Henkilöt

Unelmaa toteuttamassa Saksassa

Jenni Saarinen on kotiutunut Obertsdorfiin

10 marraskuun, 2020 Kaisa Viitanen STLL

Kaikkien lajien urheilijoiden mahdollisuudet ulkomailla harjoitteluun ovat nyt vähissä. Suomen taitoluistelumaajoukkueeseen kuuluva Jenni Saarinen on kuitenkin toteuttamassa unelmaansa asua ja harjoitella Saksassa.

Jenni Saariselle Saksan legendaarinen luistelukeskus Obertsdorf on vuosien mittaan tullut tuttuakin tutummaksi. Suomessa hän valmentautuu Minna Järvisen johdolla, mutta toinen tärkeä luottovalmentaja on Obertsdorfissa työtään tekevä saksalainen Michael Huth.

– Olen pienestä pitäen käynyt Huthin luona Oberstdorfissa, ja hänestä on tullut minulle tosi tärkeä valmentaja. Valmennussuhteemme on lämminhenkinen, mietimme ja analysoimme asioita yhdessä. Mutta samalla Huth on myös valmentajana vaativa, mikä sopii minulle, Jenni Saarinen kertoo.

”Obertsdorfissa minulla on myös tosi hyvä ja tiivis kansainvälinen treeniporukka.”

Tähän asti 21-vuotias tamperelainen on piipahdellut Huthin luona muutamia kertoja vuodessa, mutta alkusyksystä hän pakkasi tavaraa mukaan pidempää oleskelua varten. Hänen tarkoituksenaan on olla jouluun asti Oberissa

– Tuntui, että nyt oli oikea tehdä tämä ratkaisu. Koronan vuoksi tänä syksynä ei ole kovinkaan paljon kilpailuja, joten nyt on aikaa tosissaan keskittyä harjoitteluun. Obertsdorfissa minulla on myös tosi hyvä ja tiivis kansainvälinen treeniporukka. Kaikilla on sama tavoite: vetää luistelua ihan täysillä. Meillä usealla on myös sama elämäntilanne: keskitymme juuri nyt puhtaasti, ilman opiskeluja tai töitä, vain urheiluun.

Erilainen treeniarki

Saksan koronatilanne toki näkyy Obertsdorfin arjessa. Hallilla liikutaan jään ulkopuolella maskit päällä, myöskään pääkaduille ei ole asiaa ilman maskin suojaa. Jenni kuitenkin sanoo, että enemmän kuin pandemian turvamääräyksiin hänellä on ollut syksyn mittaan uudentyyppisessä treeniarjessa.

– Jo treenien rytmitys on erilaista kuin Suomessa. Harjoituksia on paljon ja aina neljänä päivänä putkeen, sitten on yksi päivä vapaata. Se vaati alussa totuttelua.

Kunto oli onneksi kesän jäljiltä kohdallaan.– Kausien välinen harjoitteluni oli pikkuisen erilaista kuin tavallisesti. Jäähallien ollessa kiinni varsinkin oheisharjoittelu korostui ja aikaa jäi myös harjoitella perustaitoja muissakin lajeissa, mikä toi arkeen mukavaa vaihtelua. Muuten kesäharjoitteluni oli normaalia muun muassa leirien suhteen.

Ohjelmien hiomista

Toinen tämän syksyn treenihaaste on ollut saada kaksi uutta ohjelmaa kuntoon. Jenni laittoi koreografinsa Adam Solyan kanssa rohkeasti molemmat ohjelmansa uusiksi.

– Nyt minulla on kaksi keskenään ihan erilaista ohjelmaa, ja kumpikin on vielä todella erilainen kuin millaisia olen aiemmin luistellut. Koen, että tällaisten valintojen kautta pääsen itse kehittymään luistelijana. Ohjelmat ja niiden musiikit ovat aina olleet minulle luistelijana tärkeitä, ja tuntuu, että nykyisin tajuan yhä selvemmin sen, minkälaiseen musiikkiin haluan kasvaa, millainen musiikki nostattaa minua, Jenni sanoo

”Nykyisin tajuan yhä selvemmin sen, minkälaiseen musiikkiin haluan kasvaa, millainen musiikki nostattaa minua.”

– Ja totta kai haluan uusilla ohjelmillani samalla myös näyttää kaikille luisteluihmisille, että olen monipuolinen ja pystyn moneen.

Syyskuussa Jenni ehti näyttää ohjelmansa Nebelhorn Trophyssa. Sen jälkeen erityisesti vapaaohjelmaa on hiottu. Jenni toivoi pääsevänsä Ranskan GP-jäälle tässä kuussa, mutta kilpailu peruttiin.

– Olisihan se ollut hienoa esiintyä ensi kertaa GP-tasolla, mutta kukaan ei voi tälle tilanteelle mitään. Nyt on ollut pikkuisen vaikea suunnitella syksyä, toivottavasti pääsen marraskuun lopulla Saksassa tai Itävallassa kilpailemaan. Turhia riskejä en kuitenkaan ota. SM-kilpailut ovat nyt syksyn päätavoitteeni.

Elementtien ja ohjelmien lisäksi Jenni Saarisen kauden isoja tavoitteita on myös oman analysointikyvyn hyödyntäminen ja kehittäminen.

– Kyllähän minä olen ennenkin käynyt läpi sekä tavoitteita että pettymyksiä valmentajieni kanssa, niin kai tekee jokainen urheilija. Olen myös tietysti itse analysoinut tekemisiäni: mikä oli hyvää, mitä haluan parantaa, mitkä ovat tavoitteeni ja miten vien ne jäälle jne. Mutta loppukeväästä lähtien olen saanut tähän työhön myös ulkopuolista ammattiapua.


Jenni Saarinen osallistuu ensi viikonloppuna yksinluistelun ja jäätanssin 2. SM-valintakilpailuun Espoossa, minkä jälkeen hän suuntaa takaisin Obertsdorfiin.

Kuka?

Jenni Saarinen edustanut Suomea EM-kilpailuissa, junioreiden MM-kilpailuissa ja PM-kilpailuissa

Syntynyt: 9.3.1999

Asuinpaikka: Tampere

Seura: Koovee

Valmentajat: Minna Järvinen ja Michael Huth

Koreografi: Adam Solya

Paras kv-saavutus: naisten Pohjoismaiden mestaruus 2019

ISU-ennätys: 181,20 (2019)

Paras kotimainen saavutus: SM-kilpailujen hopeaa 2016, 2017 ja 2020.

Lue myös
Henkilöt

Jäätanssiparilla menossa vasta toinen yhteinen kausi

Yuka Orihara ja Juho Pirinen lentävät jäällä

3 joulukuun, 2020

Henkilöt

Seura- ja maajoukkuekaverit Laura Karhunen ja Olivia Lisko

Kolmea kierrosta ylittämässä

4 marraskuun, 2020

Henkilöt

Taitoluistelija Emmi Peltonen:

”Luistelu on minulle vain sellainen juttu kuin hampaiden pesu aamulla”

25 lokakuun, 2020

Henkilöt

Junioritytöt Janna Jyrkinen ja Nella Pelkonen

Maajoukkueen untuvikot valmiina haasteisiin

12 lokakuun, 2020

Henkilöt

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis:

Tähtäin paljon Covid-19-vuotta pidemmällä

29 syyskuun, 2020

Henkilöt

Taitoluistelija Vera Stolt:

”Tuttu ympäristö tärkeä osa nuoren urheilijan elämää”

20 syyskuun, 2020

Henkilöt

Valtter Virtanen starttaa uuden kauden riemulla

13 syyskuun, 2020

Henkilöt

Maajoukkueluistelija Linnea Ceder:

”Korona muutti suunnitelmat, mutta mihinkäs tässä on kiire”

27 elokuun, 2020