Kiinalaisopiskelijat hakivat oppia olympialaisiin Finlandia Trophysta
Finlandia Trophy Espoossa oli tänä vuonna mukana ripaus olympiatunnelmaa: lauantaina kilpailua ja järjestelyjä seurasi lehdistökeskuksessa ryhmä kiinalaisen Hebein yliopiston journalistiikan opiskelijoita. Nuoret osallistuvat tänä syksynä Laajasalon opiston ja Kisakallion Urheiluopiston yhteiseen projektiin, jossa kiinalaisia koulutetaan talviurheilun saloihin. Projektiin osallistuvien kymmenen opiskelijan on tarkoitus toimia Pekingin vuoden 2022 olympialaisissa urheilujournalistisissa tehtävissä. Yhteistyökoulutus alkoi syyskuun puolivälissä ja kestää kolme kuukautta. Finlandia Trophy oli ryhmän ensimmäinen talviurheilutapahtuma.
Suomen Taitoluisteluliitton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas-Virtanen oli ylpeä voidessaan viedä suomalaista osaamista Kiinan olympialaisiin. Kansainvälisten kilpailuiden tiedotus- ja viestintäosaamista on kertynyt Kajas-Virtaselle runsaasti: Suomi on järjestänyt viime vuosina muun muassa sekä taitoluistelun (2017) että muodostelmaluistelun (2019) maailmanmestaruuskilpailut.
”Nyt tiedämme, mikä on Kiss and cry -alue ja myös sen, että toimittajat ja valokuvaajat paiskivat kovasti töitä tapahtuman aikana.”
Kiinalaisopiskelijat saivat Finlandia Trophyssa lyhyen oppimäärän kansainvälisen taitoluistelukilpailun hektisestä luonteesta. Kajas-Virtanen kertoi opiskelijoille muun muassa kilpailujen viestinnän organisoimisesta ja ammattitaitoisista vapaaehtoisista, jotka vuosi toisensa jälkeen haluavat olla mukana kisaviestintää tekevässä mediatiimissä. Kiinalaiset saivat myös seurata lehdistökeskuksessa, miltä tapahtuma näyttäytyi journalistien näkökulmasta.
Uusi tuttavuus Kiss & Cry
Opiskelijat Liu Bin ja Li Yi Ran olivat erityisen kiinnostuneita siitä, miten lähellä urheilijoita toimittajat työskentelivät.
– Meille oli uutta, miten vähän aikaa luistelijoilta on mahdollista saada kommentteja. Ennen kilpailuja ei tietenkään saa haastatteluja. Suorituksen jälkeen puolestaan kommentteja voi olla kärkkymässä melkoinen joukko toimittajia, kun mukaan lasketaan myös sosiaalisen median sisällöntuottajat, 20-vuotias Li Yi Ran kertoo.
Opiskelijat seurasivat myös mielenkiinnolla lehdistötilaisuuksia, joihin metsästettiin välillä kuumeisesti kadoksissa olleita luistelijoita. Kiss & Cry -nurkkaus ja kilpailijoiden lähelle pääseminen tuntui opiskelijoista jännittävältä. Ryhmä oli vaikuttunut kilpailun järjestelyistä ja vakuutti, että näitä oppeja he aikovat viedä mukanaan olympialaisiin.
– Opimme vierailumme aikana paljon urheilutapahtuman kulissien takana työskentelystä. Nyt tiedämme, mikä on Kiss and cry -alue ja myös sen, että toimittajat ja valokuvaajat paiskivat kovasti töitä tapahtuman aikana.
Opiskelijoilla ei ollut ennakkokäsityksiä luistelukilpailun järjestämisestä.
– Koulutuksemme yliopistossa on hyvin teoriakeskeistä. Olemme nähneet taitoluistelukilpailuja tai ylipäänsä urheilutapahtumia vain televisiosta. Koulutuksen sisältö on painottunut televisio- ja radiotuotantoon, joten Finlandia Trophyn seuraaminen on meille mieleenpainuva ja innostava kokemus. Kaikki on paikan päällä paljon jännittävämpää, Liu Bin kertoo.
Vapaaehtoisten ammattimaisuus teki vaikutuksen
Lin Bin ja Li Yi Ran olivat vaikuttuneita niin vapaaehtoisten ammattimaisuudesta kuin tiedotuksen ja journalistien työskentelyn nopeatempoisuudesta. He imivät itseensä visiittinsä aikana oppia monesta asiasta, mutta päällimmäisenä mieleen jäi tapahtuman hektisyys.
– Jos työskentelemme toimittajina vuoden 2022 talviolympialaisissa, meidän täytyy työskennellä vielä nopeammin! Myös huippuluistelijoilla on kilpailuissa kiire, sillä kaikki haluavat haastatella heitä. Tilanne tilanne on kaikille haastava, Liu Bin kertoo.
Myös valokuvaajien työskentelytahti kuvauksesta kuvien käsittelyyn hämmästytti: kuvaajat saattoivat keskittyä luistelijoiden suorituksessa johonkin tiettyyn elementtiin kuten nostoon tai piruettiin, ja siirtyivät sitten editoimaan kuviaan saman tien.
Kohti olympialaisia
Opiskelijat toivovat oppivansa paljon talviurheilusta, ja he haluavat valmistautua huolellisesti olympialaisiin. Heidän tavoitteenaan on tuoda uutta osaamista urheilutapahtumien järjestämiseen, erityisesti tiedottamiseen ja sisällöntuottamiseen.
Li Yi Ran oli ilahtunut Kiinan lipun ja kotimaansa taitavan jäätanssiparin mukanaolosta kilpailussa. Molemmat naiset uskovat, että olympialaiset näyttävät muulle maailmalle, kuinka Kiina on kehittynyt viime vuosien aikana. He myös toivovat, että olympialaiset ovat osaltaan rakentamassa siltaa Kiinan ja lännen välille.