Henkilöt

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis:

Tähtäin paljon Covid-19-vuotta pidemmällä

29 syyskuun, 2020 Kaisa Viitanen Mila Kajas-Virtanen

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat samassa tilanteessa kuin kollegansa maailmalla: kauden kilpailukalenteri ammottaa vielä lähes tyhjänä. Suomalaispari ei kuitenkaan hermoile, sillä yhteisen työn tähtäin on rakennettu vuosien päähän.

Jäätanssissa käynnistellään poikkeuksellista kautta. Tavallisesti jäätanssijat kuuluvat kesän suuriin ahkeroijiin, sillä rytmitanssi vaihtuu aina kausittain määrättyjen pakollisten tanssien mukaan, ja myös vapaatanssinsa parit uusivat lähes poikkeuksetta joka vuosi.

Kansainvälinen Luisteluliitto ISU ilmoitti jo keväällä, että nyt rytmitanssi mennään koronan vuoksi viime kauden säännöin. Kauden kilpailuissa tullaan siis pareilta näkemään joko hieman uusitut tai aivan samat rytmitanssit kuin viime talvena.

– Meillä molemmat ohjelmat pysyvät samoina. Ehdimme jo ennen koronaa miettiä, että pidämme vapaatanssimme myös toisen kauden. Kesän aikana olemme keskittyneet molempien ohjelmien hiomiseen erityisesti heikoimmiksi kokemiemme elementtien osalta, taitoluistelun maajoukkueeseen kuuluvat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis kertovat.

Koska kaksikko pääsee työnsä tulokset näyttämään laajemmin maailmalle, on vielä epävarmaa. Syksyn kansainvälinen kilpailukalenteri elää koko ajan koronatilanteen mukaan, eikä suomalaisparillakaan ole vielä valmiita kisareissusuunnitelmia.

– Toisaalta mehän jouduimme jo viime kaudella oppimaan, miltä tuntuu, kun joutuu elämään epävarmuudessa, pari nauraa.

Pettymyksestä uuteen lentoon

Suomalaisparin viime kausi oli vastoinkäymisineen haastava. Juulia loukkasi niskansa parin ensimmäisten kilpailujen harkkajäällä syyskuussa 2019. Vammasta toipuminen kesti helmikuulle asti. Riemukas paluu kilpajäille toi voiton italialaisessa Egna Dance Trophyssa ja samalla myös Suomen Taitoluisteluliitolta kutsun valmistautua maaliskuussa MM-edustukseen. Taitoluistelun MM-kisat – kuten hyvin tiedetään – peruttiin kuitenkin koronapandemian vuoksi.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis maajoukkueleirillä Vierumäellä.

– Totta kai se harmitti kovasti, koska emme koko kautena kunnolla päässeet vertailemaan omaa kehitystämme muihin, mutta pikkuhiljaa pääsimme siitä yli ja aloimme keskittyä uusiin tavoitteisiin, Matthias kuvaa kevään tunnelmia.

”Totta kai vuosi 2022 pyörii pääkopassa, mutta meillä on yhdessä vasta verrattain lyhyt jäätanssiura, joten kyllä katse on kauempana.”

Kevään harjoittelussa oli kuitenkin koukeronsa. Koronan vuoksi pari ei edes nähnyt toisiaan yli kuukauteen eikä jäälle ei ollut menemistä ennen toukokuuta. Ja silloinkin pari ensin luisteli erillään.

Silti poikkeuskeväästä parille jäi positiivinen tunnelma.

– Pidemmän päälle kevät on ollut meille tärkeä jakso, koska kumpikin on päässyt kehittämään omaa luisteluaan. Yksilöinä kehittyminen on myös yksi iso tulevaisuuden haasteistamme parina. Esimerkiksi minulla on vielä paljon tekemistä siinä, että saan tuotettua paljon nykyistä enemmän voimaa jäällä, Juulia huomauttaa.

Katse kauempana

Pari on käynnistänyt yhteistyön kehonhuollon ammattilaistiimin Art Fysion kanssa.

– Meillä on nyt apunamme oma pikku tiimi, jonka kanssa tarkasti katsellaan, mitä meidän pitää yksilöinä kehittää. Uskomme, että yhteistyö tuo paljon meille jatkoa varten. Ei vain tälle kaudelle vaan tuleviin olympiadeihin.

Juulia ja Matthias sanovat suoraan, ettei heidän tähtäimensä ole vain seuraavissa olympialaisissa.

– Totta kai vuosi 2022 pyörii pääkopassa, mutta meillä on yhdessä vasta verrattain lyhyt jäätanssiura, joten kyllä katse on kauempana.

Harjoitteluolosuhteista tavoitteet ainakaan eivät ole kiinni. Suomessa on tätä nykyä useita tasokkaita jäätanssipareja, jotka harjoittelevat ja samalla kirittävät toinen toisiaan. Suomeen on myös erityisesti näin koronavuonna saapunut vierailemaan useita kansainvälisiä pareja.

– Tällainen yhteisöllisyys, voisi jopa sanoa että ”jäätanssikoulu”, on erittäin tärkeää meille kaikille, Juulia ja Matthias korostavat.


Juulia Turkkila ja Matthias Versluis aloittavat kilpailukautensa ensi viikonloppuna 3.–4.10. yksinluistelun ja jäätanssin 1. SM-valintakilpailuissa Porissa.

Ketkä?

Juulia Turkkila Matthias Versluis ovat edustaneet Suomea MM- ja EM-kilpailuissa

Syntymäajat: Juulia 3.11.1994 ja Matthias 18.7.1994

Asuinpaikka: Helsinki

Seura: Helsingin Luistelijat

Valmentaja: Maurizio Margaglio

Koreografit: Pasquale Camerlengo ja Massimo Scali

Paras kv-saavutus: voitto Egna Dance Trophyssa 2020 (182.88)

Virallinen ISU-ennätys: 168.34 (2019)

Paras kotimainen saavutus: Suomen mestaruus 2019

Lue myös
Henkilöt

Jäätanssiparilla menossa vasta toinen yhteinen kausi

Yuka Orihara ja Juho Pirinen lentävät jäällä

3 joulukuun, 2020

Henkilöt

Unelmaa toteuttamassa Saksassa

Jenni Saarinen on kotiutunut Obertsdorfiin

10 marraskuun, 2020

Henkilöt

Seura- ja maajoukkuekaverit Laura Karhunen ja Olivia Lisko

Kolmea kierrosta ylittämässä

4 marraskuun, 2020

Henkilöt

Taitoluistelija Emmi Peltonen:

”Luistelu on minulle vain sellainen juttu kuin hampaiden pesu aamulla”

25 lokakuun, 2020

Henkilöt

Junioritytöt Janna Jyrkinen ja Nella Pelkonen

Maajoukkueen untuvikot valmiina haasteisiin

12 lokakuun, 2020

Henkilöt

Taitoluistelija Vera Stolt:

”Tuttu ympäristö tärkeä osa nuoren urheilijan elämää”

20 syyskuun, 2020

Henkilöt

Valtter Virtanen starttaa uuden kauden riemulla

13 syyskuun, 2020

Henkilöt

Maajoukkueluistelija Linnea Ceder:

”Korona muutti suunnitelmat, mutta mihinkäs tässä on kiire”

27 elokuun, 2020