Henkilöt

Muodostelman SM-kilpailu­järjestelyjä jo kolme vuotta

Kilpailun­johtaja Nina Salmela-Mäkelä lupaa Helsinkiin kannustavan tunnelman

21 helmikuun, 2023 Johanna Kaalikoski Tero Lahtinen

Tämän vuoden muodostelmaluistelun Suomen mestaruuskilpailuja on järjestetty pitkään ja hartaasti: Helsingfors Skridskoklubb aloitti valmistelut jo keväällä 2020, mutta sitten tuli koronapandemia ja seuran järjestelyvastuulla olleet vuoden 2021 kilpailut peruuntuivat. Kisatiimin sydämenä on koko tämän ajan ollut kilpailunjohtaja Nina Salmela-Mäkelä, joka on matkan varrella ehtinyt järjestää saman porukan kanssa kaksi PreSeason-tapahtumaa ja kaksi 1+1-kilpailua SM-noviiseille. Viikon kahdeksan lopulla päästään vihdoin toteuttamaan myös ne kauan odotetut SM-kilpailut.

Kotimaisen muodostelmaluistelukauden loppuhuipennus järjestetään Helsingin jäähallissa eli Nordiksella 25.–26.2.2023. Paikalle odotetaan 29 upeaa joukkuetta ja jopa 3000 katsojaa.

– Lipunmyynti on edennyt hyvin, joten uskallan jo nyt luvata kilpailijoille mahtavaa kannustusta ja kisatunnelmaa, Nina Salmela-Mäkelä sanoo hymyillen.

Junantuoma kilpailunjohtaja

SM-kisapalaverit Helsingissä Nina Salmela-Mäkelä on usein yhdistänyt Team Uniquessa luistelevan tyttärensä tapaamiseen tai STLL:n liittohallituksen kokouksiin. Liittohallitukseen Nina valittiin keväällä 2022. Mutta onpa hän välillä hurauttanut Nordikselle ihan varta vasten junalla edes takaisinkin, kun jotakin on pitänyt paikan päällä suunnitella.

Nina on itsekin muodostelmaluistelija. Hänet nähdään aikuisten sarjassa, Kookoo Jäätaitureiden Team Black Pearlin riveissä. Luistelu-uransa hän aloitti 1980-luvulla heti, kun taitoluistelu saapui Kouvolaan. Ensin luisteltiin Sarkolan tekojäällä ja sitten upouudessa jäähallissa. Luistelu kulki Ninan mukana myös Lappeenrannassa vietetyt vuodet, ja molemmilla paikkakunnilla hän toimi nuorempana luistelukouluohjaajana. Vuonna 2005 Kouvolaan palatessaan hän löysi lapsuudenaikaiset luistelukaverinsa uudelleen ja homma jatkui taas tutussa porukassa.

Nina Salmela-Mäkelä toimii kilpailunjohtajana HSK:n järjestämissä muodostelmaluistelun SM-kilpailuissa Helsingin jäähallissa.
Nina Salmela-Mäkelä

– Kilpailla aloimme vuonna 2010, kun Kookoo Jäätaitureiden tarina alkoi. Nykyisestä joukkueestamme puolet on luistellut yhdessä lapsesta asti. Kuten joukkuekaverini juuri harjoituksissa totesi, olemme harjoitelleet unisonoa jo yli 40 vuotta, Nina naurahtaa ja nostaa luistelun parhaina puolina esiin juuri yhteisöllisyyden ja yhdessä onnistumisen.

Hän oli mukana Kookoo Jäätaitureiden perustamisessa ja toimi ensimmäiset vuodet myös seuran puheenjohtajana. Nina siis tarttuu toimeen, mikä teki hänestä kilpailunjohtajan myös nyt, kun luistelu-cv on jo täydentynyt QUE-äidin tittelillä.

– Keväällä 2020 olin tyttäreni silloisen joukkueen Team Mystiquen vanhempainillassa ja puhuimme tulevista SM-kilpailuista. Siinä sitten joku ehdotti, että alapa sinä meille kilpailunjohtajaksi, kun olet niitä hommia monta vuotta Kouvolassa tehnyt. Minä en osaa sanoa ei, ja tässä sitä nyt ollaan, Nina kertaa nimeämistään HSK:n kilpailunjohtajaksi.

Yhtä yllättäen alkoi aikanaan Ninan pesti kilpailunjohtajana myös Kouvolassa. Ensimmäisiin kilpailuihin pomon paikalle hän hyppäsi sairastapauksen vuoksi, ja kisajärjestelyt olivatkin sitten siitä eteenpäin hänen vastuullaan vuodet 2012–2017. Ninan näpeissä olivat muun muassa kansallisten sarjojen loppukilpailun ja aluemestaruuskilpailujen järjestelyt. Yhdeksi eroksi kansallisten sarjojen ja SM-sarjojen kilpailujen järjestämisessä hän mainitsee sen, että nyt molempien kisapäivien ohjelmassa on mukana kisaharjoitus.

Vahva luotto talkooporukkaan

Keväällä 2021 suunnitelmat jätettiin kilpailujen peruunnuttua talteen ja viime syksynä ne kaivettiin uudelleen esiin – jatkettiin siitä, mihin oli jääty

– Jälkikäteen tuntuu aika uskomattomalta, että olimme ihan varmoja kevään 2021 kilpailujen toteutumisesta, kun lokakuussa 2020 järjestimme ensimmäisenä seurana luistelutapahtumaa korona-ajan poikkeusolosuhteissa, Nina päivittelee nyt.

Nina on ehtinyt kulkea SM-kisajärjestäjän lasit silmillään useammassa kilpailussa, muun muassa oltuaan Team Mystiquen jojona kaudella 2021–2022 ja tietenkin kansallisten sarjojen kilpailuissa itse luistelijana. Erityisesti hän kertoo kiinnittäneensä huomiota kulkureitteihin ja tänä energiasäästötalvena jäänkestävyyteen.

”Pyrin parhaani mukaan varmistamaan sen, että kilpailut ovat joukkueille hyvä kokemus.”

Yhteydet SM-valintakilpailujen järjestäjiin ovat olleet tiiviit, ja Nina oli myös paikan päällä sekä Lahdessa että Espoossa. Liittohallituksen jäsenenä hän matkasi Joensuuhun yksinluistelun Suomen mestaruuskilpailuihin, joten kauden kisakattaus on ollut hyvin laaja.

– Tärkeintä on se, että kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu, ja joukkueet ja arvioijat saavat keskittyä rauhassa olennaiseen. Pyrin parhaani mukaan varmistamaan sen, että kilpailut ovat joukkueille hyvä kokemus, talkoolaisilla on hyvä fiilis omissa tehtävissään ja yleisö viihtyy, Nina luettelee tavoitteitaan helmikuun viimeiselle viikonlopulle.

Liikkuvia osia arvokilpailujen järjestämisessä on paljon ja hiukan jännitystä on h-hetken lähestyessä ilmassa, mutta Ninan tarkkuudella ja kaikkiin tarttuvalla ilolla ja valoisuudella onnistumisen edellytykset ovat enemmän kuin hyvät. Yhden vinkin hän haluaa vielä lopuksi yleisölle huikata:

– Helsingin jäähalliin ei kannata omia eväitä ottaa mukaan! Itse jouduin aluemestiksissä luovuttamaan tyttärelle tuomani tuliaislimpun järjestyksenvalvojien hellään huomaan kisan ajaksi, kun en tätä tullut ajatelleeksi, Nina muistelee huvittuneena tammikuun tapahtumia ja toivottaa kaikki tervetulleiksi muodostelmaluistelun Suomen mestaruuskilpailuihin.

Lue myös
Kiss & Cry

Noviisien SM-jäällä seitsemän vuoden tauon jälkeen

Les Visions asetti tavoitteen korkealle ja saavutti sen

7 maaliskuun, 2023

Henkilöt

Sometusta kilpaurheilijan kunnianhimolla

Jenni Lehtonen ja Nenna Salminen vastasivat muodostelman SM-kilpailujen Instagram-tilistä

1 maaliskuun, 2023

Tapahtumat

Suomea MM-kilpailuissa edustavat joukkueet nimettiin

Team Unique on muodostelma­­luistelun Suomen mestari 2023

26 helmikuun, 2023

Tapahtumat

Junioreiden kärjessä Dream Edges Junior

Helsinki Rockettes johtaa muodostelman SM-kilpailua

25 helmikuun, 2023

Tapahtumat

Luvassa jännittävä taistelu MM-paikoista

Muodostelma­­luistelun SM-kilpailut käydään viikon­vaihteessa Helsingissä

23 helmikuun, 2023