Henkilöt

Valtter Virtanen starttaa uuden kauden riemulla

13 syyskuun, 2020 Kaisa Viitanen Nina Kellokoski ja Sari Niskanen

Maailmalla riehuva koronapandemia on tähän asti näyttäytynyt Taitoluisteluliiton maajoukkueeseen kuuluvalle, normaalisti maailmalla paljon suikkaloivalle Valtter Virtaselle ainoastaan positiivisena asiana. Normaalia rauhallisemmat kevät ja kesä ovat tuoneet sekä rutkasti uusia taitoja että myös uudenlaista motivaatiota.

– Voi kuulostaa hullulta sanoa näin, mutta koronan mukanaan tuoma stabiilisuus on tarjonnut minulle koko urani parhaan kilpailukausien välisen harjoittelun.

Valtter Virtanen jakaa normaalisti vuotensa viikot Jyväskylän kodin ja Saksan Obertsdorfin välillä. Etenkin kilpailukaudella, kun ohjelmaan mahdutetaan myös kansainvälisiä kilpailuja, pelkästään lentotunteja tulee kuin kaupparatsulle ikään.

”Minulla on ajallisesti ja taloudellisesti paremmat edellytykset harjoitteluun kuin nuorempana, jolloin opiskelin lääkiksessä.”

– Keväällä minulla oli kerrankin rauha pistää fysiikkatreenaukseni täysin uusiksi ilman, että se olisi sotkenut jääharjoitteluani. Muutimme ja lisäsimme fysiikkatiimini kanssa erityisesti jalkojen voimatreeniä, ja sen tulokset näkyvät.

Jäätön kevät antoi mahdollisuuden myös tutkailla pääkoppaa. Valtter mietti motiivejaan ja motivaatiotaan jatkaa huippu-urheilijan uraansa, vaikka kesän alussa tuli 33 vuotta täyteen.

– Minulla on edelleen nälkää ja saan nautintoa treenaamisesta. Minulla on myös ajallisesti ja taloudellisesti paremmat edellytykset harjoitteluun kuin nuorempana, jolloin opiskelin lääkiksessä, tein töitä rahaa saadakseni ja painoin täysipainoisesti treenejä, sanoo viime vuonna lääketieteen tohtoriksi väitellyt Virtanen.

Kesä on vahvistanut entisestään uskoa omaan tekemiseen. Virtasen päävalmentaja on saksalainen Michael Huth, joskin hänen luonaan Valtter on treenannut tänä kesänä vain kerran, muuten treenit ovat sujuneet stressittä Suomessa. Kotimaassa valmennuksesta vastaa vaimo Alina Mayer-Virtanen.

– Jääharjoittelussa on erityisesti panostettu kolmoisaxelin vahvistamiseen, se näyttää nyt hyvältä. Neloistulpissa on vielä teknistä säätöä.

Uudenlaista liikekieltä

Valtter Virtanen vaimonsa Alina Mayer-Virtasen kanssa, joka vastaa kotimaassa miehen valmennuksesta.
Valtter Virtanen vaimonsa Alina Mayer-Virtasen kanssa, joka vastaa kotimaassa miehen valmennuksesta.

Erityisen tyytyväinen Valtter on kesäiseen yhteistyöhönsä koreografi Adam Solyan kanssa. Uusi lyhytohjelma rakennettiin kesäkuussa, ja kun vanha vapaaohjelma tuntui heinä–elokuun vaihteessa puuduttavalta, kaksikko vaihtoi rohkeasti senkin.

– Vähän myöhäänhän se jäi, mutta olen nopea oppimaan ja jo muutamien läpimenojen jälkeen tunsin, että se lähtee sujumaan.

Molemmat uudet ohjelmat tukevat vahvasti Valtterin pyrkimystä näyttää jäällä uudenlaista liikekieltä, jossa on paljon nykytanssin aineksia.

”Saamme Alinan kanssa perheenlisäystä tammikuussa.”

– Erityisesti lyhytohjelmani haastaa kroppani elämään ihan uusille urille.

Valtter Virtanen odottaa totta kai malttamattomana tietoa Euroopan koronatilanteen kehityksestä, mies mielisi aloittamaan kautensa syyskuussa Nebelhorn Trophyssa Obertsdorfissa. Mutta hän tietää urheilumaailman taipuvan koronan edessä.

– Voi hyvin olla, että päätavoitteekseni tulevat joulukuun SM-kilpailut. Ne ovat minulle todella mieluinen tähtäin. Maajoukkuekaverini Roman Galay on pari viime vuotta vienyt mestaruuden, mutta nykykunnossani haastan hänet tosi mielelläni.

Oman urheilu-uran ohella Valtter panostaa vahvasti yleisemminkin lajiin. Hän on perustanut vaimonsa Alinan kanssa Laukaalle, Jyväskylän naapuriin, taitoluisteluseuran Peurunka Skating Academy, jonka tarkoituksena on tarjota sekä monipuolisesti harrasteluistelua että tasokasta yksinluistelun valmennusta.

Riemukasta uuden odotusta on myös muualla kuin tutussa maailmassa jäällä.

– Saamme Alinan kanssa perheenlisäystä tammikuussa, Valtter Virtanen hymyilee.

Kuka?

Valtter Virtanen on edustanut Suomea MM- ja EM-kilpailuissa, junioreiden MM-kilpailuissa ja PM-kilpailuissa.

Syntynyt: 4.6.1987

Asuinpaikka: Jyväskylä ja Obertsdorf

Seura: Peurunka Skating Academy Laukaa

Valmentaja: Michael Huth ja Alina Mayer-Virtanen

Koreografi: Adam Solya

Paras kv-saavutus: 4. sija Golden Bearissa 2019

ISU-ennätys: 180,96 (2018)

Paras kotimainen saavutus: 5 Suomen mestaruutta

Lue myös
Henkilöt

Jäätanssiparilla menossa vasta toinen yhteinen kausi

Yuka Orihara ja Juho Pirinen lentävät jäällä

3 joulukuun, 2020

Henkilöt

Unelmaa toteuttamassa Saksassa

Jenni Saarinen on kotiutunut Obertsdorfiin

10 marraskuun, 2020

Henkilöt

Seura- ja maajoukkuekaverit Laura Karhunen ja Olivia Lisko

Kolmea kierrosta ylittämässä

4 marraskuun, 2020

Henkilöt

Taitoluistelija Emmi Peltonen:

”Luistelu on minulle vain sellainen juttu kuin hampaiden pesu aamulla”

25 lokakuun, 2020

Henkilöt

Junioritytöt Janna Jyrkinen ja Nella Pelkonen

Maajoukkueen untuvikot valmiina haasteisiin

12 lokakuun, 2020

Henkilöt

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis:

Tähtäin paljon Covid-19-vuotta pidemmällä

29 syyskuun, 2020

Henkilöt

Taitoluistelija Vera Stolt:

”Tuttu ympäristö tärkeä osa nuoren urheilijan elämää”

20 syyskuun, 2020

Henkilöt

Maajoukkueluistelija Linnea Ceder:

”Korona muutti suunnitelmat, mutta mihinkäs tässä on kiire”

27 elokuun, 2020