Henkilöt

Viittomakielinen Iida Hyyppä etenee vauhdilla urallaan

”Mahtavaa luistella muodostelman SM-noviiseissa”

23 marraskuun, 2021 Marita Kokko Ville Vairinen

Muodostelman ensimmäinen valintakilpailu oli kymmenille noviiseille ensi kosketus SM-tason kisajäähän. Niin myös viittomakieliselle Iida Hyypälle Kaarinan Diamond Edgesistä. Iida ja hänen joukkueensa onnistuivat debyytissään loistavasti ja suuntasivat kotimatkalle pronssiset mitalit kaulassa.

Iida Hyyppä on viittomakielisestä perheestä. Aikanaan äiti Minna Hyyppä mietti, mikä olisi sopiva liikuntamuoto vilkkaalle lapselle. Kun perhe muutti Turusta Kaarinaan, ja Iidan tie vei luistelukouluun, löytyi se ikioma laji.

Iida eteni luontevasti tulokkaisiin ja sitten muutamaksi vuodeksi minoreihin. Tälle kaudelle lahjakas luistelija nousi SM-noviiseihin.

”Kauden alussa tuntui, että olen ihan pihalla, mutta kun oppi askeleita, luistelu lähti taas sujumaan.”

Diamond Edges harjoittelee kuutena päivänä viikossa. Jääharjoitusten lisäksi taitoja kehittävät tanssi, baletti sekä ohjelman oheisharjoitukset ja kuntoharjoittelu. Tekemisen tasoa nostavat vaikeammat askeleet ja haastavammat elementit.

– On ollut mahtavaa päästä SM-tasolle, sillä noviiseissa kehittyy enemmän. Kauden alussa tuntui, että olen ihan pihalla, mutta kun oppi askeleita, luistelu lähti taas sujumaan, Iida kertoo.

Tulkki luistelee mukana

Viittomakieli on Iidan äidinkieli ja siksi ensisijainen tapa viestiä. Ennen kuutta ikävuottaan hän sai korvaistutteen, jonka ansiosta puhe tuo lisämahdollisuuden keskusteluun. Iida osaa myös lukea huulilta, kunhan puhujan artikulaatio on selvää.

Iida Hyyppä arvioi sekä oman että koko joukkueen suorituksen ensimmäisissä valintakisoissa sujuneen hyvin. Diamond Edgesin kauden ohjelmasta ja musiikista hän pitää paljon.
Iida Hyyppä arvioi sekä oman että koko joukkueen suorituksen ensimmäisissä valintakisoissa sujuneen hyvin. Diamond Edgesin kauden ohjelmasta ja musiikista hän pitää paljon.

Valmentaja Katri Ahonen on ollut mukana Iidan valmennuksessa kolme vuotta. Hän kuului tytön minorivaiheen valmennustiimiin ja on nyt Diamond Edges -joukkueen vastuuvalmentaja.

– Harjoitteluarki Iidan kanssa sujuu erinomaisesti, enkä edes kiinnitä huomiota hänen äidinkieleensä. Iidan mukana kulkee tulkki harjoituksissa, ja siihenkin olemme joukkueen kanssa täysin tottuneet, hän kertoo.

Iidan pääasiallisena tulkkina on koko luistelu-uran ajan työskennellyt Laura Perämäki, joka itsekin luistelee aikuismuodostelmassa. Hän ymmärtää lajia ja pysyy vaivatta luistelijoiden perässä jäällä. Iida ja Laura ovat myös kehittäneet yhdessä viittomat luistelun elementeille.

Jos aikatauluihin tulee nopeita muutoksia, ei Lauraa tai muitakaan tulkkeja välttämättä saada paikalle. Niistäkin harjoituksista selvitään.

– Aluksi tilanteet ilman tulkkia jännittivät, mutta homma toimii kuitenkin yllättävän hyvin. Valmentajan kanssa on todella helppo kommunikoida, sillä hän näyttää liikkeet ja käyttää elekieltä, Iida kertoo.

Viittomat kiinnostavat kavereita

Katri on havainnut, että Iida on vuosi vuodelta rohkaistunut osallistumaan keskusteluihin muiden tyttöjen kanssa, eikä hän monessa tilanteessa edes tarvitse tulkkia.

– Riittävän rauhallisessa tilanteessa Iida pystyy saamaan selvää muiden puheesta ilman tulkkia. Tulkit kertovat, ettei Iida joka tilanteessa edes katso tulkkien suuntaan vaan ottaa ohjeet suoraan minulta, Katri toteaa.

Iida on puolestaan iloinen joukkueen kiinnostuksesta viittomiin, joita luistelijat ovat innolla halunneet oppia. Viittomakielen päivänä Iida opetti heille, kuinka viitotaan lause Nimeni on ja oma nimi viittomakirjaimin.

– Tytöt oppivat, minulla sormet eivät taipuneet enää oman nimen kirjaimiin, Katri paljastaa.

Korona-aika maskeineen on kuitenkin ollut Iidan kannalta hankala vaihe.

– Jos olemme olleet pukuhuoneessa eikä tulkkia ole paikalla, olen antanut ohjeeksi, että jokainen ottaa puhuessaan maskin pois ja kääntää kasvonsa Iidaa kohti, Katri kertoo.

”Riittävän rauhallisessa tilanteessa Iida pystyy saamaan selvää muiden puheesta ilman tulkkia.” 

Valmentaja on onnellinen, että noviisit ovat saaneet korona-aikanakin harjoitella lähes koko ajan jäällä. Vain yläkouluikäiset olivat harjoituksista jonkin aikaa poissa.

– Harjoittelimme vaikeimpana ajankohtana yksilötaitoja ja turvavälein, Katri kertoo.

SM-osakilpailut menivät hyvin. Sijoittumalla kolmanneksi joukkue lunasti jo paikan maaliskuisiin SM-kilpailuihin Tampereelle.

– Ihan myönteinen kauden avaus. Näin pitkän tauon jälkeen ei osannut edes ajatella, mitä odottaa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, Katri summaa.

Täydellistä keskittymistä

Kun noviisijoukkue kesällä aloitti ohjelman rakentamisen, Iida joutui alkuun keskittymään opetteluun tiukasti.

– Lopputulos on sitten todella hieno. Iida on uskomattoman taitava tyttö, joka pystyy omaksumaan ja pitämään sovitut asiat ja tahdit erinomaisesti, Katri kiittää.

Iida haluaa ensimmäisellä noviisikaudellaan kehittyä ja luistella kisoissa, kuten ensimmäisessäkin valintakilpailussa.

– Joukkueena meillä on halu voittaa. Tärkeintä kaudessa kuitenkin on, että elementit olisivat siistejä ja hyvä yhteishenki säilyisi, hän painottaa.

Edessään Iida näkee kirkkaasti päämääränsä luistelijana.

– Tavoitteeni on edetä senioreihin asti, Iida Hyyppä kertoo.