Tietoa lajista

STLL:n liittohallitus esittäytyy

Nina Salmela-Mäkelä: ”Jäälajien välillä on paljon synergiaa, josta kumpikin laji voi hyötyä”

7 helmikuun, 2022 JA KUVAT STLL

Suomen Taitoluisteluliitolle valittiin viime marraskuussa pidetyssä liittokokouksessa uusi hallitus, joka aloitti toimintansa vuoden alussa. Hallituksessa jatkavat vanhoina jäseninä puheenjohtaja Janne Korhonen,varapuheenjohtaja Sini Aarnio-Kurki, Marko Laaksonen, Marie Lundmark ja Virpi Hurri. Erovuoroisista varapuheenjohtaja Jouko Pitkänen ja Mika Saarelainen äänestettiin uudelle kaksivuotiskaudelle. Uusina jäseninä valittiin Nina Dahlström-Weber ja Nina Salmela-Mäkelä.

SkatingFinland.fi-sivusto tutustuu kolmiosaisessa sarjassa liittohallituksen tuoreimpiin jäseniin. Kolmantena esittäytyy hallitustyöskentelyn tammikuussa 2022 aloittanut Nina Salmela-Mäkelä.

Nina Salmela-Mäkelä

1. Minkälaisissa vapaaehtois- ja/tai luottamustoimissa aloitit taitoluistelun parissa?
Oman lapsuuden ja nuoruuden luisteluharrastuksen jatkona olen toiminut luistelukoulun ja harrasteluistelijoiden ohjaajana Kouvolassa ja Lappeenrannassa 1990-luvulta 2010-luvulle. Seuratoiminnan puolella aloitin 2010, kun tyttäreni harrastuksen myötä päädyin mukaan perustamaan Kouvolan Jäätaitureita (nykyisin KooKoo Jäätaiturit). Olin seuraa perustavassa työryhmässä mukana ja toimin seuran ensimmäisenä puheenjohtajana sen ensimmäiset toimintavuodet. Lisäksi toimin KooKoossa muodostelmaluistelukilpailujen kilpailunjohtajana 2011–2016. 2010-luvulla olen toiminut myös STLL:n aluepäällikkönä ensin itäisellä alueella ja alueuudistuksen jälkeen kaakkoisella alueella koordinoiden alueiden seurojen yhteistoimintaa ja kilpailutoimintaa. Aluepäällikkönä olin mukana myös STLL:n seuratoiminta- ja olosuhdetyöryhmässä. Viime vuosina olen toiminut Helsingfors Skridskoklubbissa kilpailunjohtajana ja kuluvalla kaudella uusimpana toimena Team Mystiquen joukkueenjohtajana.

2. Miksi haluat toimia liittohallituksessa?
Uskon, että liittohallituksessa pääsee vaikuttamaan lajin positiiviseen kehitykseen ja mielikuvaan sekä tuomaan lajin ääntä ja näkyvyyttä esille kilpa- ja huippu-urheiluna sekä kaikille hyvänä harrastuksena. Uskon myös, että voin tuoda seuratason näkökulmaa toimintaan ja vaikuttaa seurojen ja liiton edunvalvontaan koko liikunnan ja urheilun kentällä. 

Nina Salmela-Mäkelä aloitti Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksessa tammikuussa 2022.
Nina Salmela-Mäkelä aloitti Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksessa tammikuussa 2022.

3. Millaista osaamista tuot hallitustoimintaan? 
Tuon hallitustoimintaan näkemystä liikunta- ja urheilukentän eri näkökulmista. Tiedän, millaista toiminta ja vaikuttaminen on niin maakunnallisessa liikunta- ja seuratoiminnassa kuin isojen seurojen toiminnassa ja yli lajirajojen. Tuon mukanani näkökulmaa liikunnan aluejärjestötoiminnasta ja jääkiekkoliiton aluetoiminnasta. Uskon, että jäälajien välillä on paljon synergiaa, josta kumpikin laji voi hyötyä yhteisessä toimintaympäristössä toimiessaan. Työelämän puolelta tuon mukanani johtamisosaamista, josta uskon olevan hyötyä niin seuratoiminnassa kuin hallitustyöskentelyssäkin. 

4. Millaiset odotukset sinulla on hallitustyöskentelystä? 
Tulen mukaan avoimin mielin ja odotan innolla yhteistyötä liittohallituksen jäsenten ja liiton työntekijöiden kanssa. Muutaman viikon virtuaalisen yhteydenpidon kokemuksen perusteella voin sanoa, että ilmapiiri liittohallituksessa vaikuttaa erittäin avoimelta ja innostavalta. 

5. Hienoin hetkesi lajin parissa? 
Olen kokenut niin monia hienoja hetkiä lajin parissa, että on vaikea nimetä vain yhtä hetkeä. Yksi mieleenpainuvimmista on ollut 2020 maaliskuussa muodostelmaluistelun junioreiden MM-kisojen vapaaohjelmapäivä Nottinghamissa. Sain olla katsomassa paikan päällä, kun Suomen joukkueet ottivat vapaaohjelmassa kultaa ja hopeaa, oma tyttäreni mukaan lukien. Toinen ikimuistoinen tunne liittyy ensimmäiseen järjestämääni muodostelmaluistelun kansallisten sarjojen loppukilpailuun, johon tulin yllättäen kilpailunjohtajaksi kesken kisavalmisteluiden. Se hetki, kun näin, että kilpailu pyörähti käyntiin ja kaikki sujui, ja saatoin vain nauttia hetkestä, on jäänyt mieleeni.  

6. Tätä et tiennyt minusta:
Luistelen myös itse KooKoo Jäätaitureiden aikuisten muodostelmaluistelujoukkueessa. Lisäksi olen löytänyt lasteni harrastusten kautta uusia omia harrastuksia. Kun lapseni, jääkiekkoilija ja taitoluistelija, tarvitsivat jatkuvasti kyytejä harjoituksiin, kyllästyin viettämään aikaani auton ratissa ajamassa edestakaisin kodin ja jäähallin väliä. Aloin hyödyntää kuljettamisten väliset treeniajat juoksemalla. Siitä muodostui minulle uusi harrastus, joka jatkuu edelleen, vaikka kuljetustarvetta ei enää ole. Olen juossut jo aika monta maratonia ja muuta juoksutapahtumaa. Lisäksi olen huomannut matkustavani urheilutapahtumissa kannustamassa omiani, muun muassa Kanadassa, Puolassa, Tsekissä, Norjassa ja kerran jopa Venäjän Tseljabinskissä. 

7. Millaisten asioiden parissa toimit siviilityössäsi?
Siviilityössäni toimin kemianteollisuudessa HSEQ-päällikkönä eli vastaan tehtaan turvallisuus-, terveys-, ympäristö- ja laatuasioista. Vastuulleni kuuluu yrityksemme johtamisjärjestelmän ja turvallisuuden kehittäminen. Koen, että työstäni on hyötyä luottamustoimissani sekä päinvastoin. Molemmissa pätevät samat lainalaisuudet, mutta vapaaehtoistoiminnassa on myös enemmän tunteenpaloa mukana.

Hallituskaudet Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksessa:
Tammikuussa 2022 alkoi ensimmäinen hallituskauteni. 

Muut luottamustoimet:
Suomen Jääkiekkoliiton Kymi-Saimaan aluehallituksen jäsen 2019–
Kymenlaakson Liikunta ry:n hallituksen varapuheenjohtaja vuosina 2015–2021.
Pohjois-Kymen Liikuntayhdistys ry:n (KooKoo juniorit & KooKoo Jäätaiturit) hallituksen jäsen vuosina 2015–2018.

Lue myös
Tietoa lajista

STLL:n liittohallitus esittäytyy

Nina Dahlström-Weber: ”Haluan tehdä töitä sen eteen, että harrastaja­määrä kasvaa”

2 helmikuun, 2022

Tietoa lajista

STLL:n liittohallitus esittäytyy

Virpi Hurri: ”Taitoluistelu on vienyt sydämen, joskin myös ison osan vapaa-ajasta”

27 tammikuun, 2022

Tietoa lajista

STLL:n liittohallitus esittäytyy

Jouko Pitkänen ja Jukka Puustinen

24 helmikuun, 2020

Tietoa lajista

STLL:n liittohallitus esittäytyy

Varapuheenjohtaja Laura Lepistö, Marko Laaksonen ja Mika Saarelainen

22 helmikuun, 2020

Tietoa lajista

STLL:n liittohallitus esittäytyy

Marie Lundmark ja Sini Aarnio-Kurki

19 helmikuun, 2020

Tietoa lajista

STLL:n liittohallitus esittäytyy

Puheenjohtaja Laura Raitio ja varapuheenjohtaja Janne Korhonen

18 helmikuun, 2020