Tapahtumat

PreSeason-tapahtuma tuo varmuutta kauden aloitukseen

Ensimmäistä kauttaan SM-noviiseissa luisteleva Ad Instar nautti kokemuksesta

17 lokakuun, 2022 Johanna Kaalikoski Sari Niskanen

SM-noviisit ja SM-juniorit pääsivät esittämään ohjelmansa viime lauantaina (15.10.) tekniselle paneelille perinteisessä PreSeason-tapahtumassa, jonka järjesti Helsingfors Skridskoklubb. Tänä vuonna tapahtumassa nähtiin 31 upeaa ohjelmaa, ja joukkueet saivat pitkästä aikaa nauttia toistensa esityksistä katsomon puolellakin.

Mukana oli myös ensimmäistä kauttaan SM-noviiseissa luisteleva porvoolainen Ad Instar. Joukkue onnistui sarjanousussaan erinomaisesti – kuten nimen vapaa käännös ”kohti samankaltaisuutta” antaa yhtäaikaisuutta tavoittelevassa lajissa odottaakin. Edellisen kerran porvoolaisseura on nähty SM-noviisit- ja juniorit-sarjoissa kausilla 2009–2011.

Pääsimme kysymään tunnelmia joukkueen kapteeneilta Matilda Nikulalta ja Inari Huoviselta ennen Ad Instarin suoritusta.

– On kiva päästä näyttämään, mitä osaamme. Tämä on meille hieno uusi kokemus ja odotamme kivaa ”kisapäivää” yhdessä joukkueen kanssa, Inari sanoo pari tuntia ennen jäälle liukumista.

”Harjoittelun intensiteetti on kasvanut paljon, ja esimerkiksi tehopäiviä ja leirejä on meillä ollut enemmän kuin aikaisemmin.”

Ad Instar -joukkueen valmentajat Tuuli Raaska ja Anna Asikainen kertoivat, että päätöksen SM-noviisit-sarjaan lähdöstä tekivät luistelijat ja valmennus yhdessä. Seurassa alkoi olla niin monta minoreihin yli-ikäistä luistelijaa, että suunnaksi oli otettava joko kansalliset tai SM-noviisit. Lopulta valinta SM-sarjaan lähtemisestä oli helppo, sillä paluu oli ollut Porvoossa unelmana jo pidempään.

– Koko joukkue on todella sitoutunut olemaan mukana jokaisessa harjoituksessa. Harjoittelun intensiteetti on kasvanut paljon, ja esimerkiksi tehopäiviä ja leirejä on meillä ollut enemmän kuin aikaisemmin, porvoolaiskapteeni Inari vastaa kysymykseen siitä, mikä on ollut erilaista kuin edellisellä kaudella hänen luistellessaan vielä kansalliset noviisit -sarjassa.

Ad Instar -joukkueen valmentaja Tuuli Raaska (vas.), kapteenit Matilda Nikula ja Inari Huovinen sekä valmentaja Anna Asikainen PreSeason-tapahtumassa Pirkkolassa.
Ad Instar -joukkueen valmentaja Tuuli Raaska (vas.), kapteenit Matilda Nikula ja Inari Huovinen sekä valmentaja Anna Asikainen PreSeason-tapahtumassa Helsingin Pirkkolassa.

Huolellista valmistautumista kisakauteen

Ad Instarissa luistelee kaksikymmentäkaksi 11–15-vuotiasta urheilijaa, jotka ovat kaikki oman seuran kasvatteja. Kapteenien mukaan SM-sarjaan siirtymisen mukanaan tuoma lisätreeni on ollut pelkästään tervetullutta, koska he tykkäävät luistelusta niin paljon ja haluavat viettää vapaa-aikansa hallilla kivan joukkueen kanssa. Molemmat luistelijat iloitsevat siitä, että he ovat harrastuksen myötä tutustuneet moniin uusiin kavereihin.

Valmentajat Tuuli ja Anna ovat ottaneet SM-sarjan ohjelman rakentamisen vastaan positiivisena haasteena.

– On ollut kiinnostavaa ottaa selvää siitä, millaisia elementtejä tällä kaudella pitää ohjelmassa olla. Uudenlaisen ohjelman rakentaminen on tosi kivaa! Tuuli kertoo.

PreSeasonissa nähtiin tänä vuonna laaja kirjo keskenään mukavan erilaisia ohjelmia ja monen joukkueen yllä nähtiin jo kisakauden värikästä muotiakin. Kauniilta näytti! Tapahtumassa SM-noviisi- ja SM-juniorijoukkueet esittivät ”teknisille” yhden ohjelmansa. Joukkueet saavat tekniseltä paneelilta palautteen siitä näkökulmasta, kuinka hyvin ohjelma on teknisesti rakennettu, ja millainen suorituksen taso esityksessä oli. Tämä on arvokasta palautetta kauden ensimmäiseen valintakilpailuun valmistauduttaessa.

”Saamamme palaute oli hyvää ja nyt jatketaan innolla treenaamista kohti ekoja kisoja.”

Mitä PreSeason-ensikertalaiset Inari ja Matilda sitten miettivät päivän päätteeksi?

– Me tehtiin hyvä, varma ”koksu”. Ehkä otettiin vähän enemmän varman päälle, eikä menty ihan täydellä vauhdilla. Suoritus ei jännittänyt niin paljon kuin kilpailuissa, mutta oli kuitenkin erilaista luistella kuin harkoissa, Inari sanoo.

Ad Instar lämmittelee jäähallin eteistilassa ennen jäälle menoa.
Ad Instar lämmittelee jäähallin eteistilassa ennen jäälle menoa.

Nyt tuntuu hyvältä aloittaa kisakausi, kun onnistuttiin täällä ja meitä pyydettiin näyttämään uudelleen vain yksi elementti. On varma olo meidän tekemisestä! Matilda lisää.

Myös tekniset olivat samaa mieltä porvoolaisten onnistumisesta.

– Saamamme palaute oli hyvää ja nyt jatketaan innolla treenaamista kohti ekoja kisoja, Anna summaa.

Muodostelmaluistelun SM-sarjojen kilpailukausi käynnistyy ensimmäisessä valintakilpailussa Lahdessa 5.–6.11.2022.