Seurassa

Iloista ilmapiiriä ja paljon armoa itselleen

20 joulukuun, 2017

Luistelun ilo saa ja sen pitääkin näkyä rovaniemeläisen Silver Starsin harjoituksissa. Iloista ilmapiiriä luovat lupa olla ihan oma itsensä ja avoimuus, jolla murheet saadaan kiinni ajoissa.

Rovaniemen Taitoluistelijoiden noviisijoukkue Silver Stars nousi SM-sarjaan tällä kaudella. Joukkuetta valmentavat Elina Niskajärvi ja Salla Pekkala.

– Olemme haaveilleet SM-sarjasta pitkään. Joukkue menestyi monta kautta putkeen kansallisella noviisitasolla, ja kaipasimme lisämotivaatiota kehittyäksemme seuraavalle tasolle. Tuomareilta saatu palaute puolsi SM-sarjaan siirtymistä, he kertovat.

Elina on valmentanut Rovaniemellä jo kymmenen ja Salla kahdeksan vuotta. Alku SM-sarjassa on mennyt kokeneiltakin valmentajilta uutta oppiessa. He ovat opiskelleet ISU-sarjan ohjelman rakentamista ja tytöt teknisempää luistelua.

– Joukkue on ottanut uuden sarjan hyvin vastaan. Tytöt ovat tarttuneet haasteisiin riittävän armollisesti itseään ja muuta joukkuetta kohtaan.

Valmentajien tavoitteena on pitää joukkueen ilmapiiri myönteisenä. He pyytävät luistelijoita etsimään toistensa suorituksista onnistumisia ja iloitsemaan omista sekä joukkuekavereiden kehittyneistä taidoista.

– Olemme onnistuneet luomaan joukkueen jäsenten välille vahvan luottamuksen, aina löytyy joku joka kuuntelee ja ymmärtää. Tytöt myös arvostavat kovasti toisiaan ja hyväksyvät erilaiset mielipiteet.

Kaksikko jututtaa tyttöjä yksitellen ja pienissä ryhmissä useasti kauden aikana. Kerran viikossa on psyykkisen valmennuksen vartti.

Yhdessä käydään lenkillä harjoitusaikojen ulkopuolella ja keksitään yhteistä tekemistä myös vapaa-aikana.

– Viime kesänä Silver Stars osallistui joukkueena 24 tunnin maastopyöräkilpailuun Levillä.

Kapteeni kaikkien apuna

Siiri Kota-aho on joukkueen kapteeni nyt ensimmäistä vuotta. Hän vaihtoi lajiin yksinluistelusta kahdeksan vuotta sitten. Siiri auttaa kapteenina niin joukkuetta kuin valmentajia sekä käytännön tehtävissä että hengen luonnissa.

– Olen joukkueessa kaikkien kaverina ja katson, ettei kukaan jää yksin. Pyrin olemaan aina reippaana treeneissä, hän kuvaa.

Siirtyminen SM-sarjaan on tehnyt joukkueesta Siirin mukaan entistä motivoituneemman. Kauden tavoitteena on edistyä niin yksilötaidoissa kuin yhtenäisessä luistelutyylissä.

Arjen mahdollistajat

Ilona Luiro tuli lajin pariin tyttäriensä vanavedessä. Hän opetteli huoltajan hommia ensin nuorempien joukkueissa. Nyt molemmat tyttäret luistelevat Silvereissä ja äiti hoitaa joukkueen jojon tehtäviä parinaan Maarit Korsumäki. Molemmat tekevät huoltajan ja jojon hommia tilanteen mukaan.

– On hienoa, että tytöt ja heidän vanhempansakin ovat tuttuja jo aiemmiltakin vuosilta.

Jojotiimi hoitaa joukkueen arkea talkoista ja varainhankinnasta kisavarauksiin ja kisakampausten vääntämiseen.
Ilonan mielestä joukkueen henki on hyvä. Jojona hän pitää kuitenkin aina tuntosarvet ulkona, sillä asioita kuulee sivulauseissakin. Kannustaminen ja keskustelu ovat aina tarpeen.

– Tässä on tavallaan sellainen isoäitihahmo kaikille, sillä valmentajammekin ovat nuoria. Heidänkin jaksamisestaan pitää kantaa huolta.

Valmentajat kiittävät avoimesti jojotimiiään:

– Ilona ja Maarit ovat sydämellisiä ja ihania jojoja. He ovat tarkkasilmäisiä näkemään alkavatkin murheet ja huolehtivat kaikista tytöistä kuin omista lapsistaan.

Silver Stars on Suomen pohjoisin SM-joukkue. Se näkyy kulkemisen kustannuksissa ja matkojen kestossa.
Mutta se näkyy jojon mukaan myös reippaissa tytöissä.

– He ovat rohkeaa ja sitkeää tekoa, eivätkä hätkähdä pienistä, hän kiittää.

teksti Marita Kokko | kuvat Sari Niskanen

Taitoluistelulehti 5/2017