Tietoa lajista

6-vuotias Riina vaihtoi hokkarit taitoluistimiin:

”Luistelukoulun aloittamista ei tarvitse jännittää”

19 joulukuun, 2020 Annastiina Hemmi Mila Kajas-Virtanen

6-vuotias Riina Eskonniemi on innokas ikiliikkuja, joka aloitti tänä syksynä luistelukoulun Espoon Taitoluisteluklubissa. Tapasimme Riinan ja hänen äitinsä Ulla Eskonniemen Tapiolan Jääpuutarhassa.

Luistelu on jokaisen suomalaisen perustaito ja monelle myös elämänmittainen harrastus, mihin perustuu Suomen Taitoluisteluliiton visio “Koko Suomi luistelee ja parhaat maailman huipulla”. Harrastusmahdollisuuksia halutaan luoda iloisessa, kannustavassa, turvallisessa ja tavoitteellisessa ympäristössä.

Uudet luistelukouluryhmät starttaavat taitoluisteluseuroissa jälleen tammikuussa. Nyt on siis hyvä hetki ilmoittautua lähiseuran luistelukouluun ja varmistaa, että kaapista löytyy sopivan kokoiset luistimet.

Harvinaisen matala kynnys

Riina Eskonniemi oli ollut jo jääkiekkokoulussa, mutta jokin kärkipiikeissä houkutteli. Eskarilaisen toive toteutui, kun lähin taitoluisteluseura löytyi googlaamalla ja syyskuussa liukasteltiin jo ennestään tutussa Espoonlahden jäähallissa.

– Luistelun aloittamisessa oli jopa harvinaisen matala kynnys. Alkujännitystä helpotti, kun yksi ohjaajista tuli ottamaan Riinan vastaan, ja sittemmin jäälle on menty kirjaimellisesti juosten. Ilmeestä näki kyllä heti, että nyt löytyi kiva harrastus, muistelee Riinan äiti Ulla Eskonniemi.

”Hyvä tasapaino auttaa luistelussa ja kannattaa muistaa, että se terä on piikikäs.”

Riina ei itse myönnä jännittäneensä, mutta jääkiekkoluistimien ja taitoluistimien eron hän muistaa.

– Alkuun vähän ärsytti, kun kaatui erilaisten luistimien takia. Mutta ei se silti haitannut yhtään, Riina kertoo.

Muksahtelut kuuluvatkin liukkaalle jäälle, eikä aloittavan luistelukoululaisen tarvitse osata etukäteen mitään. Luistelukoulutunneilla opitaan aluksi pysymään pystyssä, liukumaan, jarruttamaan ja kaatumaan turvallisesti. Jokaiselle löytyy sopiva taso, kun ryhmäjaot tehdään iän ja taitojen perusteella. Kerran viikossa vihreiden ryhmässä harjoitteleva Riina osaa jo kertoa pari tärppiä uusille luistelukoululaisille.

– Hyvä tasapaino auttaa luistelussa ja kannattaa muistaa, että se terä on piikikäs, Riina toteaa.

Luistelukoulu Riina Eskonniemi Kuva Mila Kajas-Virtanen
Luistelukoulu sytytti Riina Eskonniemessä taitoluistelukipinän.

Varusteet kuntoon

Monet pienten lasten vanhemmat saattavat pohtia, kannattaako hankkia taas uusia varusteita uuteen harrastukseen. Mitä jos harrastus loppuukin lyhyeen tai jalka kasvaa vauhdilla?

– Hyvät luistimet ovat kaiken A ja O. Se ei kuitenkaan tarkoita suuria rahallisia panostuksia, vaan hyvät luistimet saa myös kierrätettyinä. Kun jalka kasvaa, voi vanhan terän vaihtaa toiseen luistinkenkään, Ulla kertoo.

On tärkeää, että luistin tuntuu lapsen jalassa mukavalta ja sopivan tukevalta. Liikaa kasvuvaraa ei kannata jättää, sillä liian isoilla luistimilla luistelu on vaikeaa. Toinen tärkeä asia on luistinten sitominen. Perusoppina on, että nyörityksen tulee olla varpaiden kohdalta suhteellisen löysä ja nilkan kohdalta tiukka. Kolmantena kannattaa tarkistaa, että terät ovat terävät. Tylsät terät lipsuvat jäällä ja taitojen opettelu hankaloituu.

Sopivilla varusteilla uudesta, hieman jännittävästäkin kokemuksesta tulee lapselle miellyttävämpi ja innostus uuteen harrastukseen säilyy.

Motivoituneet ja ammattimaiset ohjaajat

Riina ei ole ensimmäistä kertaa uuden harrastuksen parissa, sillä kokemusta on kertynyt jo ainakin jääkiekosta, voimistelusta ja uinnista.

– Riina tykkää harrastaa, ja ollaan sovittu, että jos haluaa aloittaa uuden harrastuksen, tulee jostain myös luopua. Pitää ehtiä tehdä muutakin, Ulla Eskonniemi sanoo. 

Vaikuttaa siltä, että Eskonniemien perheessä liikunnallisten elämäntapojen välittäminen lapsille on tärkeää. Riinan isällä on jääkiekkotaustaa ja äiti opettaa uintia päivätyönsä ohella. Yhdestä asiasta on pidetty kuitenkin kiinni – valmentajat saavat hoitaa valmentamisen.

”Yllätyin positiivisesti luistelukouluohjaajien ammattimaisuudesta. Jäällä ryhmä on koko ajan hanskassa.”

– Yllätyin positiivisesti luistelukouluohjaajien ammattimaisuudesta. Jäällä ryhmä on koko ajan hanskassa, tunnit ovat hyvin suunniteltuja ja kaikki saavat tehdä oman tasonsa mukaisesti, Ulla kertoo.

Liitto kouluttaa vuosittain useita kymmeniä taitoluisteluohjaajia ja -valmentajia. Taitoluisteluohjaajan koulutukseen sisältyy lajitaitojen opettamisen sekä suunnittelun lisäksi muun muassa vuorovaikutustaitoihin ja itsensä kehittämisen taitoihin liittyviä sisältöjä.

– Ohjaajat ovat selkeästi motivoituneita ja osaavat huomioida kaikkia luistelukoululaisia sopivasti, Ulla Eskonniemi lisää.

Jäällä parasta on uuden oppiminen

Taitoluistelu mielletään vaikeaksi ja keskittymistä vaativaksi lajiksi, mutta sekä Riina että hänen äitinsä näkevät sopivan haastavuuden ja pitkäjänteisyyden hyvänä asiana. Uuden oppimisen ilo hehkuu pienten luistelukoululaisten kasvoilta.

Luistelukoulu Riina Eskonniemi Kuva Mila Kajas-Virtanen
Ulla Eskoniemi sitoo Riinan luistimia Tapiolan Jääpuistossa Espoossa.

– On hienoa nähdä, miten Riina jaksaa keskittyä ja harjoitella sinnikkäästi yhtä asiaa kerrallaan sinkoilematta sinne tänne, Ulla Eskonniemi kertoo.

”Haluaisin luistelupuvun, jossa on sateenkaari ja paljon paljetteja. Mielellään tekisin myös voltin jäällä”

Riinan mielestä parasta luistelussa on ehdottomasti uusien vaikeiden temppujen oppiminen.

– Opin niin paljon temppuja luistelukoulussa. Ja itseasiassa kova vauhti on aika hauskaa, Riina kertoo näyttäen samalla, miten lujaa osaa jo luistella.

Riina toivoo, että luisteluharrastus jatkuisi pitkään. Ja onhan reippaalle luistelijan alulle ehtinyt jo syksyn aikana muodostua pieniä haaveita oman taitoluistelutaipaleen suhteen.

– Haluaisin luistelupuvun, jossa on sateenkaari ja paljon paljetteja. Mielellään tekisin myös voltin jäällä, haaveilee temppuja rakastava Riina.


Tammikuun luistelukouluilmoittautumiset ovat nyt käynnissä. Löydä lähin seurasi Suomen Taitoluisteluliiton sivuilta. Tervetuloa hauskan harrastuksen pariin!

Lue myös
Tietoa lajista

Taitoluistelu tutuksi pojille

Pojat jäällä -kiertue starttaa luistelukouluissa

5 lokakuun, 2020

Tietoa lajista

Taitoluistelu on oivallinen laji pojille

11 syyskuun, 2020

Tietoa lajista

Taitoluisteluharrastuksen aloittaminen

Millaisia varusteita luistelukoulu­lainen tarvitsee?

30 elokuun, 2020