Henkilöt

Taitoluistelija Emmi Peltonen:

”Luistelu on minulle vain sellainen juttu kuin hampaiden pesu aamulla”

25 lokakuun, 2020 Kaisa Viitanen Antti Lehto ja Mila Kajas-Virtanen

Takavuosina urheiluvammoista kärsinyt Emmi Peltonen päätti viime kilpailukauden komeasti EM-kisojen viidenteen sijaan, ja myös tänä syksynä kilpailukunto näyttää olevan erinomainen. Emmi itse painottaa kuitenkin luistelevansa vain itselleen, ei saavutuksia napsiakseen.

Moni huippu-urheilija on haastatteluissa joutunut vastaamaan, mitä urheilu ja erityisesti oma laji merkitsee. SkatingFinlandin haastattelema Emmi Peltonen ei sorru vastauksessaan tylsiin kliseisiin.

”En mieti ketään tai mitään, en tee mitään miellyttääkseni ketään. Luistelen vain siksi, että tykkään luistella.”

– Luistelu on minulle vain sellainen juttu kuin hampaiden pesu aamulla. Ei sitä kukaan sen enempää mieti, se vain on kerta kaikkiaan pakko tehdä.

Marraskuussa 21 vuotta täyttävälle Emmille sana ”pakko” sisältää ainoastaan positiivisia merkityksiä.

– Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän korostuu se, että luistelen vain itselleni. En mieti ketään tai mitään, en tee mitään miellyttääkseni ketään. Luistelen vain siksi, että tykkään luistella. Se on vain niin yksinkertaista.

Omassa kuplassa

Emmi on valinnut luistelun vuoksi suomalaisurheilijaksi poikkeuksellisen tien. Hän on peruskoulun päätyttyään keskittynyt lähes sataprosenttisesti luisteluun, opintoihin panostamisen aika on myöhemmin.

Emmi Peltonen
Emmi Peltonen valmistautumassa jääharjoitukseen maajoukkueleirillä Vierumäellä.

– Totta kai minulla on ideoita tulevaisuuden suhteen, mutta juuri nyt elän tässä omassa kuplassani. Luistelen kuutena päivänä viikossa ja nautin siitä. En vertaile itseäni kehenkään tai ylipäänsä mieti mitään näyttämisiä tai voittamisia. Haluan vain itse nähdä, mihin asti pystyn luistelijana kehittymään.

Tänä vuonna Emmin kupla on ollut koronan vuoksi maantieteellisesti poikkeuksellisen pieni, normaalisti maailmalla sujuvasti sukkuloiva luistelija on treenannut koti-Suomessa.

– Eikä siinä ole ollut mitään ongelmaa. Olen luistellut sekä ryhmässä että yksin, ja ihan tarpeeksi olen saanut olla jäällä. Kesällä keskityimme Sirkan kanssa (valmentaja Sirkka Kaipio) erityisesti vaikeisiin elementteihin: lutziin, flippiin ja aiempaa vaikeampiin kolmois-kolmois-yhdistelmiin.

Työ on tuottanut tulosta. Emmi Peltonen starttasi kilpailukautensa lokakuun alussa SM-valintakilpailussa, ja tähän asti hänelle ajoittain vaikea lutz oli mukana kummassakin ohjelmassa. Emmi voitti kilpailun lähes 30 pisteen erolla muihin kilpailun mitalisteihin.

– Olen aina tullut hieman jälkijunassa näiden vaikeampien hyppyjen kanssa, mutta koko ajan kehityn, hitaasti mutta varmasti, Emmi naurahtelee.

Jälkijunaan on ymmärrettävä syy. Kuten moni luistelija, Emmi Peltonen on ajoittain kärsinyt sekä selän että lonkan vaivoista. Esimerkiksi viime kaudella hän pääsi kilpajäille vasta marraskuussa. Tammikuun EM-kilpailujen viides sija uudella ennätyksellä oli aikamoinen sisupussin saavutus.

– Kyllähän se antoi luottamusta. Jos parin kuukauden rypistyksellä pystyin saavuttamaan tuollaista, mihin sitten terveenä pystynkään. Ja onneksi minulla on oma pieni fysiikkatiimi, joka auttaa pitämään kroppani kasassa.

Ainoa korona-ajan hankaluus Emmillä oli kesällä, kun hän suunnitteli uutta lyhytohjelmaa luottokoreografinsa Mark Pillayn kanssa.

– Kun emme voineet tavata, ohjelma tehtiin videopuheluina. Olihan se tietysti vaikeaa, mutta olemme tehneet yhdessä töitä pitkään, minä tunnen hänen liikekielensä ja hän minun. Ja hyvä ohjelma näinkin syntyi.


PSST! Emmi Peltonen on avannut oman YouTube-kanavan.

Kuka?

Emmi Peltonen edustanut Suomea olympialaisissa, MM- ja EM-kisoissa sekä PM-kilpailuissa.

Syntynyt: 29.11.1999

Asuinpaikka: Helsinki

Seura: Etelä-Vantaan Taitoluistelijat

Valmentaja: Sirkka Kaipio

Koreografi: Marc Pillay

Paras kv-saavutus: 5. sija EM-kilpailuissa 2020

ISU-ennätys: 181,79 (2020)

Paras kotimainen saavutus: kolme Suomen mestaruutta

Lue myös
Henkilöt

Jäätanssiparilla menossa vasta toinen yhteinen kausi

Yuka Orihara ja Juho Pirinen lentävät jäällä

3 joulukuun, 2020

Henkilöt

Unelmaa toteuttamassa Saksassa

Jenni Saarinen on kotiutunut Obertsdorfiin

10 marraskuun, 2020

Henkilöt

Seura- ja maajoukkuekaverit Laura Karhunen ja Olivia Lisko

Kolmea kierrosta ylittämässä

4 marraskuun, 2020

Henkilöt

Junioritytöt Janna Jyrkinen ja Nella Pelkonen

Maajoukkueen untuvikot valmiina haasteisiin

12 lokakuun, 2020

Henkilöt

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis:

Tähtäin paljon Covid-19-vuotta pidemmällä

29 syyskuun, 2020

Henkilöt

Taitoluistelija Vera Stolt:

”Tuttu ympäristö tärkeä osa nuoren urheilijan elämää”

20 syyskuun, 2020

Henkilöt

Valtter Virtanen starttaa uuden kauden riemulla

13 syyskuun, 2020

Henkilöt

Maajoukkueluistelija Linnea Ceder:

”Korona muutti suunnitelmat, mutta mihinkäs tässä on kiire”

27 elokuun, 2020