Tapahtumat

Suomen joukkue matkalla MM-kilpailuihin Tukholmaan

Kuplaan mukaan autolastillinen ruokaa ja muita tarvikkeita

20 maaliskuun, 2021 Kaisa Viitanen STLL

Suomen taitoluistelun MM-joukkue matkaa parhaillaan kohti Tukholmaa. Matka kohti korona-ajan kuplakisoja on hyvin poikkeuksellinen, siihen sisältyy muun muassa täysi autolastillinen ruokaa ja muita tarvikkeita.

Klassikkovitseissä suomalaisperhe pakkaa mökkireissua varten auton ja suksiboksin täyteen ruokaa ja muuta tavaraa, ahtautuu sisään perheenisän jo kärsimättömänä kaasutellessa ja vasta matkalla huomataan, että sitterissä istunut vauva unohtui kotipihaan. Suomen MM-kisajoukkueella ei ole matkassaan vauvaa, mutta Taitoluisteluliiton tuore puheenjohtaja ei saa unohtaa mitään tänään Tukholmaa kohti starttaavasta autostaan.

Rahtilaivalla Ruotsiin

Janne Korhonen käynnistää joukkueen matkanteon ajamalla tänään lauantaina Naantalin satamaan ja matkaamalla rahtilaivan kyydissä Ruotsin puolelle Kapellskäriin. Sieltä hän ajaa suoraan MM-areenana toimivan Globenin yhteydessä olevaan kisahotelliin.

– Autoni on niin täynnä MM-joukkueen tavaroita, että täytynee etsiä käsiin rullakko, jotta saan kaiken autosta sisälle hotelliin, Janne naurahtelee.

Roudarin roolin selittävät Tukholman MM-kisoissa koronan vuoksi vallitsevat poikkeusjärjestelyt. Koko kilpailu on suunniteltu tiiviiksi kuplaksi. Kun urheilijat tukijoukkoineen menevät sisään jäähallin ja hotellin muodostamaan kuplaan, heillä ei ole lupa poistua sieltä kesken tapahtuman.

”Autoni on niin täynnä MM-joukkueen tavaroita, että täytynee etsiä käsiin rullakko, jotta saan kaiken autosta sisälle hotelliin.”

Kuplaa on valmisteltu myös ennakkoon.

– Meillä Suomessakin valmistautuminen alkoi usea viikko sitten. Esimerkiksi urheilijoiden harjoitteluolosuhteet tutkittiin tarkoin ja niiden käytäntöjä skarpattiin niin, ettei urheilijoilla olisi minkäänlaisia altistumisriskejä, kertoo Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen, joka toimii MM-kisoissa Suomen joukkueenjohtajana.

Satu lentää Ruotsiin lauantaina yhdessä Suomen jäätanssiparin Juulia TurkkilaMatthias Versluis kanssa. Mukana matkalla ovat myös valmentaja Maurizio Margaglio ja joukkueen fysioterapeutti Maria Värtinen. Jenni Saarinen ja Valtter Virtanen sekä heidän valmentajansa Michael Huth saapuvat sunnuntaina, joka on viimeinen päivä kenenkään päästä Tukholman kuplaan sisälle.

Koronatestejä ja karanteeni

Jokaisella, joka Tukholmaan pyrkii, tulee olla enintään 48 tuntia sitten tehty negatiivinen koronatodistus mukanaan. Kuplaan astuttaessa otetaan uusi koronatesti, ja testattu viedään vuorokaudeksi täyteen karanteeniin hotellihuoneeseensa.

Ruoka tuodaan karanteenin aikana huoneen ulkopuolelle. Tässä on selitys yhdelle tärkeälle osalle Janne Korhosen auton täyttävää lastia.

– Autossa on kaikkea mahdollista, maskeja tietysti valtavasti, mutta myös urheilijoilta puuttuvia edustusvaatteita ja erilaisia tarvikkeita. Lisäksi ihan evästä. Ruoka tuodaan karanteenissa huoneisiin kolmesti päivässä, ja eihän se urheilijalle riitä. Siksi sain urheilijoiltamme pitkän kauppalistan verran ruokatoiveita. Mukaan pakattiin esimerkiksi kivennäisvettä, energiapatukoita sekä mysliä ja huoneenlämmössä säilyvää maitoa, Satu Niittynen selventää.

Toimettomana kukaan osallistuja ei kuitenkaan aikaansa hotellihuoneessa vietä. Kaikkien on pitänyt jo viisi päivää ennen Tukholmaa aloittaa päivittäisten terveyspäiväkirjojen täyttäminen, lisäksi kisakuplassa täytyy pitää tarkkaa kirjanpitoa kaikista niistä ihmisistä, joiden kanssa on ollut lähekkäin vähintään 15 minuuttia. Joukkueen fysioterapeutti on myös suunnitellut harjoitteita, joita urheilijat voivat tehdä hotellihuoneessa.

Jokainen matkaan lähtijä on pakannut mukaan jotakin pientä mutta tärkeää kuplatylsyyden karkottajaa.

Suomen joukkueen jäsenistä esimerkiksi Juulia Turkkila rakastaa aivojumppaa, ja niinpä laukussa Tukholmaan lentää tänään useita sudokuvihkoja. Valtter Virtanen puolestaan on pakannut kassiinsa pari hyvää elämäkertaa ja varmistaa Netflixin toiminnan leffoja varten. Tärkein on kuitenkin nettiyhteys kotiin, jossa ovat Vaden elämän tärkeät naiset, vaimo Alina ja tammikuussa syntynyt pikkutyttö.

Lue myös
Tapahtumat

Maailmanmestaruus­mitalit menivät Venäjälle

Jenni Saarinen epäonninen MM-vapaa­ohjelmassa

26 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Harmittava epäonnistuminen ohjelman lopussa

Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin MM-finaalipaikka sortui nostoon

26 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Valtter Virtanen jäi MM-finaalista

25 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Tamperelaisella upea aloitus Tukholman MM-jäällä

Jenni Saarinen luisteli lyhytohjelman ennätyspisteet

24 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomalaiset taitoluistelijat odottavin mielin

Taitoluistelun MM-kilpailut käynnistyvät keskiviikkona

22 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomen joukkue nimetty taitoluistelun MM-kilpailuihin

28 helmikuun, 2021