toimittajina vuoden 2022 talviolympialaisissa, meidän täytyy työskennellä vielä nopeammin! Myös huippuluistelijoilla on kilpailuissa kiire, sillä kaikki haluavat haastatella heitä. Tilanne tilanne on kaikille haastava, Liu Bin kertoo.

Myös valokuvaajien työskentelytahti kuvauksesta kuvien käsittelyyn hämmästytti: kuvaajat saattoivat keskittyä luistelijoiden suorituksessa johonkin tiettyyn elementtiin kuten nostoon tai piruettiin, ja siirtyivät sitten editoimaan kuviaan saman tien.

Kohti olympialaisia

Opiskelijat toivovat oppivansa paljon talviurheilusta, ja he haluavat valmistautua huolellisesti olympialaisiin. Heidän tavoitteenaan on tuoda uutta osaamista urheilutapahtumien järjestämiseen, erityisesti tiedottamiseen ja sisällöntuottamiseen.

Kiinalaiset opiskelijat kertoivat, että taitoluistelun katsominen oli heille lumoava kokemus: ”Sulavat liikkeet ja kaunis musiikki loivat ainutlaatuista taidetta.”

Li Yi Ran oli ilahtunut Kiinan lipun ja kotimaansa taitavan jäätanssiparin mukanaolosta kilpailussa. Molemmat naiset uskovat, että olympialaiset näyttävät muulle maailmalle, kuinka Kiina on kehittynyt viime vuosien aikana. He myös toivovat, että olympialaiset ovat osaltaan rakentamassa siltaa Kiinan ja lännen välille.

Lue myös
Henkilöt

Japanilaiset Shoma Uno ja Sota Yamamoto:

Kaksintaistelu jatkuu jälleen

4 marraskuun, 2019

Henkilöt

Kirjailija Leena Lehtolainen Finlandia Trophyn mediatiimissä:

”Taitoluistelu on minulle elämänmittainen rakkaus”

18 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Muodostelmakausi starttasi Finlandia Trophyssa

Dramaattisia teemoja ja tummia pukuja

16 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Alena Kostornaialle naisten sarjan kultaa

Jenni Saarinen ennätyspisteillä neljänneksi

13 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Jäätanssin voitto Yhdysvaltoihin

Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijalle seitsemän

13 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Maailmaa kiertänyt Kanadan lippu palasi Suomeen

13 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Muodostelma­luistelukilpailun voittoon Venäjän Paradise – Helsinki Rockettes paras suomalainen

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Shoma Uno vei miesten sarjan voiton Japaniin

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Pariluistelun kaksoisvoitto Venäjälle

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Jäätanssijat aloittivat Finlandia Trophyn toisen päivän

Yuka Orihara ja Juho Pirinen ensi kertaa kotiyleisön edessä

12 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy käyntiin

Maailmantähdet säihkyivät espoolaisjäällä

11 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Jättiyllätys Finlandia Trophyssa:

Adam Rippon palasi Espooseen

11 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Special Olympics -luistelijat nauttivat Finlandia Trophyn jäällä

11 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo

Suomalais­luistelijat innokkaina kilpailuun

10 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Vammaiset taitoluistelijat kilpailevat historiallisesti Finlandia Trophyssa

9 lokakuun, 2019

Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoon osallistujat julki

20 syyskuun, 2019