Muodostelmaluistelu: Tarvitseeko kaikkien olla samasta muotista?
Ensikäynti muodostelmakilpailussa on lajia tuntemattomalle huumaava kokemus. Satamäärin urheilijoita, ja joka joukkue näyttää kilpailuasuissaan kuin samasta puusta veistetyltä. Kuinka tämä illuusio tehdään, vastaajana Tapparan muodostelmaluistelun päävalmentaja Johanna Nuotiomaa.
Kilpajään ulkopuolella näkee luistelijoiden pituuserot. Jäällä joukkue kuitenkin tuntuu yhdeltä. Kuinka suuri haaste pituuserot ovat valmentajalle/ koreografille?
”Onhan se haaste, jos pituuseroa on parinkin pään verran, mutta toisaalta tämä pistää minut valmentajana sopivasti myös pohtimaan ohjelman siirtymiä. Joskus juuri pituuserojen takia niistä syntyy jotain hienoakin. Nykyään on myös paljon elementtejä, joissa luistellaan ilman otetta. Silloin pituuseroilla ei niin ole väliä. Toisaalta pituuseroista voi myös olla hyötyä esimerkiksi kuolemanspiraaleissa ja nostoissa. Meillä ei joukkueissa ole minkäänlaisia pituusvaatimuksia tai -rajoja.”
Kaikilla on sama puku, on luistelija pitkä tai pätkä, pajunvitsa tai tanakampi. Miten puvun valinta tapahtuu ja paljonko pukua muokataan yksilökohtaisesti?
”Kilpailupuvut suunnitellaan yhdessä ompelijan kanssa ikäryhmälle ja ohjelman teemaan sopiviksi. Meillä puvut tehdään mittatilaustyönä, jolloin ompelija käy sovittamassa luistelijoille sovituspuvut sekä mittaa esimerkiksi helman ja hihojen pituudet. Pukujen yksityiskohtia myös muokataan koon mukaan.”
Miten tarkasti sinä valmentajana mietit, millainen puku sopii millekin ikäryhmälle?
”Hyvinkin paljon. Puvut suunnitellaan aina ikäryhmälle sopivaksi ja meillä ei esimerkiksi tulokkailla ja minoreilla ole hihattomia pukuja tai avonaisia selkiä. Näissä joukkueissa luistelee kuitenkin lapsia ja lapsilla tulee mielestäni olla heille sopivat puvut. Pienten luistelijoiden teemat pyritään pitämään iloisina ja reippaina, jolloin luonnollisesti myös vältämme synkän värisiä pukuja heidän kanssaan.”
Kun katsoo muodostelmaluistelijoiden kisakampauksia, tuntuu, että kaikilla on samanlaiset hiukset. Millaisia sääntöjä luistelijoilla on hiustensa pituudesta ja mallista?
”Voisi luulla, että vaatimukset hiusten pituuden ja mallin suhteen ovat kovinkin tiukat, mutta meillä ei kyllä ole minkäänlaisia sääntöjä näiden kanssa. Monen kisakampauksen saa kuitenkin tehtyä myös lyhyisiin hiuksiin esimerkiksi hiuslisäkkeen avulla.”
Taitoluistelussa, myös muodostelmassa, hyvin nuorillakin on kilpailuissa meikkiä. Paljonko asiasta keskustellaan?
”Meillä kisameikin määrä lisääntyy luistelijoiden vanhetessa. Tulokkaille laitetaan hieman poskipunaa ja huulikiiltoa, minoreille lisäksi ripsiväri ja rajaukset, SM-joukkueilla on sitten jo luomivärit ja irtoripset käytössä. Jälleen kerran lapset saavat olla lapsia. Olemme seurassamme määrittäneet tämän linjan yhdessä valmennustiimimme kanssa. Yleisellä tasolla en tiedä, että keskustelua aiheesta olisi ollut.”
Muodostelmaluistelijat viihtyvät myös jään ulkopuolella samanlaisissa joukkueasuissa. Kuinka tärkeä asia tämä on?
”Yhtenäinen vaatetus luo mehenkeä ja on tämänkin vuoksi oleellinen osa joukkuelajia. Joukkuevaatteet viimeistelevät ja sitovat porukan yhteen, ja esimerkiksi kilpailuissa voi hallissa erottaa kuka kuuluu mihinkin seuraan tai joukkueeseen. Itse pidän joukkuevaatteita tärkeinä ja niin pitävät luistelijatkin. Erityisesti pienille tulokkaille on suuri päivä, kun he saavat ensimmäistä kertaa pukea joukkuevaatteet ylle.”