Henkilöt

Sometusta kilpaurheilijan kunnianhimolla

Jenni Lehtonen ja Nenna Salminen vastasivat muodostelman SM-kilpailujen Instagram-tilistä

1 maaliskuun, 2023 Johanna Kaalikoski Tero Lahtinen

Muodostelmaluistelun Suomen mestaruuskilpailujen Instagram-tili sai paljon kiitosta. Talven aikana kiinnostavaa sisältöä tarjonneen tilin seuraajamäärä kasvoi 1900:sta parhaimmillaan yli 2800:aan, mikä on upea saavutus! SkatingFinland-sivusto paljastaa nyt, että tilin takana olivat viime keväänä huippu-uransa päättäneet unikkialumnit Jenni Lehtonen ja Nenna Salminen. Kilpailut järjesti Helsingfors Skridskoklubb yhdessä Suomen Taitoluisteluliiton kanssa.

Jennin ja Nennan sometaidoista on saatu nauttia myös heidän luistelu-uransa aikana Team Uniquen ja myös aikaisempien joukkueiden tileillä. Jenni oli mukana unikkien someryhmässä vuodesta 2016 ja Nenna kaudesta 2020–2021. Nyt he molemmat tekevät sosiaalista mediaa ja markkinointia myös päivätyökseen. Nuoret ammattilaiset päättivät tarjoutua seuran avuksi kisajärjestelyihin, koska he tiesivät yhteistyön entisen joukkuekaverin kanssa sujuvan saumattomasti. Heitä myös kiinnosti kokeilla, millaisia juttuja kisatilillä voisi tehdä. Muut unikkialumnit kannustivat Jenniä ja Nennaa tarttumaan tilaisuuteen, ja apu otettiin seurassa ilolla vastaan.

– Meidän lähtökohtana oli tehdä lajia tutummaksi ja se, että tiliä voi seurata koko kauden ajan. Alusta asti meillä oli pitkälle jalostettu suunnitelma sisällöistä, joita tilille tuotetaan, Jenni Lehtonen kertoo.

Grafiikkaa, draamaa ja videoita

Suunnitteluun käytettyjä taulukoita ja muistilappuja ehti kertyä läjäpäin. MLSM23-tilillä julkaistiin marraskuusta alkaen SM-valintakilpailujen ja kansainvälisten kilpailujen tuloksia. Lisäksi infoa jaettiin muun muassa ohjelman pisteiden muodostumisesta ja MM-valintakriteereistä.

– Me halusimme palvella sekä luistelijoita että yleisöä, ja sekä lajia tuntevia että heitä, joille muodostelmaluistelu on vieraampaa. Lähtökohtana oli tehdä paras SM-kisatili ikinä, kilpaurheilijan mentaliteetin omaava Nenna tokaisee nauraen.

”Meillä oli Instagramissa ”piilokäyttäjä”, jolla testasimme jokaisen postauksen.”

Jenni ja Nenna pitävät sisällöntuotannon ohella myös sosiaalisen median visuaalisuutta erittäin tärkeänä.

– Me ollaan tässä aika sairaan tarkkoja. Meillä oli Instagramissa ”piilokäyttäjä”, jolla testasimme jokaisen postauksen ja varmistimme, että se sopi yhteen myös edellisten tililtä tehtyjen postausten kanssa, Jenni kuvailee työparin tarkkaa ja laatutietoista otetta somettamiseen.

Kisailme pohjautui HSK:n nuoremman luistelijan äidin Elina Liljebladin vuoden 2021 peruuntuneita SM-kilpailuja varten suunnittelemaan ilmeeseen. Jenni ja Nenna kehittivät sitä vielä yhdessä Elinan kanssa eteenpäin ja nostivat ilmeen ytimeen yksittäiset luistelijahahmot. Kaikki toteutettiin HSK:n väreissä, jotka ovat melko räväkät.

– Vähän se otti aikaa, että opimme tykkäämään väriyhdistelmästä. Loppujen lopuksi se näytti kuitenkin tosi modernilta ja raikkaalta, Nenna summaa urakan jälkeen.

Muodostelmaluistelun SM-kilpailujen iloinen sometiimi: Iitu Linna, Lotta Nyman, Jenni Lehtonen ja Nenna Salminen Helsingin jäähallissa.
Muodostelmaluistelun SM-kilpailujen iloinen sometiimi: Iitu Linna (vas.), Lotta Nyman, Nenna Salminen ja Jenni Lehtonen Helsingin jäähallissa.

Saisipa tehdä vain tätä!

Työtunteja kisasomen ylläpitäminen näin tasokkaasti vaati todella paljon. Jenni ja Nenna arvioivat, että kokonaismäärä vastaisi varmasti kahden ihmisen koko kuukauden työpanosta. Esimerkiksi pisteiden muodostumisesta kertovaa postausta Jenni rakensi 4,5 tuntia ja kilpailuissakin esitettyjä joukkueiden videoita Nenna kasasi viikon. Ahkerointi myös palkittiin. Pistepostaus saavutti todella monet ja se myös tallennettiin lukuisia kertoja. Joukkuevideoilla oli iso merkitys kisatunnelman nostattamisessa Helsingin jäähallissa.

Kisapäivinä somettamisen määrä oli niin suuri, että apuun tulivat myös entiset unikit Iitu Linna ja Lotta Nyman. Jenni oli tiimistä se, joka istui kisapäivien ajan koneen ääressä, ja muut kolme somettajaa kiersivät kännyköidensä kanssa ympäri hallia kuvaamassa ja tekemässä haastatteluja.

”Oli tosi ihanaa päästä tällä kertaa nauttimaan omasta luisteluosaamisesta uudesta näkökulmasta.”

Kisojen jälkeen sometiimi on todella tyytyväinen jään laidalla saamaansa kisaelämykseen. He kehuvat joukkueiden korkeaa tasoa, jota eivät aikaisemmin luistelijoina päässeet koko päivää ihailemaan. Myös se, kuinka kisajännitys hiipi kroppaan myös talkoohommissa, pääsi yllättämään entiset huippu-urheilijat.

– 12 SM-kilpailijana vietetyn vuoden jälkeen tietysti vähän mietitytti, millaista kisoissa olisi olla. Mutta oli tosi ihanaa päästä tällä kertaa nauttimaan omasta luisteluosaamisesta uudesta näkökulmasta, Nenna pohtii.

Mahtava yhteisöllisyys

Yksi asia, joka ei ollut nuorille naisille luistelijoina täysin paljastunut, oli se, kuinka paljon työtä suurten kilpailujen järjestämisessä on.

– Oli niin mahtavaa nähdä, kuinka kaikki vapaaehtoiset tekivät hommia vaan siksi, että se on niin kivaa. Siitä muodostui yhteisö, joka sai onnistumisen, vaikkei luistellutkaan. Sen eteen tehtiin tosi iso duuni, että luistelijat pääsivät jäälle, Jenni kuvailee behind the scenes -kokemuksiaan.

Myös tiimiin kisapäiviksi mukaan hypänneet Iitu ja Lotta olivat vaikuttuneita mukanaolosta:

– Mut yllätti se iso muokkakupla ja yhteisöllisyys, joka lajia yhdistää. Sitä ei niin päässyt luistelijana näkemään, kun oli kiinni omassa tekemisessä ja joukkueessa, Iitu hämmästelee.

Lotta jatkaa:

– Jännitti paljon vähemmän, kun koko ajan oli touhuttavaa ja pääsi näkemään luistelijoiden onnistumisen iloa. Se oli tietysti sitten parasta, kun kuuntelin käytävällä sennujen pisteitä ja pääsin juoksemaan unikkien koppiin.

Kilpailun haastavin hetki olikin sometiimille se, kun unikit voittivat Suomen mestaruuden. Se sekoitti myös kokeneiden konkareiden pasmat täysin – kädet tärisivät ja kyyneleet vierivät liikutuksesta poskille. Tuona iltana eivät sometukset ilmestyneet ihan suunnitellusti aikataulussaan, mutta kunnialla homma silti vietiin loppuun. Iso laji sai ansaitsemaansa näkyvyyttä ja some-tili oli yhtä tasokas kuin jäällä nähdyt esityksetkin.

Muodostelmaluistelunsm-tili on perustettu maaliskuussa 2018 ja se siirtyy aina kisajärjestäjältä seuraavalle. Kannattaa siis ottaa tili jo nyt seurantaan helmikuun 2024 kilpailuja silmällä pitäen! HSK:n sometiimi lähettää Kaari Taitoluistelulle terveiset, että jos teillä on uusia ideoita, toteuttakaa ne rohkeasti ja tehkää asiat taas vähän eri tavalla.

Lue myös
Kiss & Cry

Noviisien SM-jäällä seitsemän vuoden tauon jälkeen

Les Visions asetti tavoitteen korkealle ja saavutti sen

7 maaliskuun, 2023

Tapahtumat

Suomea MM-kilpailuissa edustavat joukkueet nimettiin

Team Unique on muodostelma­­luistelun Suomen mestari 2023

26 helmikuun, 2023

Tapahtumat

Junioreiden kärjessä Dream Edges Junior

Helsinki Rockettes johtaa muodostelman SM-kilpailua

25 helmikuun, 2023

Tapahtumat

Luvassa jännittävä taistelu MM-paikoista

Muodostelma­­luistelun SM-kilpailut käydään viikon­vaihteessa Helsingissä

23 helmikuun, 2023

Henkilöt

Muodostelman SM-kilpailu­järjestelyjä jo kolme vuotta

Kilpailun­johtaja Nina Salmela-Mäkelä lupaa Helsinkiin kannustavan tunnelman

21 helmikuun, 2023