Tapahtumat

Tamperelaisella upea aloitus Tukholman MM-jäällä

Jenni Saarinen luisteli lyhytohjelman ennätyspisteet

24 maaliskuun, 2021 Mila Kajas-Virtanen Janne Korhonen ja Satu Niittynen

Jenni Saarinen onnistui komeasti taitoluistelun MM-kilpailut Tukholmassa käynnistäneessä naisten lyhytohjelmassa. Onnistunut luistelu toi kovatasoisessa kilpailussa sijan 14, joka oikeutti 24 parhaan luistelijan vapaaohjelmafinaalin. Ensimmäisiin aikuisten MM-kilpailuihinsa osallistuneen tamperelaisen suoritus palkittiin lisäksi ennätyspistein, jotka kirjattiin uusiin lukemiin 63,54.

Saarisen eteerinen luistelu oli myös teknisesti laadukas kokonaisuus. Hän aloitti ohjelmansa lennokkaalla kolmoistulppi-kolmoistulppi-yhdistelmällä ja keräsi sillä pohjalle mukavat 9,60 pistettä. Ohjelman soolohypyksi valittu kolmoissalchow, pakollinen kaksoisaxel sekä korkeimmalle tasolle arvioidut piruetit ja vaikea askelsarja täydensivät onnistumista. Saarisen luistelu näytti vapautuneelta ja vaivattomalta, vaikka luistelija itse kertoikin pinnan alla kuohuneen.

”Vapautuminen tapahtui toisen hypyn kohdalla, mutta vasta viimeisen axelin jälkeen sanoin itselleni, että hei, nyt voi nauttia.”

– Jännitin huomattavasti enemmän kuin kauden muissa kilpailuissa. Kuitenkin adrenaliini toi potkua ja se auttoi minua tälläkin kertaa eteenpäin. Vapautuminen tapahtui toisen hypyn kohdalla, mutta vasta viimeisen axelin jälkeen sanoin itselleni, että hei, nyt voi nauttia, tyytyväinen Jenni Saarinen kertoi.

Tampereen Kooveeta edustava Saarinen on harjoitellut koko kuluneen kauden Oberstdorfissa, taitoluistelumaailmassa tunnetun Michael Huthin valmennuksessa. Ohjelman jälkeen saksalaisvalmentajan sanat ”olen ylpeä sinusta” saivat hymyn Saarisen kasvoille, kuten myös onnistuminen tärkeässä kohdassa.

– Olen hyvillä mielin ja erityisesti ennätykseeni tyytyväinen. Suoritus itsessään oli minulle jo voitto, Saarinen iloitsi.

Kilpailua johtaa venäläinen Anna Shcherbakova. 16-vuotias ansaitsi luistelustaan 81,00 pistettä, joka on hänen uusi ennätyksensä. Kilpailussa toisena on Japanin Rika Kihira pistein 79,08. Kolmantena on Scherbakovan maannainen Elizaveta Tuktamysheva pistein 78,86. Venäläiset kilpailevat MM-jäällä Venäjän taitoluisteluliiton alla (FSR). Naisten vapaaohjelmat luistellaan perjantaina.

Puheenjohtaja Korhonen havainnoi kisakuplaa

Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Janne Korhonen on seurannut paikan päällä Tukholmassa kilpailun kuplajärjestelyitä, jossa jokainen kilpailupaikalle saapunut testataan viikon aikana useampaan kertaan. Maanantaina uutisoidussa koronapositiivisessa tapauksessa ei Korhosen mielestä ollut kyse testausjärjestelyiden epäonnistumisesta, vaan pikemminkin päinvastoin.

– Kaikilla kilpailupaikalle saapuvilla tuli olla alle 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos. Tämän lisäksi meidät kaikki testattiin välittömästi kilpailupaikalle saavuttuamme, eikä huoneesta saanut poistua ennen testitulosten valmistumista. Kyseisen urheilijan positiivinen tulos havaittiin jo tässä karanteenivaiheessa ennen itse kuplaan pääsemistä. Se oli osoitus enemmänkin testausjärjestelyiden toimivuudesta kuin niin sanotusti kuplan puhkeamisesta. Kokonaisuutta voidaan analysoida toki vasta sitten, kun tapahtuma on kokonaan ohi, Korhonen sanoi.

”Vaikka ruuhkia ei jäähallillakaan ole, aikaa siirtymiin on varattava.”

Useissa arvokilpailuissa mukana ollut Korhonen on tehnyt huomioita poikkeuksellisten järjestelyiden yksityiskohdista. Kisahotellia hän kuvaa autiotaloksi, sillä moni oleilee huoneissaan välttääkseen ohjeistuksen mukaista turhaa liikkumista. Kulkureitit Globen-hallissa ovat puolestaan huolella suunniteltuja. Siellä kohtaamisia on pyritty välttämään yhdensuuntaisella liikenteellä. 

– Mikäli lähdet kulkemaan väärään paikkaan, joudut pahimmassa tapauksessa kiertämään hallin kerran ympäri ennen paluuta takaisin lähtöruutuun. Vaikka ruuhkia ei jäähallillakaan ole, aikaa siirtymiin on varattava, sanoi Korhonen, jonka omaankin askelmittariin kertyi tiistaina jo mukavat 20 000 askelta.

Michael Huth on MM-kilpailussa valmennettaviensa Valtter Virtasen ja Jenni Saarisen tukena.
Michael Huth on MM-kilpailussa valmennettaviensa Valtter Virtasen ja Jenni Saarisen tukena.

MM-kilpailut käydään ilman yleisöä. Suomalaisittain kilpailu jatkuu torstaina miesten lyhytohjelmilla. Suomea kilpailussa edustaa Valtter Virtanen.

Taitoluistelun MM-kilpailujen tulokset.

Lue myös
Tapahtumat

Maailmanmestaruus­mitalit menivät Venäjälle

Jenni Saarinen epäonninen MM-vapaa­ohjelmassa

26 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Harmittava epäonnistuminen ohjelman lopussa

Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin MM-finaalipaikka sortui nostoon

26 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Valtter Virtanen jäi MM-finaalista

25 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomalaiset taitoluistelijat odottavin mielin

Taitoluistelun MM-kilpailut käynnistyvät keskiviikkona

22 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomen joukkue matkalla MM-kilpailuihin Tukholmaan

Kuplaan mukaan autolastillinen ruokaa ja muita tarvikkeita

20 maaliskuun, 2021

Tapahtumat

Suomen joukkue nimetty taitoluistelun MM-kilpailuihin

28 helmikuun, 2021