Tietoa lajista

Taitoluisteluliiton isännöimä Olympic Development Project päätökseen Vierumäellä

29 heinäkuun, 2021 JA KUVAT Kaisa Viitanen

Samaan aikaan, kun kesäolympialaiset pyörivät Tokiossa, talvilajien urheilijat valmistautuvat jo Pekingiin. Iso joukko pohjoiseurooppalaisia taitoluistelijoita ja valmentajia viettää tällä viikolla innostuneita ja samalla haikeita hetkiä Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä, kun kansainvälinen Olympic Development Project saa päätöksensä.

Kansainvälinen Luisteluliitto on 2000-luvulla enenevässä määrin panostanut kehitysprojekteihin, joilla taitoluistelun tasoa on pyritty nostamaan eri maanosissa ja pienemmilläkin alueilla. Yksi merkittävimmistä projekteista on Vuoden 2018 talviolympialaisten jälkeen käynnistynyt Olympic Development Project, joka suunnattiin tukemaan pohjoiseurooppalaisten maiden yksinluistelua ja jäätanssia matkalla kohti Pekingiä.

”Se, että eri maiden valmentajat saavat koulutusta ja että he saavat jakaa oppimaansa, kokemuksiaan ja ideoitaan toinen toistensa kanssa, on ensiarvoisen tärkeää.”

Kehitysprojektin tarkoituksena on ollut sekä kouluttaa lajin valmentajia että tarjota urheilijoille riittävän haasteelliset harjoitteluolosuhteet yhdessä oman valmentajansa kanssa. Yksinluistelun ja jäätanssin yhdistämisellä samaan projektiin taas on etsitty uudenlaista yhteistyötä ja vuoropuhelua kahden alalajin välille.

Projektissa, jonka isäntämaana on ollut Suomi, säännöllisten leiritysten ja seminaarien kouluttajina ovat toimineet maailmankuulut lajispesialistit. Yksi heistä on monien kehitysprojektien veturina toiminut venäläinen mestarivalmentaja Alexander Vedenin.

– Tämän projektin ydin ei mielestäni ole niinkään luistelijoissa vaan valmentajissa. Se, että eri maiden valmentajat saavat koulutusta ja että he saavat jakaa oppimaansa, kokemuksiaan ja ideoitaan toinen toistensa kanssa, on ensiarvoisen tärkeää.

Valmentaja Alexander Vedenin seuraa tarkasti, miten oppi menee perille Olympic Development Project -leirillä Vierumäellä.
Valmentaja Alexander Vedenin seuraa tarkasti, miten oppi menee perille Olympic Development Project -leirillä Vierumäellä.

Suureksi Suomen ystäväksi ja myös Vierumäen leirikeskuksen arvostajaksi tunnustautuva Vedenin ottaa esimerkin Suomesta.

– Suomen Taitoluisteluliitto on maailman paras lajimme järjestö. Ja suomalaiset lajivalmentajat ovat Euroopan parhaita. Miksi? Siksi että Suomen lajiliitto on jo 1990-luvulta sekä isännöinyt kansainvälisiä leirityksiä ja koulutuksia että järjestänyt korkeatasoista omaa koulutusta. Suomalaisvalmentajat ovat ahkeria kouluttautujia ja he ovat myös koko ajan saaneet olla kansainvälisessä yhteydenpidossa.

ODP antoi startin ihmeille

Kehitysprojekti on vuosien mittaan kerännyt piiriinsä mittavan määrän valmentajia ja heidän luistelijoitaan erityisesti Pohjoismaista ja Baltian maista, mutta mukana on lisäksi ollut monia maita manner-Euroopan pohjoisosista. Osa luistelijoista tavoittelee jo seuraavia unelmiaan kansainvälisellä huipputasolla eikä ole enää mukana tämä kesän leirityksessä, osa tämän kesän luistelijoista on vasta teini-ikäisiä. 

Lajiguru Alexander Vedeninin tapaan ODP ja Vierumäki ovat erityisen tärkeitä tänäkin kesänä osallistujakaartiin kuuluvalle hollantilaiselle jäätanssiparille Chelsea VerhaeghSherim Van Geffen.

”Luistelimme yhdessä, mutta en ollut ihan vakuuttunut lajista ja pelkäsin myös jäätanssin suuria kustannuksia.”

Parissa kumpikin on entisiä yksinluistelijoita. Tätä nykyä 21-vuotiaan Chelsean haaveena jäätanssijan ura oli jo nuoresta, mutta häntä 7 vuotta vanhempi Sherim ei ollut helppo pala suostuteltavaksi mukaan.

– Meillä oli varmaan yksi pisimpiä jäätanssiparin try out -kausia. Luistelimme yhdessä, mutta en ollut ihan vakuuttunut lajista ja pelkäsin myös jäätanssin suuria kustannuksia. Vasta, kun tulimme yhdessä vuonna 2019 Vierumäelle ja ODP-leirille, meistä tuli oikeasti tiimi, Sherim kertoo.

Hollantilaiset jäätanssijat Chelsea Verhaegh ja Sherim Van Geffen.
Hollantilaiset jäätanssijat Chelsea Verhaegh ja Sherim Van Geffen.

Aluksi parin suunnitelmat ja haaveet olivat vaatimattomat: ”Jospa pääsimme yhteen kansainväliseen kilpailuun.” Ura kuitenkin lähti etenemään rakettina. Parin osallistuttua useisiin kilpailuihin tuli varmuutta, ja viime talvena paukahtivat parin suureksi iloksi EM-kisoihin vaadittavat teknisten pisteiden rajat rikki. Ja kun EM-kisat peruttiin, pari yllätti itsensä ja kaikki muutkin läheltä seuranneet  tekemällä MM-pisterajat. Pari oli Tukholman MM-kisoissa sijalla 29.

– Totta kai haluamme olla syyskuussa Nebelhorn Trophyssa yrittämässä Hollannille olympiapaikkaa, jos vain liittomme meidät sinne lähettää. Tiedämme, että mahdollisuutemme lunastaa paikka ovat varmasti minimaaliset. Mutta toisaalta: meille on tapahtunut ihmeitä ennenkin, kertoo tätä nykyä pääosin Suomessa Maurizio Margaglion johdolla valmentautuva kaksikko.

Leikkiä ja työtä

Vierumäen ODP-leirillä on tällä viikolla koolla valmentajia ja luistelijoita kaikkiaan kahdeksasta eri maasta. Lisäksi iso joukko eurooppalaisia valmentajia seuraa koronan vuoksi koulutuksen antia virtuaalisesti. Korona näkyy myös kouluttajakaartissa. Vedeninin lisäksi ulkomailta Suomeen ovat saapuneet  jäätanssin huippuvalmentajiin kuuluva Michael Webster sekä  kansainvälinen koreografinero Scott Brown. Myös Suomessa asuvien ja työskentelevien alan osaajien osuus on vahva.

Scott Brown vetää leiriviikon aikana luistelijoille todellisen tehokurssituksen kaikkiaan kolmeenkymmeneen erilaiseen musiikin/tanssin tyylilajiin ja liikekieleen. Itsekin koko ajan vieterinukkena jäällä pomppiva Brown kuitenkin vannoo, että tehtävä on hänelle leikkiä vain.

”On hyvä muistuttaa, että pitää uskaltaa kokeilla rajojaan muussakin kuin vain hypyissä.”

– Joka ikinen taitoluistelija käy sisäistä keskustelua siitä, onko lajimme urheilua vai taidetta, olenko minä enemmän urheilija vai taiteilija. Erityisesti nuoret taitoluistelijat ovat monesti epävarmoja. Ja mikseivät olisi? Taitoluistelu on niin tekninen laji, että tekniikka vie paljolti ajan normaaliharjoittelussa. Mutta välillä, kuten nyt voin tehdä Vierumäellä, on hyvä muistuttaa, että pitää uskaltaa kokeilla rajojaan muussakin kuin vain hypyissä. Saa kokeilla omia rajojaan, saa leikkiä.

Koreografinero Scott Brown luotti esimerkin voimaan Olympic Development Project -leirillä vierumäellä.
Koreografinero Scott Brown luotti esimerkin voimaan Olympic Development Project -leirillä vierumäellä. Maurizio Margaglio, Arina Klinovitskaya ja Ossi Kanervo seuraavat taustalla.

Lauantaina päättyvän leirin työmyyriin kuuluu myös koko projektin käytännön vedosta vastannut Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen.

– Projektin veto on kieltämättä ollut liitollemme raskas, ja korona poikkeuksineen on tuonut pariin viime vuoteen paljon lisätöitä. Mutta myös anti on ollut hyvä. Erittäin suuri osa niistä luistelijoista, jotka nyt ovat Euroopan huipputasolla, ovat vuosien mittaan osallistuneet leirityksiimme.

Unelmista on jo nyt tullut totta.