Tietoa lajista

Kevät käynnistää joukkue- ja ryhmäsiirrot

Urheilupsykologi: Hyvä lopetus tekee tilaa myös uusille aluille

9 maaliskuun, 2020 Saara Laaninen Sari Niskanen

Kevät on taitoluistelussa perinteisesti sitä aikaa, kun harjoitusryhmissä ja joukkueissa tapahtuu muutoksia. Moni luistelija siirtyy harjoitusryhmästä, joukkueesta tai seurasta toiseen. Urheilupsykologi Laura Koivusalo antaa vinkkejä siihen, kuinka luistelija itse voi varautua muutokseen.

Tänään alkaa muodostelmaluistelun osalta noin kuukauden mittainen siirtymäjakso, jonka aikana monet luistelijat vaihtavat joukkuetta ja mahdollisesti myös luisteluseuraa. Vaihdosta suunnitteleva luistelija saattaa käydä useammallakin testijäällä maaliskuun aikana.

Testit ja niitä mahdollisesti seuraava joukkueenvaihdos ovat luistelijalle ymmärrettävästi jännittävää, jopa stressaavaa aikaa. Suomen Taitoluisteluliitto on omalta osaltaan pyrkinyt tekemään prosessista mahdollisimman selkeän luomalla joukkueenvaihdoille viralliset pelisäännöt.

Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen kertoo, että sääntöjä noudatetaan pääosin hyvin.

– Joskus on joitakin muistutuksia lähetetty seuroille siitä, milloin saa julkaista testijäiden ajankohdat. Mutta yleisesti sääntöjä kunnioitetaan mielestäni hyvin, Niittynen kertoo.

Siirtymäaika jatkuu tänä vuonna 10.4. asti. Syy suhteellisen pitkälle siirtymäjaksolle on muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailut, jotka järjestetään huhtikuun alussa Yhdysvaltojen Lake Placidissa.

– MM-kilpailuissa luisteleville on luonnollisesti annettava kisarauha, Niittynen sanoo.

Yksinluistelijoille ei ole olemassa vastaavaa virallista säännöstöä. Harjoitusryhmien vaihdokset ajoittuvat kuitenkin niin ikään keväälle. Kilpailukauden aikana yksinluistelija saa edustaa vain yhtä seuraa.

Urheilupsykologin neuvot siirtoon valmistautuville

Taitoluistelussa oma ryhmä tai joukkue muodostaa tiiviin sosiaalisen yhteisön. Pienetkin luistelijavaihdokset saattavat aiheuttaa muutoksia ryhmän sisäisiin rooleihin ja dynamiikkaan.

Urheilupsykologi Laura Koivusalo antaa hyviä neuvoja niin luistelijoille kuin valmentajillekin uuteen kauteen ja uusiin harjoitusryhmiin totuttautumisessa. Koivusalo muistuttaa, että ennen uuteen siirtymistä on kuitenkin tärkeää hyvästellä vanha joukkue tai ryhmä.

– Kauden lopussa yhdessä kuljettua matkaa ja oppeja todennetaan, kiitetään ryhmää ja sen jäseniä ja työstetään juuri sen ryhmän päättymistä ja siihen liittyviä tunteita ja ajatuksia. Hyvä lopetus tekee tilaa myös uusille aluille, Koivusalo tiivistää.

”Hyvä lopetus tekee tilaa myös uusille aluille.”

Koivusalo painottaa sitä, että luistelijan on oltava kärsivällinen ja annettava itselleen aikaa siirtyessään uuteen harjoitusympäristöön.

– On normaalia, että positiivisetkin muutokset herättävät monenlaisia tunteita. Uuteen ryhmään meneminen on aina jännittävää kelle tahansa, Koivusalo sanoo.

Joukkueessa jatkavat urheilijat voivat myös helpottaa uusien luistelijoiden siirtymistä. Koivusalo sanookin, että kauden alussa jokaisen luistelijan olisi hyvä pohtia, miten itse haluaisi tulla kohdatuksi ja kohdelluksi.

”Vanhojen” luistelijoiden lisäksi myös valmentajien rooli on elintärkeä, kun kootaan uusia joukkueita ja harjoitusryhmiä.

– Valmentajan vastuulla on pitää huolta siitä, että jokainen luistelija tuntee olonsa arvokkaaksi ja tervetulleeksi. Valmentaja myös huolehtii siitä, että harjoitusryhmässä on psykologisesti turvallinen ilmapiiri, jossa luistelija uskaltaa ottaa riskejä ja epäonnistua, Koivusalo sanoo.

Toisin sanoen kaikkien, myös vanhojen luistelijoiden ja valmentajienkin, on hyvä pitää mielessä se, että siirtyminen uuteen harjoitusympäristöön on useimmille jännittävä tilanne. Koivusalo peräänkuuluttaa myös vanhempien tärkeää roolia kevään joukkue- ja ryhmämuutoksissa:

”Valmentaja myös huolehtii siitä, että harjoitusryhmässä on psykologisesti turvallinen ilmapiiri, jossa luistelija uskaltaa ottaa riskejä ja epäonnistua.”

– Vanhemman tärkein tehtävä on olla kuulolla nuoren tunteille ja ajatuksille sekä tarjota mahdollisuus keskustella asiasta, mikäli nuori niin haluaa, urheilupsykologi neuvoo.

Lapsella tai nuorella luistelijalla saattaa myös viedä aikaa totutella siihen, että vanhat kaverit ovatkin seuraavan kauden kilpajäillä niitä pahimpia vastustajia. Koivusalo kuitenkin muistuttaa, että ystävyyssuhteita kannattaa vaalia yli joukkue- ja ryhmärajojen.

– Se on hyvän urheiluhengen mukaista ja merkittävä osa mielen hyvinvointia, Koivusalo tiivistää.