Tietoa lajista

Suomessa toiveena uusi väylä senioriuralle

ISU virallisti muodostelman Elite 12 -seniorisarjan

23 elokuun, 2022 Marita Kokko Antti Lehto ja Sari Niskanen

Kansainvälisen luisteluliiton kongressi virallisti Elite 12 -sarjan muodostelmaluistelun senioreille 16 luistelijan sarjan rinnalle. Taitoluisteluliitto tukee uudistusta, sillä se voisi avata senioriuran taitaville muodostelmaluistelijoille koko Suomessa.

Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo odottaa uuden sarjan parantavan kotimaisten seurojen mahdollisuuksia tarjota luistelijoilleen myös seniorivaihetta uralle.

– Toivomme, että uusi sarja saisi tulevaisuudessa osallistujia myös muualta Suomesta niiltä paikkakunnilta, joissa ei riitä urheilijoita 16 luistelijan kilpailukokoonpanoon.

Suomessa uuteen sarjaan on siirtynyt espoolainen Lumineers. Joukkue kilpailee kotimaassa SM-senioreiden kilpailupäivien yhteydessä, mutta sarjalle ei ole vielä, ainakaan ensimmäisenä vuonna, tarkoitus myöntää SM-arvoa.

– Koska kilpailuiden aikatauluja ei ole vielä tehty,  emme ole vielä määritelleet, missä kohtaa kisapäivää on tämän sarjan vuoro, vahvistaa Taitoluisteluliiton tuore kilpailupäällikkö Nina Gustafsson.

”Jos tuodaan uusia lajeja sisään olympiaperheeseen, pitäisi entisistä karsia, mikä on hankala yhtälö.”

Elite 12 -sarjalla on tavoiteltu paikkaa olympialaisissa. Milanon talviolympialaisiin 2026 ei ovi muodostelmaluistelulle minimoidullakaan kokoonpanolla auennut.

– Jos tuodaan uusia lajeja sisään olympiaperheeseen, pitäisi entisistä karsia, mikä on hankala yhtälö. Toistaiseksi jatketaan yrittämistä, toteaa Kansainvälisen Luisteluliiton muodostelmaluistelun teknisen komitean urheilijajäsen Ida Hellström esitellessään kongressin uusia tuulia muodostelmaluistelulle.

Arvokisoihin 16 luistelijalla

Toistaiseksi Elite 12 on kansainvälisten kilpailujen sarja. Ida toivoo, että kisoja uudelle viralliselle sarjalle myös järjestetään. Viime kaudella koesarjana luistellun Elite 12:n laatuaan ensimmäinen kilpailu toteutui French Cupin yhteydessä.

Elite 12 -kokeilukaudella elementtivaatimukset olivat samat molemmissa seniorisarjoissa. Nyt vaadittaviin elementteihin on tullut pieniä eroja.

ISU odottaa uuden sarjan helpottavan myös uusien maiden pääsyä lajin pariin, sillä 12 luistelijan joukkueita on helpompi saada kokoon lajin perinteisten maiden ulkopuolellakin.

– Toistaiseksi ISU:n arvokisoissa – senioreiden ja junioreiden MM-kilpailuissa – luistellaan 16 luistelijan joukkuein, Ida painottaa.

Myös junioreiden ja noviisien kansainvälisiin kilpailuihin voivat nyt osallistua pienemmät, 12–16 luistelijan joukkueet, samassa sarjassa 16 luistelijan joukkueiden kanssa. Meillä SM-sarjoissa voivat noviisit ja juniorit kilpailla 12–16 luistelijan joukkuein.

Ida Hellström haluaa tehtävässään olla luistelijoita varten. Hän on valmis vastaanottamaan luistelijoiden kysymyksiä ja kannanottoja sähköpostein niin kotimaasta kuin ympäri maailmaa.
Kansainvälisen Luisteluliiton tekniseen komiteaan valittu Ida Hellström odottaa alkavasta kaudesta koronan varjostamia vuosia normaalimpaa.

Komponenttipisteet kolmeen

Esittämistä ja taitotasoa arvioivat komponenttipisteet uudistuvat kaikkien taitoluistelulajien kisasuoritusten pisteytyksessä. Viiden komponentin sijaan tuomarit antavat arvionsa nyt kolmesta komponentista. Uudistus tulee voimaan heti.

Muutosta on perusteltu selkeämmällä palautteella luistelijoille heidän osaamisestaan. On koettu, että viidessä komponentissa oli päällekkäisiä arvosteluosioita. Tavallaan samaa taitoa arvioitiin useammassa komponentissa.

•       Skating Skills, joka arvioi luistelutaitoa, on edelleen entisenlainen komponentti.

•       Composition-arviointiin on nyt yhdistetty siirtymät ja koreografia

•       Presentation-komponenttiin on niputettu tulkinta ja juuri nähdyn suorituksen taso.

– Vanhat arvioitavat taidot löytyvät uudessakin järjestelmässä, mutta ne on nyt niputettu uudelleen eri tavalla. Kertoimet ovat tasapainossa teknisten pisteiden kanssa, Ida täydentää.

Tuomarit ovat hänen mukaansa ehkä hieman kauhuissaan, missä välissä nämä uudet säännöt opetellaan.

– Tämä herättää tunteita puolesta ja vastaan, mutta toivottavasti uudistus on hyvä.

Vaikeutta ja vapautta elementteihin

Muodostelmaluistelun elementit säilyivät lähes koskemattomina kolme vuotta. Nyt on muutoksia tehty ja osaa elementeistä vaikeutettu.

 – Liukusarjaa ja nostoja on hieman vaikeutettu, ja askelsarjoissa tarvitaan korkeimmalle tasolle enemmän vaihtoehtoja. Vapaaohjelmassa on entistä monipuolisempi muoto liikkuvalle elementille, jonka sisällä voi nyt tehdä myllyä, piiriä tai molempia yhdistelmänä, Ida kertoo.

”Liukusarjaa ja nostoja on hieman vaikeutettu, ja askelsarjoissa tarvitaan korkeimmalle tasolle enemmän vaihtoehtoja.”

Taitoluistelun hypyissä osa perusarvosta jää saamatta, jos kierroksista puuttuu yli neljäsosa mutta alle puoli kierrosta. Muodostelmaluistelussa vastaavaa perusarvon osittaista alentamista kokeillaan liukusarjassa ja ryhmänostoissa.

– Jos nelostason liukusarjassa tulee pieniä liukuasentoon tai -kaareen liittyviä virheitä, se ei pudota tasoa kokonaan yhtä alemmas. Ensimmäisestä virheestä tulee downgreidaus, joka vie perusarvosta 0,25 pistettä, ja toisesta virheestä 0,50 pistettä. Liukusarjasta jää silloin vähemmän käteen kuin täydellisesti suoritetusta nelostasosta mutta enemmän kuin kolmostasosta, Ida selvittää.

Ikärajat nousevat 2023–2024

Kaudella 2023–2024 seniorimuodostelman luistelijoiden tulee olla 16-vuotiaita ja kaudella 2024–2025 jo 17-vuotiaita. Ikärajat nousevat samalla tavalla kaikissa taitoluistelulajeissa.

– Ikäraja ei ehkä suosi muodostelmaa ja etenkään lajin pienimpiä maita, joille se on haastavaa. Lajin tulevaisuuden kannalta ikärajojen nosto oli kuitenkin pakko tehdä. Jos etenkään yksinluistelussa ei tarvitse ihan niin aikaisin osata kaikkia temppuja, ehkä harjoittelumenetelmätkin olisivat silloin kestävämmällä pohjalla. Ettei kroppa ole hajalla 16-vuotiaana, Ida taustoittaa.

Tekninen komitea valitsee paneelin

Kongressi siirsi muodostelman Challenger-kilpailujen ylituomarin ja teknisen paneelin nimeämisen ISU:n muodostelmaluistelun tekniselle komitealle. Aiemmin kutsun heille esittivät kilpailujen järjestäjät.

– Järjestelmä on johtanut siihen, että samat arvioijat ovat kiertäneet kilpailuja ja osa heistä on jäänyt ilman aktiviteetteja. Koska meillä on muutenkin vähän kansainvälisen tason arvioijia, halutaan ratkaisulla taata, ettei kukaan putoa listoilta vain siksi, ettei saa kutsuja kisoihin.

Tämä oli Idan mukaan arvioijapuolelle hyvä muutos, sillä ISU:ssa on määräys, kuinka usein pitää olla paneelissa säilyäkseen arvioijien listoilla.