Henkilöt

Montreal sanelee nyt jäätanssin trendit

6 heinäkuun, 2017

Jäätanssimestaruudesta Hartwall Arenalla taistelee kaksi ylivertaista tähtiparia, jotka harjoittelevat samoilla treenijäillä ja samassa valmennustiimissä. Jäätanssissa on yleistä, että kun jokin koulukunta tai valmennuskeskus tuottaa mestareita, sinne hakeutuu pian joukko muitakin huipulle pyrkiviä pareja – tai voittajien tyyliä koetetaan kopioida muuten.

Hallitsevat jäätanssin maailmanmestarit Ranskan Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron ponkaisivat pari vuotta sitten raketin lailla lähes tuntemattomuudesta suoraan rankingin kärkeen. Moinen äkkimenestys on lajissa äärimmäisen harvinaista.

Ranskalaisparin nousun takana on muutto Kanadaan kesällä 2014. Heidän vanha valmentajansa Romain Haguenauer yhdisti voimansa kanadalaisten Marie-France Dubreuilin ja Patrice Lauzonin kanssa. Montrealiin muodostunut huipputiimi alkoi kirjoittaa jäätanssin tyylikirjaa uusiksi.

Patrice Lauzonin kertomana tiimin valmennusfilosofia kuulostaa selkeältä:

– Pidämme äänettömästä luistelutekniikasta ja pehmeistä, hallituista kaarista. Koreografiassa pidämme ohjelmista joissa parin välillä on intiimi tunnelma ja tarina ja kaikki liikkeet sulautuvat saumattomasti toisiinsa, hän kuvailee.

– Katselen silti mielelläni kaikkia erilaisia tyylejä. Minä teen sitä mistä itse pidän ja muut tekevät sitä mistä he pitävät. Olisi tylsää jos kaikki näyttäisivät samalta.

Muoti kulkee sykleissä.

Tällä kaudella Papadakis/Cizeron koittaa jälleen haukata ison palan.

Heidän vapaatanssinsa musiikkikooste on hyvin ambient-henkinen ja hiljainen, eikä siinä ole juurikaan kuultavissa olevaa rytmiä. Pari on myöntänyt, että ohjelman koostaminen oli heille hyvin vaikea prosessi, mutta toisaalta he haluavat myös venyttää ihmisten käsitystä siitä, mikä on jäätanssissa mahdollista.

Vahvempi kuin ikinä

Vuoden 2010 olympiavoittajat ja 2014 hopeamitalistit Tessa Virtue ja Scott Moir tekivät syksyllä näyttävän paluun kilpajäille. Kanadalaiset liittyivät mukaan Montrealin valmennustiimiin, jossa he olivat samassa tilanteessa kuin edellisessäkin treenipaikassaan: päivittäin samoilla harjoitusjäillä kovimpien vastustajiensa kanssa.

Marina Zuevan valmennustiimi Yhdysvaltain Cantonissa oli edellisen kahden olympiadin ajan se paikka minne mitalit satoivat ja minne kaikki kynnelle kykenevät tuntuivat hakeutuvan.

Treenaaminen yhdessä maailman silloisen ykkösparin Meryl Davisin ja Charlie Whiten kanssa ei ollut ollut aivan kitkatonta, sillä kanadalaiset kokivat jäävänsä valmentajien huomiossa kakkosiksi. Tällä kaudella Virtue/Moirin paluu on kuitenkin sujunut täydellisesti: he ovat voittaneet kaikki kilpailunsa ja rikkoneet entiset piste-ennätyksensä.

Helsinkiin he tulevat jopa ranskalaisiakin vahvempina kultamitalisuosikkeina.

Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron puolustavat Helsingissä kahden viime vuoden maailman-
mestaruuksiaan.

Valokeilassa vai ei?

Muutkin Montrealin tiimin parit ovat olleet nosteessa. Helsingin MM-jäillä heitä on enemmän kuin minkään muun ”tallin” edustajia: Yhdysvaltain Madison Hubbell / Zachary Donohue, Tanskan Laurence Fournier Beaudry / Nikolaj Sørensen, Ranskan Marie-Jade Lauriault / Romain Le Gac sekä Espanjan Olivia Smart / Adrià Díaz.

Kun mitalit kasautuvat yhteen laariin, on luonnollista että hypetys tiimin ympärillä kasvaa. Muoti kuitenkin kulkee sykleissä. Se mikä on tänään pinnalla ja tuo menestystä ei muutaman vuoden päästä ehkä enää toimikaan.

Nykyisistä huippupareista sen on nyt saanut huomata Kanadan kakkospari Kaitlyn Weaver / Andrew Poje.

Täksi kaudeksi pari vaihtoi tallia ja siirtyi Anjelica Krylovan ja Pasquale Camerlengon tiimistä Venäjälle Nikolai Morosovin valmennukseen, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Kumpikin talli on toki takavuosina ollut vuorollaan parrasvalojen loisteessa ja tuottanut arvokisamitalisteja, mutta nyt valokeila on ehtinyt siirtyä toisaanne.

Taistelu pronssista

Viimeisen parin vuoden aikana juopa Montrealin ja muun maailman välillä on tuntunut kasvavan kasvamistaan. Marie-France Dubreul laatii pareilleen herkkiä, eteerisiä ja moderneja koreografioita, joiden tunnelma tavoittaa katsojat ilman sirkustemppuja.

Eurooppalaisilta huippupareilta voi nykyään odottaa näkevänsä tietyllä tavalla ”perinteisempää” jäätanssia: paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita, pauhaavaa musiikkia, päällekäyvää esittämistä ja yleisön kosiskelua. Massasta erottuu varsinkin venäläinen ja italialainen koulukunta – ja niiden kärjessä uunituoreet EM-mitalistit Italian Anna Cappellini / Luca Lanotte sekä Venäjän Ekaterina Bobrova / Dimitri Soloviev.

Yhdysvaltojen kahdella kärkiparilla on sikäli mielenkiintoinen asetelma, että kummankin taustajoukoista löytyy niin venäläistä kuin italialaistakin valmennusosaamista.

Viime kevään MM-kotijäillä Bostonissa Maia ja Alex Shibutani ja Madison Chock / Evan Bates kiipesivät hopea- ja pronssipallille. Tämän kauden valossa Shibutanin sisarusparilla näyttäisi olevan lujin ote MM-pronssimitalin syrjästä. Heillä on nykyään myös päävastuu kultamitalisateeseen tottuneen Marina Zuevan valmennustiimin lipun pitämisestä korkealla.

teksti Jyrki Pirkkalainen | kuvat Elina Paasonen
Taitoluistelu-lehti 2/2017

[divider]Jäätanssin Top 10[/divider]
1. Tessa Virtue / Scott Moir CAN 197.22
2. Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron FRA 193.50
3. Maia Shibutani / Alex Shibutani USA 191.85
4. Madison Chock / Evan Bates USA 188.24
5. Ekaterina Bobrova / Dmitri Soloviev RUS 186.68
6. Anna Cappellini / Luca Lanotte ITA 186.64
7. Elena Ilinykh / Ruslan Zhiganshin RUS 185.19
8. Piper Gilles / Paul Poirier CAN 182.57
9. Kaitlyn Weaver / Andrew Poje CAN 181.54
10. Madison Hubbell / Zachary Donohue USA 180.82