Kiss & Cry

Rakkaudesta lajiin – Suomen ensimmäinen taitoluisteluaiheinen podcast

Jonna Manninen ja Mariikka Latva haluavat rohkaista puhumaan avoimesti lajiin liittyvistä aiheista

22 kesäkuun, 2020 Helena Tienhaara Rosa Liimatainen ja Lilli Salminen

Intohimoprojektin, Rakkaudesta lajiin -podcastin takana ovat masters-sarjan muodostelmaluistelijat Jonna Manninen ja Mariikka Latva.

Kun Espoon Jäätaitureiden Valley Bay Synchroheartsissa luisteleva viestintäalan ammattilainen Jonna Manninen teki helmikuussa juttua SkatingFinlandille, hän haastatteli juttuansa varten erästä muodostelmaluisteluvalmentajaa. Tunnin hedelmällisestä keskustelusta pystyi mahduttamaan artikkeliin vain muutaman lauseen. Se harmitti.

Rakkaudesta lajiin -podcast
Rakkaudesta lajiin -podcastin ensimmäinen jakso kuultiin viime viikon keskiviikkona.

– Sanoin tuolloin haastateltavalleni, että pitäisiköhän perustaa podcast, sillä se antaisi kanavana enemmän mahdollisuuksia keskustelun rönsyilyyn ja omien ajatusten ja kokemusten jakamiseen. Ajatus jäi hautumaan, kunnes toukokuun alussa päätin pyytää joukkuekaveriani Mariikka Latvaa mukaan, Jonna kertoo podcastin synnystä.

Lahdesta kotoisin olevat, entiset SM-tason muodostelmaluistelijat Jonna ja Mariikka keskustelevat luisteluun liittyvistä asioista mielellään. Aktiiviuransa lopettaneina he voivat käsitellä podcastissaan sellaisiakin asioita, joista aktiiviurheilijoiden ei ole ollut perinteisesti sopivaa puhua. Asiat näyttäytyvät erilaisina, kun niitä on ehtinyt vuosien mittaan prosessoida.

– Olemme molemmat tosi kovia puhumaan ja ilmaisemaan mielipiteitä erilaisista asioista. Kun Jonnalla on ammatin puolesta vielä viestintähommat hallussa, syntyi tämä todella luonnollisesti, Mariikka toteaa.

Naisnäkökulmaa urheiluun

Rakkaudesta lajiin -podcastia alettiin työstää toukokuun alussa. Aluksi kaksikko oli turhankin optimistinen ja ajatteli, että ensimmäinen jakso olisi ulkona parissa viikossa. Todellisuudessa suunnittelu ja käytännön toteutus veivät paljon aikaa. Piti pohtia podcastin näkökulmaa, aiheita ja kohderyhmää.

Lisäksi piti miettiä käytännön toteutusta, kuten sitä, millaisia välineitä tarvitaan, millä ja missä nauhoitetaan, mitä ohjelmia tarvitaan, miten editointi tapahtuu, mistä musiikit jaksoihin saadaan, millä alustalla podcast julkaistaan ja miten ihmiset löytävät podcastin pariin. Jaksojen suunnittelun lisäksi piti miettiä myös sosiaalisen median konseptia ja kuvata sinne materiaalia.

”Olemme suunnitelleet pyytävämme podcastiimme vieraita haastamaan ajatteluamme ja tuomaan uusia näkökulmia aiheisiimme.”

Jonnan ja Mariikan podcastin kohderyhmänä ovat paitsi kaikki taitoluistelusta ja naisurheilusta kiinnostuneet, myös ne, joita kiinnostaa naisten näkökulma urheiluun. Vaikka podcastissa jutellaan taitoluistelusta ja erityisesti muodostelmaluistelusta, tulevat monet aiheet olemaan sellaisia, että myös muiden lajien edustajat pystyvät niihin samaistumaan.

– Suurin osa urheilupodcasteista on miesten pitämiä, ja ne käsittelevät miesten ammattiurheilua. On hienoa, että pääsemme korjaamaan epäkohtaa, iloitsee Jonna.

Vieraita mukaan

Rakkaudesta lajiin -podcastin tarkoituksena ei ole vain ruotia kilpailuja ja keskustella lajin huipuista, vaan pureutua laajasti taitoluistelun aiheisiin ja ilmiöihin. Tavoitteena on muun muassa luoda rakentavaa keskustelua motivaatiosta, voittamisesta ja häviämisestä, saavutetuista ja saavuttamattomista unelmista, lajin trendeistä ja ilmiöistä, aktiiviuran lopettamisesta, valmennussuhteista, ulkomailla luistelemisesta, luistelun hintalapusta, lajin kehityksestä, sukupuolten välisistä stereotypioista urheilussa ja siitä, millaisia kipupisteitä urheilu-uraan voi liittyä.

Rakkaudesta lajiin -bodcastia emännöivät Jonna Manninen ja Mariikka Latva haluavat rohkaista puhumaan vaikeistakin aiheista.
Rakkaudesta lajiin -podcastia emännöivät Jonna Manninen ja Mariikka Latva haluavat rohkaista puhumaan vaikeistakin aiheista.

– Olemme suunnitelleet pyytävämme podcastiimme vieraita haastamaan ajatteluamme ja tuomaan uusia näkökulmia aiheisiimme. Aiomme pyytää vieraita myös lajin ulkopuolelta – näkökulmaa sekin, Mariikka sanoo.

Jonna ja Mariikka pyrkivät julkaisemaan uuden jakson kerran viikossa, aina keskiviikkoisin. Vaikka he suunnittelevat jaksoja etukäteen, tarkkaa käsikirjoitusta ei ole. Ennen äänitystä he käyvät lyhyesti läpi, millaisia ajatuksia aihe on heissä herättänyt.

”Tarkoitus on pitää keskustelu autenttisena ja yllätyksellisenä myös meille itsellemme.”

– Meillä on ranskalaisilla viivoilla muistissa kysymyksiä ja ajatuksia, joita haluamme tuoda esille. Tarkoitus on pitää keskustelu autenttisena ja yllätyksellisenä myös meille itsellemme, Jonna sanoo.

Podcastin äänitys tapahtuu Sanomatalolla Suplan studioilla, ja ohjelma julkaistaan ainoastaan Suplan alustalla. Supla tarjoaa Jonnalle ja Mariikalle välineet ja tuotantoapua vastineeksi podcastin määräaikaisesta yksinoikeudesta. Editoinnin ja jaksojen julkaisemisen he tekevät kuitenkin itse.

Puhuminen yllättävän vaikeaa

Podcastin tekemisessä parasta on tähän mennessä ollut uuden oppiminen ja itsensä haastaminen, sillä kummallakaan ei ollut aiheesta aikaisempaa kokemusta. Rakkaasta lajista molemmat puhuvat mielellään. Haastavinta on tähän mennessä ollut ajatusten pukeminen sanoiksi ja järkevien lauseiden muodostaminen. Kun mikrofoni avataan, alkaa jännittää.

– Kirjoitan paljon työssäni ja siinä pystyn harkitsemaan, miten asiat sanon. Tekstiä pystyy korjaamaan ja jäsentelemään ehjäksi ja loogiseksi kokonaisuudeksi. Sen sijaan äänitettyä jaksoa kuunnellessa tajuaa välillä, ettei oma ajatus välity kuulijalle niin kuin sen tarkoitin tai sanavalinta on ollut huono, Jonna kertoo.

”Haluamme rohkaista puhumaan myös vaikeista asioista.”

Mariikalle podcastin tekeminen on ollut täydellistä vastapainoa työlle vaateliikkeen myymäläpäällikkönä. Omien mielipiteiden ääneen sanominen jännittää, etenkin jos ne ovat sellaisia, joista joku voi pahastua.

– Pohdimme heti toisen jakson nauhoituksen jälkeen, että uskaltaako tätä edes julkaista. Muistutimme kuitenkin toisiamme siitä, että halusimme tehdä tätä juuri siksi, että asioista voitaisiin keskustella ääneen. Haluamme rohkaista puhumaan myös vaikeista asioista, Mariikka sanoo.

Kuuntele Rakkaudesta lajiin -podcastia Suplasta.