Ennen & jälkeen
Upea kisameikki viimeistelee kokonaisuuden – meikkibloggaaja antaa vinkit
Kisakausi on pyörähtänyt juuri käyntiin ja kokemattomammat luistelijat saattavat tuskailla, miten syntyy kestävä ja kaunis kisameikki. Miten irtoripset laitetaan? Mitä välineitä oikeasti tarvitsen? Meikkibloggaaja Miia Johanssonin antaa viime hetken vinkit upeaan kisameikkiin.
Mikä on tärkeää, jotta meikkipohjasta tulisi kestävä?
Esiintymismeikki on kuin näyttävä juhlameikki. Kestävässä meikkipohjassa tärkeintä on todella ohut meikkivoidekerros. Meikkivoide pitää valita oman ihotyypin mukaan, jotta meikki pysyy pitkään. Jos iho rasvoittuu helposti, voi esiintymismeikin alta jättää kosteusvoiteen kokonaan pois. Näin tehdään usein maailmantähdille, kuten esimerkiksi Beyoncélle.
Itse en suosittele primereita eli meikinpohjustusvoiteita. Mitä vähemmän on kerroksia, sitä paremmin meikki pysyy. Kannattaa valita meikkivoide, joka on todella pigmenttinen. Se peittää parhaiten punaisuuden, jota urheillessa herkästi tulee.
Ihonhoitoon kannattaa panostaa. Kun iho tuntuu hyvältä, olokin on itsevarmempi. Hyviä luomivärejä, huulipunia ja poskipunia saa melko edullisestikin, joten rahat voi mieluummin säästää laadukkaisiin ihonhoitotuotteisiin.
Millaisia meikkivälineitä ja siveltimiä kisameikkiin tarvitaan?
Samalla perussetillä selviää kuin arkimeikissäkin. Tarvitaan meikkivoide-, luomiväri-, peitevoide- ja puuterisivellin sekä sivellin, jolla saa levitettyä poskipunan ja tehtyä varjostukset. Meikkiin kuuluvat aina samat perusasiat, tehdään se sitten esiintymiseen tai arkeen. Tosin esiintymismeikissä kaikki tehdään vain vahvemmin. Meikkaus on valojen ja varjojen leikkiä, ja esiintymismeikissä niiden tulee olla vahvemmat sekä silmämeikissä että kasvoilla. Näin kasvojen piirteet näkyvät paremmin myös kaukaa.
Miten irtoripset saa kiinnitettyä siististi?
Irtoripset täytyy ensin mitoittaa omaan silmään eli leikata ylimääräinen osa pois ulkonurkasta. Liiman pitää antaa kuivua puolisen minuuttia ennen ripsien laittamista. Helpoimmin ripsien kiinnitys onnistuu pinseteillä. Ripset kannattaa tuoda suoraan ylhäältä alas kohti ripsien tyveä. Ensin kiinnitetään ulkonurkka ja sitten sisänurkka. Tämä vaatii treeniä samoin kuin taitoluistelukin.
Miten valita sopivat sävyt luomiväriin ja huulipunaan?
Luomivärissä miettisin enemmänkin sen tummuutta kuin sävyvalintaa. Värejä ja mahdollisuuksia on paljon. Pienet sävyerot eivät näy kauas. Punaiset huulet ovat aina nappivalinta ja näyttävät esiintyjällä hyvältä.
Miten saa luomivärit kestämään ja silmämeikin pysymään siistinä?
Vaikka en suosittele meikinpohjustusvoidetta, luomivärin alla olisi hyvä käyttää luomivärinpohjustusvoidetta. Hyvä pohjustusvoide pitää luomivärin paikoillaan hikisenkin esiintymisen ajan.
Tumman silmämeikin tekeminen vaatii paljon treeniä. Esiintymismeikki kannattaa aloittaa aina silmämeikistä. Silloin ei tarvitse pelätä, että luomivärit tippuvat poskille.
Esiintymismeikkiä kannattaa aina katsoa hieman kauempaa. Ei kannata stressata, jos rajaus ei ole täydellinen. Meikkiä ei kukaan kuitenkaan katso läheltä.
Mitä tummempi luistelijan silmämeikki on, sitä vahvemmat valot ja varjot tulee kasvoille luoda. Valot tuodaan vaaleammalla peitevoiteella kasvojen keskiosiin, ja varjot varjostustuotteella hiusrajaan, leuan alle ja poskiluiden alle. Tummassa silmämeikissä kannattaa muistaa jättää valoa myös kulmakarvan alapuolelle. Valoa voi tuoda kulmakarvojen alapuolelle myös peitevoiteella.
Millaisia vinkkejä annat kulmakarvojen ja poskipunan laittamiseen?
Kannattaa varmistaa, että kulmakarvat näkyvät tarpeeksi hyvin myös kaukaa. Jos muu meikki on vahva ja kulmakarvat vaaleat, meikki näyttää hassulta. Tasapaino ja symmetria ovat tärkeitä.
Poskipunaa kannattaa laittaa esiintymismeikkiin reippaasti. Sen oikea paikka on poskien korkeimmalla kohdalla sivulta päin katsottuna. Jos puuterimainen poskipuna ei tunnu pysyvän, kannattaa kokeilla voidemaista vaihtoehtoa. Sen voi vielä kiinnittää puuterimaisella poskipunalla, jolloin lopputulos on kestävä.
Jutun artikkelikuvassa ovat Helsinki Rockettes -joukkueen Rosa Latvala ja Inka Korpio meikittä sekä täydessä kisalookissa.
Lue myös Muodostelmaluistelu: Tarvitseeko kaikkien olla samasta muotista?
Myös säännöt rajoittavat meikkejä
Tuomari Pia Alhonen kertoo, että taitoluistelussa meikin toivotaan näyttävän siltä, että luistelija on tulossa urheilusuoritukseen eikä naamiaisiin.
Luistelijan kisameikki voi olla värikäs ja vähemmän perinteinen. Meikin tehtävänä on kuitenkin tukea kokonaisuutta, eikä viedä siltä huomiota pois. Jos teema on satumainen, voivat kasvotkin olla. Luistelijasta ei kuitenkaan saa tehdä hahmoa, jolla on meikatut viikset tai vaikkapa nenä.
– Kannattaa miettiä, voisiko meikissä kävellä luontevasti kadulla vai ei. Luovasta meikistä ei saa lisäpisteitä. Jos meikki on liian teatraalinen ja yli puolet tuomareista antaa vähennyksen, vähennys voi tulla. Tällainen voisi esimerkiksi olla vaikkapa karvaiset kulmakarvat, jotka on liimattu omien päälle, valottaa Alhonen ja jatkaa:
– Kerran olen nähnyt kynällä tehdyt pörröiset kulmakarvat. Niistä ei tullut vähennystä, mutta huomautus kyllä. Turhaa riskiä ei kannata ottaa.
Yksinluistelussa strasseja saa käyttää meikissä, mutta muodostelmaluistelussa ne ovat nykyään kiellettyjä. Tämä johtuu siitä, että muodostelmassa ne ovat suurempi turvallisuusriski. Strasseja on jäällä enemmän, kun niitä on yhden luistelijan sijaan kuudentoista luistelijan kasvoissa. Riski strassien putoamiseen ja mahdollisiin vaaratilanteisiin kasvaa merkittävästi.
Jäähallien kovat valot tekevät usein kalpean näköiseksi. Nuorillekin luistelijoille voi laittaa hieman poskipunaa tai muuta kevyttä meikkiä. Tällöin lopputulos ei ole meikatun näköinen, mutta kuitenkin siisti ja raikas.
Sen sijaan kampaukseen voi halutessaan panostaa enemmän.
– Jos luistelijalla on juhlava kisapuku, juhlavuus sopii myös hiuksiin. Joskus on suuri ristiriita, kun puku on hieno, mutta kasvot ovat meikittömät ja rasvainen tukka ponnarilla. Tasapainoinen ja yhtenäinen tyyli on tavoite.
Meikkiä suunnitellessa tulee muistaa kuitenkin luistelijan luistelusarja ja ikä. Lasten tulee olla ikäistensä näköisiä.
– Jos näkisi 8-vuotiaan meikattuna kadulla, olisi se outoa. Sen sijaan 18-vuotias meikattuna on normaalia. Samanlaista ajattelua kannattaa soveltaa kisameikkiin, muistuttaa Alhonen.