Tapahtumat

Suomalaiset taitoluistelijat odottavin mielin

Taitoluistelun MM-kilpailut käynnistyvät keskiviikkona

22 maaliskuun, 2021 Mila-Kajas Virtanen STLL

Taitoluistelun MM-kilpailut käydään Tukholmassa 24.–28. maaliskuuta. Suomen joukkueen Jenni Saarinen ja Valtter Virtanen sekä jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat valmistautuneet hyvin paitsi kilpailuun myös koronan pakottamiin kuplaolosuhteisiin. Oman lisämausteensa viikkoon tuovat Pekingin talviolympialaiset; Tukholmassa on tarjolla valtaosa olympialaisten maapaikoista.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis eivät ole asettaneet itselleen sijoitustavoitetta MM-kilpailuun. He luottavat, että hyvä tulos on ehjien suoritusten seuraus.

– Kulunut kuukausi on keskitytty askeltarkkuuteen ja -puhtauteen, sillä ne tuovat parempia tasoja jäätanssin arvioinnissa. Kisojen lähestyessä olemme lisäksi panostaneet enemmän laatuun ja esiintymiseen, Turkkila kertoi.

Suomalaisten harjoitteluun pitkin kautta on tuonut lisämotivaatiota kansainvälinen harjoitusseura. Viime metreillä kiriapua on tarjonnut erityisesti Alankomaiden pari Chelsea Verhaegh Sherim van Geffem, joka on valmistautunut MM-kilpailuihin Helsingissä parien yhteisen valmentajan Maurizio Margaglion ohjauksessa.

– On mukavaa, että harjoituksissa on toinenkin pari, joka valmistautuu kisoihin ja tekee ohjelmia. On ollut kiva saada seuraa, kun itse ei ole päässyt tällä kaudella juurikaan matkustelemaan, Versluis sanoi.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis eivät ole asettaneet itselleen sijoitustavoitetta MM-kilpailuun.
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ovat päässeet valmentajansa Maurizio Margaglion kanssa pois ensimmäisen vuorokauden hotellihuonekaranteenista. Pari pääsi harjoittelemaan maanantaina jäälle.

Suomalaispari tavoittelee olympiapaikkaa. Margaglio, vuoden 2001 jäätanssin maailmanmestari Barbara Fusar-Polin kanssa, on luottavainen Turkkilan ja Versluisin suhteen.

– Kilpailusta tulee mielenkiintoinen ja se voi tuoda yllätyksiä tullessaan molempiin suuntiin. Emme tiedä, miten muiden parien harjoittelu on sujunut, joillakin pareilla on varmasti ollut tällä kaudella haasteita enemmän kuin toisilla. Me olemme valmiit, emmekä vilkuile ympärillemme, Margaglio sanoi. 

Virtasella alla uran paras vapaaohjelma 

Lukuun ottamatta muutamaa lyhyempää harjoitusjaksoa Oberstdorfissa Valtter Virtanen on harjoitellut kuluneella kaudella pääasiassa Suomessa, vaimonsa Alina Mayer-Virtasen valmennuksessa. Pienen tyttövauvan tuore isä on varsin tyytyväinen valmistautumiseensa sekä energiatasoon, joka on ollut harjoituksissa tavallista korkeammalla.

– Kun viime kauden 35 lentomatkan sijaan kuluttavaa matkustamista on ollut tällä kaudella vähemmän, on energiatasoni ollut huomattavasti parempi. Se on tuonut jaksamista harjoitteluun ja olen kuntotasooni tällä hetkellä tosi tyytyväinen. Poikkeusratkaisut tällä kaudella ovat voineet kääntyä jopa omaksi edukseni, Virtanen pohti.

Paikka MM-kilpailuihin aukesi Virtaselle helmikuun lopulla pian onnellisen perhetapahtuman jälkeen. Tuolloin hän antoi Kansainväliselle luisteluliitolle virtuaalisesti onnistuneen vapaaohjelmanäytön.

– Näyttö oli varmasti elämäni paras vapaaohjelma. Sama fiilis tarvitaan MM-kilpailuissa, jossa tavoitteenani on taistella vielä uraltani puuttuvasta olympiapaikasta.

Virtanen on maajoukkeen konkari. Taitoluistelun MM-kilpailut ovat hänen urallaan jo neljännet.

Saarinen MM-jäälle vuoristokylän idyllistä

Jenni Saarinen on harjoitellut Saksan Oberstdorfissa koko kauden.

Sopeutuminen idyllisen vuoristokylän tarjoamiin loistaviin harjoitusolosuhteisiin ja Michael Huthin valmennusotteeseen on onnistunut helposti, sillä harjoituskeskus on tullut hänelle tutuksi aiemmilta vuosilta. Rikkonainen kilpailukausi on tuonut mukanaan kuitenkin haasteita.

– Kausi on ollut omituinen kisojen suhteen, välillä olen valmistautunut kisoihin, jotka sitten onkin peruttu. Minulla on ollut hieman hankaluuksia löytää kilpailurytmi, mutta olen kiitollinen, että muutamia kisoja olen tähän alle kuitenkin saanut, Saarinen tuumasi.

”Minulla on ollut hieman hankaluuksia löytää kilpailurytmi, mutta olen kiitollinen, että muutamia kisoja olen tähän alle kuitenkin saanut.”

Vaikka tamperelainen on harjoitellut kuplaolosuhteita jo kansainvälisessä kilpailussa Haagissa pari viikkoa sitten, hän myöntää, että ilmassa on ollut havaittavissa pientä jännitystä ennen uran ensimmäisiä MM-kilpailuja. Varsinaista sijoitustavoitetta hän ei ole asettanut, mutta olympiapaikka on käynyt mielessä.

– Yritän olla antamatta sille kuitenkaan liikaa painoarvoa, sanoi Saarinen, joka aloittaa kilpailun keskiviikkona lyhytohjelmalla.

Taitoluistelun MM-kilpailut järjestetään koronan vuoksi ilman yleisöä. Urheilijat ja muut joukkueen jäsenet elävät hotellin ja jäähallin muodostamassa kuplassa koko kilpailuviikon ajan. Poikkeusjärjestelyihin liittyvät ennakkotyöt rajoituksineen, ovat vieneet paljon aikaa Suomen joukkueenjohtaja Satu Niittyseltä. Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Janne Korhosella on hänelläkin tärkeä rooli joukkueen kokoonpanossa. Korhosen auton takakonttiin pakattiin muun muassa urheilijoiden toivomia välipaloja koko viikoksi. Joukkueen jäsenillä ei ole lupaa poistua omille asioilleen kisaviikon aikana altistumisriskien minimoimiseksi.

– Haluan olla läsnä ja tarjota apuani koko viikon. Jos joskus, niin tällaisena vuonna urheilijat tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen, Korhonen sanoi.

MM-kilpailut käydään Globen-hallissa ilman yleisöä.


Niittysen ja Korhosen lisäksi Suomen joukkueeseen kuuluvat fysioterapeutti Maria Värtinen, arvioija Pia Alhonen sekä valmentajat Michael Huth ja Maurizio Margaglio.   MM-kilpailuja voi seurata V sport urheilu & Elisa Viihde Viaplay -kanavilta. Lähetysajat, osallistujat, luistelujärjestykset, aikataulut ja tulokset löytyvät Taitoluisteluliiton tapahtumakalenterista.

Suomen joukkueen lehdistötilaisuus 17.3.2021.

Näin seuraat taitoluistelun MM-kilpailuja

Maailman parhaiden taitoluistelijoiden edesottamuksia voi seurata näiltä kanavilta

Ke 24.3.

klo 10.55–17.00 Naisten lyhytohjelma / V sport urheilu & Elisa Viihde Viaplay, selostaa Mika Saarelainen
klo 19.25–23.55 Parien lyhytohjelma / Elisa Viihde Viaplay, selostaa Mika Saarelainen

To 25.3.

klo 12.25–17.25 Miesten lyhytohjelma / V sport urheilu & Elisa Viihde Viaplay, selostaa Mika Saarelainen
klo 19.05–23.30 Parien vapaaohjelma / V sport jääkiekko & Elisa Viihde Viaplay, selostaa Mika Saarelainen

Pe 26.3.

klo 11.40–17.00 Jäätanssin rytmitanssi / V sport urheilu & Elisa Viihde Viaplay, selostaa Mika Saarelainen
klo 18.55–23.30 Naisten vapaaohjelma / V sport urheilu & Elisa Viihde Viaplay, selostaa Mika Saarelainen

La 27.3.

klo 11.55–16.30 Miesten vapaaohjelma / V sport jääkiekko & Elisa Viihde Viaplay, selostaa Sara Honkavaara
klo 17.55–21.55 Jäätanssin vapaatanssi / Elisa Viihde Viaplay, Sara Honkavaara

Su 28.3.

klo 15.25–18.00 Loppunäytös / V sport jääkiekko & Elisa Viihde Viaplay, Sara Honkavaara

Lue myös
Tapahtumat

Maailmanmestaruus­mitalit menivät Venäjälle

Jenni Saarinen epäonninen MM-vapaa­ohjelmassa

26 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Harmittava epäonnistuminen ohjelman lopussa

Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin MM-finaalipaikka sortui nostoon

26 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Valtter Virtanen jäi MM-finaalista

25 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Tamperelaisella upea aloitus Tukholman MM-jäällä

Jenni Saarinen luisteli lyhytohjelman ennätyspisteet

24 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomen joukkue matkalla MM-kilpailuihin Tukholmaan

Kuplaan mukaan autolastillinen ruokaa ja muita tarvikkeita

20 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomen joukkue nimetty taitoluistelun MM-kilpailuihin

28 helmikuun, 2021