Kiss & Cry

Valmentaja Kaisa Arrateig hyödynsi koronasulun:

Helsinki Rockettes vei taidot uudelle tasolle

3 syyskuun, 2021 Marita Kokko Ville Levijärvi

Helsinki Rockettes -joukkueen valmentaja Kaisa Arrateig näkee koronan hyydyttämien kausien takaa jotain hyvääkin: Joukkueen taidot on pystytty harjoittamaan uudelle tasolle, koska niiden kehittämiseen oli enemmän aikaa kuin kilpailukausien lomassa. – Olemme päässeet tekemään sellaista taitoharjoittelua, josta aiemmin on voinut vain haaveilla.

Helsinki Rockettes on hallinnut Suomen kiveäkin kovempaa seniorisarjaa voittamalla kahden viimeisen täyden kauden Suomen mestaruuden. Päättyneen kauden korona tuhosi lähes kokonaan, mutta nyt valmentaja Kaisa Arrateig luottaa kilpajäiden avautuvan. Joukkueen tähtäin on asetettu SM- ja MM-kultaan, joita kohti töitä tehdään.

– Tärkeää nyt on päästä kisaamaan vahvoja kisoja ja tekemään yhdessä joukkueen kanssa sitä itse kilpailemista, mitä on kaivattu. Kilpailuista ja kilpailumatkoista kertyy aina – oli tulos sitten onnistunut tai epäonnistunut – joukkueen yhteisiä kokemuksia, joista joukkue rakennetaan, Kaisa korostaa.

”On hyvä olo siitä, miten asiat on tehty ja minkälainen taito on pystytty saavuttamaan.”

Huikea fiilis valmentajan mukaan syntyy, kun kisoissa pääsee tekemään onnistuneita ohjelmia ja mukaan saadaan hallielämän ulkopuolista yhteistä tekemistä. 

Toimiva tapa treenata ja kisata

Vuoden 2019 Suomen mestaruus toi joukkueelle Helsingin MM-kotikisoihin paikan, josta joukkue kiitti voittamalla pronssin. Kun korona pakotti perumaan sekä kevään 2020 että 2021 MM-kilpailut, on joukkue yhä hallitseva MM-pronssimitalisti.

Valmentaja Kaisa Arrateig kertoo, että  Helsinki Rockettes on päässyt tekemään koronapandemian aikana sellaista taitoharjoittelua, josta joukkue on aiemmin voinut vain haaveilla.
Valmentaja Kaisa Arrateig kertoo, että Helsinki Rockettes on päässyt tekemään koronapandemian aikana sellaista taitoharjoittelua, josta joukkue on aiemmin voinut vain haaveilla.

Arvaamaton pandemia varasti mahdollisuudet niin kotimaisiin kuin kansainvälisiin livekilpailuihin myös viime kaudella lukuun ottamatta ensimmäistä SM-osakilpailua ja kauden päättänyttä kilpailutapahtumaa. Niissäkin Helsinki Rockettes luisteli voittoon.

– Olemme löytäneet toimivan tavan tehdä ohjelmia, treenata ja kisata. On hyvä olo siitä, miten asiat on tehty ja minkälainen taito on pystytty saavuttamaan, Kaisa summaa.

Repaleisista kausista ja peruuntuneista kilpailuista huolimatta joukkueella on valmentajansa mukaan motivaatiota uuteen kauteen, ja innostus tuntuu vain kasvavan.

Koronan hyydyttämistä kausista löytyy myös positiivista virettä.

– Joukkueen taidot on pystytty harjoittamaan uudelle tasolle, koska niiden kehittämiseen on ollut enemmän aikaa kuin kilpailukauden lomassa. Olemme pystyneet tekemään sellaista skills trainingia, josta aiemmin on voinut vain haaveilla. On ihanaa, että on pystytty menemään eteenpäin perustaidoissa.

Luottamus uuteen normaaliin

– Me uskomme, että seuraava kausi on jo uusi normaali, eikä meiltä enää voida sulkea kilpailuja. Taudin kuva on muuttunut ja rokotukset etenevät. Eiköhän tästä päästä kisaamaan, Kaisa katsoo.

Mutta kun mitään ei voi pitää itsestään selvänä, osaa valmentaja arvostaa pienempiäkin edistysaskelia.

– Kun miettii kisatoiveita, olisi kisamatka lähellekin iso ilo. Ei ole kenelläkään takki auki -meininkiä eli aika nöyrästi mennään.

Kaisa arvioi, että koronan vaatima tauko on myös lisännyt fanien ja katsojien halua nähdä luistelua taas livenä. Tulevia kisatapahtumia arvostetaan ja niistä osataan iloita.

– Uskon poikkeusajan lisänneen ilmapiirin yhteisöllisyyttä, kun päästään jälleen tekemään ja kisaamaan yhdessä. Se tunne on ennen jäänyt usein kilpailun jalkoihin. Siinä on jo paljon hyvää.  

Joukkueen riveissä 21 luistelijaa

Päättyneellä kaudella Helsinki Rockettesin riveissä oli 27 luistelijaa. Nyt luistelijoita on 21.

 – Nykyinen joukkueen koko tuntuu hyvältä. Luistelijat ovat jo olleet ringissä ja tuttuja toisilleen. Pari uutta kasvoa saimme Fintasticin puolelta, ja he sulautuvat helposti mukaan.

Kaisan mukaan riippuu kaudesta, mikä joukkueen koko milloinkin on optimaalinen.  

– Tietysti aina toivoisi, että kaikki mahtuisivat kilpailevaan kokoonpanoon, mutta se ei tässä lajissa ole kuitenkaan mahdollista, vaan aina kilpajäällä on vain 16 ja muut jäävät varamiehen rooliin. Tuntuu siltä, että nyt joukkueessa on tasaista taitoa kautta linjan. Optimaalinen tilanne olisi, jos kaikki pääsisivät kilpailemaan jossakin kilpailussa.

Kaisa Arrateig työskentelee joukkueensa valmentajana ja koreografina yhteistyössä koreagrafi Reija Wäreen kanssa. Peruskuviot joukkueen muussakin valmennustiimissä ovat säilyneet, joskin iloiset vauvauutiset ovat hieman uudistaneet kuviota tilapäisesti.

Jäävalmennuksen tiimiin kuuluvat Pia-Sofia Pokkinen, Laura Spiridovitsh ja Anni Kröger. Yksilövalmennuksesta vastaa Ari-Pekka Nurmenkari.

Revittelyä ja digikaksosia

Kauden ohjelmiin parivaljakko Arrateig-Wäre on hakenut taas erilaista meininkiä. Lyhytohjelmaa Kaisa kuvaa vauhdikkaaksi ja viihdyttäväksi. Kun on eletty vähän surkeaa aikaa, on oikea hetki ottaa ilo irti ja revitellä. Luvassa on flirttiä elämän ja rakkauden kanssa.

Vapaaohjelma vie tulevaisuuden teknologian maailmaan. Ohjelmassa visioidaan ihmiselle digitaalinen kaksonen, jollaisia aidostikin jo kehitellään. Vastapainona digikaksoselle on kuitenkin ihmisen ainutkertaisuus, kyky tuntea iloa ja surua.  Kaikkea muuta voidaan mitata, luoda ja plagioida – inhimillisiä tunteita ei.

”Kaarina on tehnyt hyvää työtä nuoremmissa sarjoissa ja juniorisarjassa ja saa nyt jatkoksi seniorijoukkueen.”

Molemmat ohjelmat olivat valmiina ennen lomia, ja toistoja ja kokonaisia päästiin tekemään jo ennen kesää.

– Koska kausi päättyi aikaisemmin, päästiin pidemmälle aikaisemmin. Reija pääsi tekemään hyvän jakson kanssamme jo keväällä. Olemme hyvässä vaiheessa. Nyt on ihana päästä heti treenaamaan ja viedä ohjelmia eteenpäin.

Tervetuloa senioreihin Kaarina!

Kaisa on todella tyytyväinen uudesta seniorijoukkueesta kotimaiseen sarjaan, jossa kilpailee nyt viisi joukkuetta.

– On kiva, että seniorijoukkueiden määrä kasvaa ja saadaan mukaan joukkue myös muualta Suomesta. Kaarina on tehnyt hyvää työtä nuoremmissa sarjoissa ja juniorisarjassa ja saa nyt jatkoksi seniorijoukkueen. Todella tervetullut lisä sarjaan.

Jos luistelija muualta Suomesta on halunnut jatkaa uraansa seniorisarjassa, on tähän asti ainoa osoite ollut pääkaupunkiseutu.

– Nyt on mahdollista suunnata luistelemaan Kaarinaan ja esimerkiksi yliopisto-opintoihin Turkuun, muistuttaa Kaisa ylpeänä kotikaupungistaan Turusta.

Helsinkin Rockettesia luotsaavat kaudella 2021–2022 kapteenit Nona Vihma (C) ja Petra Viitanen (AC).
Helsinkin Rockettesia luotsaavat kaudella 2021–2022 kapteeni Nona Vihma (vas.) ja varakapteeni Petra Viitanen.

No miksei muodostelmakin?

Tulevalla kaudella on mahdollista kilpailla myös 12 luistelijan sarjassa. Sitä pidetään askeleena kohti olympiastatusta, jota muodostelmalle on useampaan kertaan jo haettu.

Helsinki Rockettes ei kokeiluun tartu.

– Keskitymme luistelemaan 16 luistelijan sarjaa ja keskitymme siihen täysillä. Sarja 12 luistelijalle muodostelmassa on varmasti joissakin maissa ja seuroissa hyvä vaihtoehto, jos siinä esimerkiksi tarjotaan mahdollisuus kilpailla myös niille luistelijoille, jotka eivät ole mahtuneet 16 luistelijan kokoonpanoon.  Helsingin jää- ja valmennusresursseilla 12 luistelijan jengin kokoaminen olisi pois siitä, mikä on meidän ykkösprioriteettimme. 

Kaisa toteaa, että Helsinki Rockettes ja Suomi ovat todella hyviä 16 luistelijan joukkueilla, joihin meiltä löytyy hyviä yksilöitä.

– Jos tulevaisuudessa joukkueen koko on 12, sitten tartumme siihen. Nyt se on kokeilusarja.

Tuore tieto kertoo, että cheerleading on nostettu lajiksi ehkä jo vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin, joiden myös piti olla lajikirjoltaan Kaisan mukaan jo täysin tukossa.

”Onko niin, että tietyt maat saattavat ajaa pienempää joukkuekokoa taatakseen omilleen paremmat mahdollisuudet menestyä lajissa?”

Kaisan mielestä ovien avautuminen cheerleadingille on todiste siitä, ettei pääsy olympialaisiin ole muodostelman osaltakaan kiinni joukkueen koosta.

– Haluaisin tutkia cheerleadingin tietä olympialaisiin ja mahdollisesti sen jälkeen selvittää, mikä muodostelmaluistelussa on 12 luistelijan kokoon pyrkimisen takana. Onko niin, että tietyt maat saattavat ajaa pienempää joukkuekokoa taatakseen omilleen paremmat mahdollisuudet menestyä lajissa?

Suomi on cheerleadingissa ehdotonta eliittiä maailman mittapuulla. Myös muodostelmaluistelussa Suomi on maailman ehdoton ykkösmaa yhdeksällä kultamitalilla, yhdeksällä hopealla ja viidellä pronssilla, joista Helsinki Rockettes on tuonut kolme kultaa, kolme hopeaa ja neljä pronssia.

Lue myös
Kiss & Cry

Kohti MM-unelmaa

Lumineers saa huippupuitteet pian Espoossa avautuvaan jääurheilu­keskukseen

14 syyskuun, 2021

Kiss & Cry

Projekti MM-paikan metsästyksen lomassa

Marigold IceUnity esiintyy Lumi­kuningattaressa

8 syyskuun, 2021

Kiss & Cry

Mirjami Penttinen odottaa kilpailullista kautta

Terillä entistä taitavampi Team Unique

23 elokuun, 2021

Kiss & Cry

Dream Edges rohkeasti seniorisarjaan:

Vapaaohjelma kahden naisen romanssista

9 elokuun, 2021