Tapahtumat

Taitoluistelijat kilpailivat Porissa SM-valinnoissa

Emmi Peltonen ja jäätanssipari Turkkila–Versluis aloittivat kautensa lupaavasti

4 lokakuun, 2020 STLL Antti Lehto

Porissa luisteltiin viikonloppuna taitoluistelun ensimmäinen SM-valintakilpailu. Emmi Peltonen ja jäätanssipari Juulia Turkkila–Matthias Versluis avasivat kautensa vahvasti. Kilpailu toimi suurelle osalle luistelijoista kauden aloituskilpailuna, mutta tarjolla oli myös paikkoja joulukuisiin SM-kilpailuihin.

Emmi Peltonen yksinluistelun 1. SM-valintakilpailu Kuva Antti Lehto
Emmi Peltonen luisteli naisten sarjan ylivoimaiseen voittoon 1. SM-valintakilpailussa.

Naisten sarjan selvä ykkönen oli Etelä-Vantaan Taitoluistelijoiden Emmi Peltonen. Hallitseva Suomen mestari ja EM-viitonen osoitti tehneensä hyvän pohjatyön koronan sävyttämästä keväästä ja kesästä huolimatta. Lauantaina nähty uusi lyhytohjelma tuotti jo ajankohtaan nähden varsin tasokkaat pisteet 61,42.

Viime kaudelta tuttu vapaaohjelma oli niin ikään hyvä kokonaisuus. Vaikka viikonlopun aikana ei Peltosen tavaramerkkiä, ilmavaa kolmois-kolmois-yhdistelmää, nähtykään, jäivät molemmat ohjelmat selkeästi plussalle niin teknisellä kuin osa-aluepuolella. Kokonaispisteet 167,57 ovat lupaava kauden aloitus.

– Tulin katsomaan, mikä on meininki ja viikonlopusta jäi ihan ok fiilis. Puolitoista kuukautta sitten en vielä tiennyt, missä aloitan kisakauden. Hyvä, että tämä kilpailu tuli juuri tähän ajankohtaan. Nyt tiedän, mihin maanantaina keskityn, Emmi Peltonen analysoi.

Kansainvälisesti Peltosella on listallaan muun muassa marraskuun alun Volvo Open Cup Latviassa, jonka lisäksi hän sai kutsun Ranskan GP-kilpailuun.

– Onneksi kansainvälisiä kilpailuja on tulossa, eikä ole enää epätietoisuutta siitä, miten kausi jatkuu. Toivottavasti maailma tästä paranee, Peltonen ilmaisi toiveensa.

Kilpailussa toiseksi sijoittui Espoon Jäätaiturien Laura Karhunen pistein 139,40. Porvoon Vera Stolt oli kolmas pistein 138,53.

Jäätanssijoille huippupisteet

Jäätanssissa Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat kauden aloituskilpailussaan huippupisteille. Lähes henkeäsalpaavan harmoninen ja tyylikäs vapaatanssi toi parille 110,94 pistettä, ja molempien päivien kokonaispisteet yhteenlaskettuna 184,30. Kilpailun toinen pari Yuka OriharaJuho Pirinen keräsi pisteet 162,30.

Turkkila ja Versluis kilpailivat viimeksi helmikuussa, joten harjoitusjakso ilman kilpailuja on ollut ennätyksellisen pitkä. Viime kautta varjosti lisäksi Turkkilan loukkaantuminen, joten parilta on kysytty kärsivällisyyttä. Kilpailutilanne viikonloppuna olikin parille yllättävän jännittävä.

– Varmistelimme hieman tänään ja pystymme parempaankin, mutta olemme ihan tyytyväisiä kokonaisuuteen. Vaikka kyseessä oli vain SM-valintakilpailu, niin tänään jännitti yllättävän paljon. Koska emme tiedä kuinka paljon kausi tuo kilpailuja mukanaan, kannattaa nämä kotimaiset kilpailut käyttää hyvin hyödykseen, pari summasi.

Makar Suntsev vei miesten sarjan. Emmi Peltonen luisteli naisten sarjan ylivoimaiseen voittoon 1. SM-valintakilpailussa.
Makar Suntsev luisteli miesten sarjan voittoon pistein
149,75.

Kauden jatkoon pari suhtautui tyynenä, odottavaisena ja päivä kerrallaan. Kansainvälinen kisakalenteri on parin kohdalla vielä tyhjänpuoleinen.

Miesten sarjan voitto Suntseville

Ensimmäisen vuoden senioriluistelija Kotkan Makar Suntsev oli miesten sarjan viikonlopun ykkönen. Kooveen Lauri Lankila, viime vuoden miesten SM-kolmonen, joutui luovuttamaan lyhytohjelman jälkeisen johtopaikkansa Lankilalle. Parin kuukauden jäätön koronatauko tuntui pienenä epävarmuutena Suntsevin luistelussa, mutta mies ei pistänyt pahakseen kilpailun voittoa. Myös Suntsevin kisakalenteri näyttää kansainvälisten kilpailujen osalta toistaiseksi tyhjältä.

– Olen melkein tyytyväinen suoritukseeni varsikin vapaaohjemaani, joka se menee yleensä hieman huonommin. Kyllä parin kuukauden tauko tuntui, kesti aikansa, että sain hypyt takaisin, Suntsev sanoi.

Miesten kolmanneksi sijoittui Helsingin Taitoluisteluakatemian Jan Ollikainen. Salon Nuutti Järvinen oli neljäs. Viime vuosien ykkösnimet Valtter Virtanen ja Roman Galay eivät olleet mukana kilpailussa.

Janna Jyrkinen juniorityttöjen ykkönen

Juniorityttöjen voiton vei ennakkosuosikkeihin kuulunut lappeenrantalainen Janna Jyrkinen. 13-vuotias taitoluistelun maajoukkueen kuopus oli molempien päivien ykkönen ja keräsi itselleen selkeät voittopisteet 137,93. Vaikka vapaaohjelmaan sattui muutama virhe, löytyi ohjelmasta ilahduttava määrä teknistä vaikeutta ja osaamista. Toiseksi luisteli Jyrkisen 12-vuotias seuratoveri Iida Karhunen, ensimmäisen vuoden juniori, pistein 126,47. Myös Karhunen vakuutti potentiaalillaan. Kilpailussa kolmanneksi sijoittui Tapparan tyylikäs Tilda Liukkonen 117,49, jolle viikonloppu oli kokonaisuudessaan onnistunut. Viime vuotisten SM-mitalistien Jyrkisen ja kuudenneksi sijoittunut Nella Pelkosen lisäksi kymmenen juniorityttöä saavutti paikan joulukuisiin SM-kilpailuihin.

Matias Lindfors niukasti junioripoikien voittoon

Poikien sarjassa karismaattinen kärkikaksikko, Espoon Jäätaiturien Matias Lindfors ja Tapparan Jari Krestyannikov, kävi kilpailun voitosta tiukan taiston. Lyhytohjelmakilpailun ykkönen, Lindfors, veti pidemmän korren ja nappasi kokonaiskilpailun ykkössijan pistein 124,91. Vapaaohjelmakilpailun voittanut Krestyannikov hävisi kokonaiskilpailussa vain 0,25 pistettä. Kolmanneksi sijoittui Porin Arttu Juusola. Keravan Matias Heinonen oli neljäs. Kaikki neljä kuuluvat liiton nuorten maajoukkueeseen.

SM-noviisi- ja -juniorijäätanssijat

Jäätanssin juniorisarjassa ykköseksi luisteli sarjan ainoa pari Emma AaltoLucas Tiilikainen. Noviisisarjassa kaksi pirteää paria sijoittui hyvin lähelle toisiaan. Lauantain kuviotanssien ja koko kilpailun voittajat olivat Enna Kesti ja Oskari Liedenpohja.  Vapaatanssin ykköset olivat kuitenkin kokonaiskilpailussa toiseksi sijoittuneet Hilda Taylor ja Urho Reina. Kaikki kilpailun jäätanssijat edustavat Helsingin Luistelijoita.

Emma Aalto ja Lucas Tiilikainen Kuva Antti Lehto
Emma Aalto ja Lucas Tiilikainen

SM-valintakilpailuja on kaksi, joista toinen kilpaillaan Espoossa marraskuun 14.–15. päivänä. Kummastakin valintakilpailusta lunastaa 6 senioria ja 10 junioria paikkansa SM-kilpailuun. Lisäksi edellisvuoden mitalistilla on automaattinen paikka SM-kilpailuun, mikäli hän kilpailee edelleen samassa sarjassa. SM-kilpailut käydään Joensuussa 18.–20. joulukuuta.

Yksinluistelijoiden ja jäätanssijoiden 1. SM-valintakilpailun tulokset.

Lue myös