Aika Kaarinan Taitoluistelijoiden johdossa motivoi hakemaan tehtävään
Liittohallituksessa aloittanut Ville Vairinen haluaa vaikuttaa taitoluistelun näkyvyyteen
Kiinteistökehitysjohtaja, seuratyöaktiivi Ville Vairinen näkee liittohallituspestin mielenkiintoisena mahdollisuutena vaikuttaa taitoluistelun näkyvyyteen ja talouteen. Ville kertoo seurajohtamisen antaneen osaamista siitä, mitä esimerkiksi kilpailutapahtumien järjestäminen tarkoittaa seuralle ja sen taloudelle.
Ville Vairinen on taitoluisteluyhteisössä tuttu kilpailujen valokuvaajana ja entisenä Kaarinan Taitoluistelijoiden puheenjohtajana. Seuratyön jääminen taka-alalle mahdollisti hänelle lajin edistämisen taitoluisteluliiton liittohallituksen puolella. Kokemus työstä liittohallituksen ehdollepanotoimikunnassa herätti Villen kiinnostuksen hakea myös itse mukaan. Ville kertoo saaneensa ehdollepanotoimikunnassa esimakua siitä, miten asioita hallituksessa käsitellään.
— Tässä yhdistyy mahdollisuus ja halu vaikuttaa taitoluistelun kehitykseen, näkyvyyteen ja talouteen, Ville tuumii.
Ville sai kosketuksen taitoluisteluun perheenjäsentensä muodostelmaluisteluharrastuksen kautta. Turkulaisella perheenisällä on seitsemän vuoden ajalta kokemusta myös muodostelmaluistelukilpailujen järjestämisestä ja kilpailunjohtajan roolista. Ville kertoo ajan Kaarinan Taitoluistelijoiden johdossa antaneen hänelle näköaloja taitoluisteluharrastamisen rakenteisiin ja ymmärrystä taitoluisteluseurojen taloudesta.
— Seurajohdossa oleminen antoi osaamista siitä, mitä esimerkiksi kilpailutapahtumien järjestäminen tarkoittaa seuralle ja seuran taloudelle. Näin myös, miten valmennuksen saatavuus- ja osaamiskysymykset vaikuttavat, ainakin paikallisesti. Keskustelujen perusteella samanlaisia kysymyksiä käsitellään myös muualla, Ville kertoo.
Villen ammattiosaaminen löytyy kiinteistö- ja rakennusalalta kuluttaja- ja yritysasiakkaiden parista. Hän tuumii omaavansa liittohallituksessa hyödyllistä tietotaitoa myynnistä ja markkinoinnista.
Saavutettava työ ja harrastus ympäri Suomen
Ville nostaa päällimmäiseksi tavoitteekseen työskennellä taitoluisteluliiton strategian päämääriä kohti. Hän haluaa tarjota näkemyksiä etenkin taitoluistelun näkyvyyden kehittämiseksi. Ville korostaa muun muassa esikuvien merkitystä maanlaajuisen tunnettuuden saavuttamisessa.
– Kilpailulliset onnistumiset ja esikuvat niin yksin- kuin muodostelmaluistelun saralla ovat tärkeitä, kun lajin halutaan herättävän kiinnostusta. Olisi toivottavaa saada kaikissa lajeissa huippuja ympäri Suomen niin, ettei lajista synny kuvaa vain tietyn alueen harrastuksena, Ville sanoo.
”Seurat ovat tavallaan sekä liiton omistajia että asiakkaita, joten avoin vuoropuhelu toiveista ja mahdollisuuksista on äärimmäisen tärkeää.”
Kaarinan Taitoluistelijat on muodostelmaluisteluun keskittynyt taitoluisteluseura, joten Ville on nähnyt läheltä etenkin muodostelmaluisteluvalmentamisen realiteetteja. Hän pitää tärkeänä keskustelua siitä, miten valmentajien kouluttautumista voisi edistää. Seuroilta on edellytettävä kunnianhimoa ja panostusta laadukkaaseen valmennukseen, mutta toisaalta valmentamisesta täytyy tehdä palkitsevaa. Ville kuvailee valmentamista vaativana, omistautumista kysyvänä ammattina, jonka yhdistäminen esimerkiksi perhe-elämään ei ole yksinkertaista.
– Seurat ovat tavallaan sekä liiton omistajia että asiakkaita, joten avoin vuoropuhelu toiveista ja mahdollisuuksista on äärimmäisen tärkeää. Nähdäkseni seurakehitystyöhön ja myös kilpailutoiminnan edistämiseen on parin viime vuoden aikana otettu uusi suunta, joka on jo tuottanut huomattavia edistysaskelia tässä vuoropuhelussa, Ville sanoo.
Muodostelmaluistelun laajentamisen näkökulmasta Ville haluaisi kehittää muun muassa liiton kouluttautumisen alueellista saavutettavuutta. Hän näkee myös mahdollisuuksia lopettavien urheilijoiden sitouttamisessa valmennustoimintaan.
Kilpailujen houkuttelevuutta edistettävä
Villellä on kokemusta muodostelmaluistelukisojen johtotiimien eri rooleista. Synchro Tour -kilpailusarjan ideoijanakin kunnostautunut lajiaktiivi kertoo kilpailutoiminnan kehityksen jatkuvan kaiken aikaa.
Ville nimeää kilpailutoiminnan suurimmaksi haasteeksi sen, miten kilpailutapahtumista tehdään saavutettavia sekä yleisölle että kaikenikäisille kilpailijoille. Kilpailujen tasapuolinen jakautuminen eri puolille Suomea edistää laajemman yleisön pääsyä kilpailuihin ja vaikuttaa lajin tunnettuuteen.
”Yleisön kannalta meidän on taas mietittävä eri kisojen painoarvoa.”
Nuorille ja harrastetason taitoluistelijoille on Villestä tärkeä luoda mahdollisuus kerryttää kilpailukokemusta ilman, että se edellyttää kallista ja aikaavievää matkustamista. Ville antaa kiitosta sille, että aihe on huomioitu strategiassa.
– Yleisön kannalta meidän on taas mietittävä eri kisojen painoarvoa. Tavoitteena olisi saada jokaisesta tapahtumasta yhtä kiinnostava ja näin kaikkiin yleisöä. Nyt esimerkiksi SM-muodostelman kakkosvalintaan ei saada samalla tavalla katsojia, koska kisa ei tarjoa uutta muttei myöskään ratkaisuja esimerkiksi MM-edustuspaikkojen suhteen, Ville pohtii.
Synchro Tourin haasteena Ville puolestaan tunnistaa iltakilpailun urheilijoille tuomat aikatauluongelmat matkustamiseen ja opiskeluun, mutta samalla hän iloitsee sarjan tunnelman keräämistä kiitoksista. Synchro Tour -kilpailusarjan merkitystä terävöitetään Villen mukaan lähitulevaisuudessa kaupallisten kumppanuuksien avulla.
Kootusti Ville painottaa tekevänsä työtä erityisesti taitoluistelun näkyvyyden ja kohtuullisempien kustannusten eteen. Hänestä suurempi tunnettuus toisi tapahtumille taloudellisia kumppanuuksia, jotka ruokkisivat kiinnostavuutta edelleen.