Kiss & Cry

Projekti MM-paikan metsästyksen lomassa

Marigold IceUnity esiintyy Lumi­kuningattaressa

8 syyskuun, 2021 Marita Kokko Marigold IceUnity

Muodostelman viisinkertaisen maailmanmestarin Marigold IceUnityn tavoitteena on palata MM-kisoihin taistelemaan maailmanmestaruudesta. Päämäärään tähtää päävalmentaja Anu Oksasen mukaan energinen ja luistelullisesti vahva joukkue, joka saa tammikuussa ainutkertaisen tilaisuuden tähdittää myös Lumikuningatar-spektaakkelia.

Lajin viimeiset MM-kilpailut toteutuivat keväällä 2019. Niissä Marigold luisteli MM-hopean ja on hallitseva MM-hopeamitalisti edelleen, sillä korona esti vuoden 2020 ja 2021 MM-kilpailut. Kevään 2020 MM-kilpailuissa Marigoldia ei olisi nähtykään, sillä joukkue jäi kotimaan karsinnoissa kolmanneksi. Viime kauden korona tuhosi käytännössä kokonaan kaikilta lajissa.

– Viime kaudellakin joukkue treenasi kiitettävästi, vaikka huomisesta ei ollut tietoa. Koska kilpaileminen tuo kuitenkin lisäbuustia tekemiseen, jo tieto kauden päättäneestä kilpailutapahtumasta toi heti lisäruiskeen harjoitteluun. Päästiin irti odottelusta, päävalmentaja Anu Oksanen kertaa.

”Vaikka joukkueessa on ikähaitaria ja erilaisia taustojakin, on syntynyt hyvin yhtenäinen joukkue.”

Nyt joukkue ja sen valmennustiimi odottavat, että kilpailukalenteri voidaan toteuttaa aikataulussaan.

– Vaikka koronatilanne juuri nyt näyttää pahalta, meillä on toisaalta rokotettuja ihmisiä niin paljon, että suurin hätä on ehkä ohitettu. Tämä on kuitenkin niin arvaamaton tauti, ettei vielä kannata tuulettaa. Tähtäämme joka tapauksessa normaaliin kauteen, Anu toteaa.

Hyvää fiilistä huumorin kera

Marigoldin riveissä on tällä kaudella 23 luistelijaa. Viime kaudella luistelijoita oli 20, mikä Anun mukaan oli sekä riski että haaste. 

Marigold IceUnity harjoittelemassa Kaarelan jäähallissa Helsingissä valmentajansa Anu Oksasen johdolla.
Marigold IceUnity harjoittelemassa Kaarelan jäähallissa Helsingissä valmentajansa Anu Oksasen johdolla.

– Kisakokoonpanon kokoinen joukkue on haavoittuva, jos tulee yksikin pidempiaikainen poissaolo loukkaantumisen tai sairauden vuoksi. Pyrin vastedes pitämään joukkueessa 23 luistelijaa, ehkä enemmänkin.

Anu kertoo joukkueen etenevän hyvällä draivilla. Kaikissa harjoituksissa on ollut hyvä fiilis, jota huumori höystää. Uusia luistelijoita joukkueeseen tuli lähinnä omista junnuista, mutta myös Espoosta ja Tikkurilasta

 – Uudet luistelijat on otettu erinomaisesti sisään. He ovat solahtaneet hyvin mukaan jengiin sekä luistelullisesti että joukkueen hengen kannalta. Vaikka joukkueessa on ikähaitaria ja erilaisia taustojakin, on syntynyt hyvin yhtenäinen joukkue, jolla on intoa viedä asioita eteenpäin. Meillä on luistelusta ja treenaamisesta nauttiva jengi, jota on kiva valmentaa.

Tehotyttöviisikko ja tanssiguru

Jo viime kaudella Anu lavensi jäätiimiään viiteen valmentajaan saadakseen pelivaraa, jos tulee sairastumisia tai muita pakollisia poissaoloja. Hän kutsuu valmennustiimiään tehotyttöviisikoksi, johon nyt kuuluvat hänen lisäkseen Katariina Luotonen, Maikki Merilehto, Tiina Pesonen ja Maikki Uotila-Kraatz. Jäävalmennukseen osallistuu myös tanssinopettaja Harri Antikainen.

– Tiimiä tarvitaan luomaan paras mahdollinen lopputulos, sillä kukaan ei pärjää yksin. Tiimityössä on paljon hyvää, mutta myös haasteita. Miten saat rytmitettyä harjoittelun niin, että jokainen pystyy antamaan parhaan panoksensa ja saamaan näkemyksensä esiin. Olemme jo keskustelleet tiimin työnjaosta, mutta sitä pitää vielä päivittää. Odotan, että pääsemme tiiminä kiinni arkeen, vakiovuoroihin ja siten löydämme arjen rytmityksen myös valmennuksen osalta.

Klassisia säveliä ja vastakohtia

Anu ei tunnetusti paljasta Marigoldin ohjelmien teemoja kuin pienin vihjein. Kauden ohjelmissa mennään nyt hänen mukaansa osittain samantyyppisellä pohjalla ja tyylillä kuin viime kaudella.

– Lyhytohjelma on tunteikasta, kaunista ja klassisempaa. Vapaaohjelmassa eletään ikään kuin vastakohtien maailmassa, ja siirrytään kiihtyvällä vauhdilla maailmasta toiseen.

”Aina luistelijat eivät välttämättä heti syty heti minun ohjelmilleni, mutta nyt musiikki, teema ja ohjelma upposivat saman tien.”

Anu kertoo joukkueen olleen vapaaohjelmasta fiiliksissä jo, kun se teki ensimmäisen kokonaisen.

– Aina luistelijat eivät välttämättä heti syty heti minun ohjelmilleni, mutta nyt musiikki, teema ja ohjelma upposivat saman tien.

Parasta tärkeimmissä tilanteissa

Paikoista MM-kilpailuihin käydään Suomessa tiukka taistelu. Matkaan lähtee aina Suomen mestari ja toisena joukkue parhaalla keskiarvolla kotimaisten ja kansainvälisten kilpailujen huipputuloksista.

Marigold IceUnitya luotsaavat kaudella 2021–2022 kapteeni Tessa Tamminen (kesk.) sekä varakapteenit  Amanda Laaksola (vas.) ja Charlotta Demasör.
Marigold IceUnitya luotsaavat kaudella 2021–2022 kapteeni Tessa Tamminen (kesk.) sekä varakapteenit Amanda Laaksola (vas.) ja Charlotta Demasör.

– Valintajärjestelmä pisteineen ei ole suosikkejani, mutta se pitää ottaa alusta asti huomioon kauden rakentamisessa. Pyrimme siihen, että saisimme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa enemmän valmiiksi.

– Kauden alku ja ohjelmat rakennetaan Marigoldissa kuitenkin edelleen siten, että niin ohjelmat kuin luistelijat kehittyisivät koko kauden ajan ja olisivat parhaimmillaan kauden tärkeimmillä hetkillä. Nyt meillä ei vielä ole edes annettu ohjelmapaikkoja, vaan kaikki tekevät ohjelmaa satunnaisilla paikoilla.

Anu haluaa antaa uusille mahdollisimman paljon luistelukokemusta vanhojen vastaavasti vaihdellessa enemmän. Samalla valmentajat pääsevät vielä katsomaan, miten yksilöt ovat kehittyneet ja miten ohjelmapaikat tälle kaudelle lopulta jaetaan.

Anu korostaa. että jokainen saa kuitenkin ohjelmapaikan, on se sitten oma tai jaettu. Vasta lähempänä kilpailua päätetään, ketkä lopullisessa kokoonpanossa ovat.

Korona väikkyy taustalla, mutta lähdemme siitä, että kansainväliset kilpailut toteutuvat. Niitä kohti treenataan, sillä on tärkeää saada palautetta ja kokemusta kansainvälisesti.

 Mukaan MM-unelmaa tavoittelemaan saadaan seniorisarjaan tälle kaudelle Dream Edges Kaarinasta.

 – Suomen kaltaisessa lajin huippumaassa on harmittanut, että moni luistelija jättää uransa junnuvaiheeseen. Nyt on hienoa, että senioriluistelijoita on enemmän, Anu iloitsee.

Vuoden vaihtuessa hetki satua

H.C. Andersenin Lumikuningatar nähdään jääsatuna Tampereen Uros Live -areenalla 1.–3.1.2022. Jäällä loistavat klassikkosadun hahmoina Suomen menestyneimmät taitoluistelijat ja jääkiekkoilijat. Muodostelmajoukkueena esityksessä nähdään Marigold. Anu sovittaa sadun koreografiaa jäälle.

 – Lumikuningatar-projekti on joukkueelle yksi tapahtuma muiden joukossa. Toisen SM-valinnan jälkeen joulukuussa painotetaan hetkellisesti Lumikuningatarta, johon teen ohjelmia tässä pitkin syksyä. Varsinainen yhteisharjoittelu ajoittuu joulukuuhun.

– Kyse on ainutlaatuisesta kokemuksesta luistelijoille. Olemme aiemminkin tehneet tällaisia projekteja – näytöksiä ja keikkoja – kisakauden aikana. Se antaa varmasti luistelijajoukolle ihan erilaisia luistelullisia kokemuksia, joista koko joukkue hyötyy. Tämä on hieno mahdollisuus meille.

Kun Lumikuningattaren esitykset ovat ohitse, joukkue keskittyy taas kohti kansainvälistä kisakautta. Mutta Anun suunnitelmiin ei kuulu osallistuminen Elite 12 -kokeiluun, johon otetaan tuntumaa kahdessa kansainvälisessä kilpailussa.

– Meillä on Lumikuningatar nyt. Jos 12 luistelijan varsinainen sarja joskus toteutuu, mietitään sitä sitten. Toisaalta ohjelmia tehdessä olisi välillä toivonut 16 luistelijaa suurempaakin joukkuetta. Missä ovat ne 24 luistelijaa, joista vähitellen on joukkuekokoa kavennettu olympiapaikan toivossa?

Poikkeusvuosien jälki pelottaa

Anu pelkää, että koronan runtelemat kaudet tuottavat yleismaailmallisesti drop outeja.

– Jos on ikäryhmiä, jotka eivät ole päässeet treenaamaan yli vuoteen lainkaan, se tulee jossain vaiheessa näkymään. Joku ikäpolvi voi jäädä kokonaan pois. Toki tauonkin jälkeen ne jatkavat, joilla on intohimo tähän lajiin.

”Lopulta se sisäinen palo ja motivaatio ovat kuitenkin kaikkein tärkeimmät asiat yksilön uran ja kehittymisen kannalta.”

Kaikki sekä kotimaassa että maailmalla ovat ahkerasti treenanneet oheisharjoituksin. On myös nähty, että treenaamalla tehokkaasti kuivalla kehittyvät myös jäätaidot. Mutta varsinainen laji vaatii aikaa jäällä.

– Lajille on niin tärkeää jäällä harjoitteleminen, yhdessä tekeminen ja yhteisten suuntien hakeminen.

Omissa joukkueissaan Anu pitää tilannetta hyvänä.  

– Junioreissa on tietysti aina niitä, joille huipulle pyrkiminen ei ole mikään juttu vaan heille riittää matalammatkin tavoitteet luistelussa. Haasteiden tullessa eteen on toki helpompi vaihtoehto luovuttaa. Mutta aina mukana pysyvät sitkeästi ne, jotka ovat motivoituneita. Lopulta se sisäinen palo ja motivaatio ovat kuitenkin kaikkein tärkeimmät asiat yksilön uran ja kehittymisen kannalta.

Lue myös
Kiss & Cry

Kohti MM-unelmaa

Lumineers saa huippupuitteet pian Espoossa avautuvaan jääurheilu­keskukseen

14 syyskuun, 2021

Kiss & Cry

Valmentaja Kaisa Arrateig hyödynsi koronasulun:

Helsinki Rockettes vei taidot uudelle tasolle

3 syyskuun, 2021

Kiss & Cry

Mirjami Penttinen odottaa kilpailullista kautta

Terillä entistä taitavampi Team Unique

23 elokuun, 2021

Kiss & Cry

Dream Edges rohkeasti seniorisarjaan:

Vapaaohjelma kahden naisen romanssista

9 elokuun, 2021