Kiss & Cry

Noviisien SM-jäällä seitsemän vuoden tauon jälkeen

Les Visions asetti tavoitteen korkealle ja saavutti sen

7 maaliskuun, 2023 Johanna Kaalikoski Tero Lahtinen ja Elina Liljeblad

Joensuulainen SM-noviisijoukkue Les Visions asetti kauden alussa päämääräkseen paikan kilpailukauden loppuhuipennuksessa, Suomen mestaruuskilpailuissa. Sinne joukkue myös pääsi tekemällä määrätietoisesti töitä tavoitteensa eteen. Helsingin jäähallissa nähtiin Night of The Skeletons -vapaaohjelmasta varma suoritus, joka toi joukkueelle kotimaisen kilpailukauden korkeimmat pisteet 60,84.

Moni muistaa Espoosta SM-sarjojen 2. valintakilpailusta Les Visionsin riemun, kun joukkue kuuli pisteensä 57,59. Luistelijoiden reaktiosta näki välittömästi, että tulokseen oltiin todella tyytyväisiä.

– Olimme kopissa, kun kuulimme, että olimme kuudensia. Vielä siinä vaiheessa emme olleet varmoja SM-kisapaikasta ja se varmistui meille myöhemmin. Epäusko oli se tunne, jota silloin tunsimme, joukkueen kapteeni Minna Lilja kertaa joulukuun tapahtumia.

Les Visions ansaitsi SM-kilpailuissa Night of The Skeletons -vapaaohjelmastaan pisteet 60,84.
Les Visions ansaitsi SM-kilpailuissa Night of The Skeletons -vapaaohjelmastaan pisteet 60,84, joka toi sijan 11.

Joukkueen toinen kapteeni Tiila Elonheimo komppaa Minnaa muistelemalla, että vielä kotimatkalla bussissakin hän ihmetteli, oliko SM-kilpailupaikka totta, koska piste-ero seuraavaan joukkueeseen oli pieni: vain 0,21 pistettä.

Kapteenit kertovat, että joukkue asetti itselleen aikaisempia kausia isommat tavoitteet jo heti kauden alussa. Tämä motivoi luistelijoita tekemään kovasti töitä. Kauden onnistumista helpotti se, ettei joukkueen kokoonpano vaihtunut kovin paljon edellisestä kaudesta. Kaikki luistelijat pääsivät kisaamaan kauden aikana.

– SM-kilpailusuoritukseemme olemme tyytyväisiä. Teknisistä haettiin korkeampia pisteitä kuin saimme, mutta komponenteissa mentiin eteenpäin, Minna-kapteeni summaa.

Tiila kertoo joukkueen nauttineen siitä, että SM-kilpailuissa oli iso halli, hyvä tunnelma ja paljon yleisöä. Joukkue jäi Helsinkiin vielä sunnuntaiksi nauttimaan junioreiden ja senioreiden aamuharjoituksesta ja SM-junioreiden vapaaohjelmakilpailusta ja kannustamaan omia idoleitaan.

Uskolliset kannattajat aina matkassa mukana

Suomen mestaruuskilpailuihin saapui Joensuusta myös suuri ja innokas kannattajajoukko. Paikalla oli yli 30 Les Visions -fania, jotka aamu viiden lähdöstä huolimatta jaksoivat kannustaa joukkuetta äänekkäästi vielä palkintojenjaon aikaankin.

– Meillä ei ole täällä muita oman seuran joukkueita mukana, niin vanhempien kannustuksen merkitys on tosi iso, Tiila muistuttaa.

Kapteenit Minna ja Tiila arvioivat, että kannustajat olivat kisareissusta yhtä innoissaan kuin hekin ja taitavat osua oikeaan. Katsomosta tavoitettu luistelijan äiti Tiina Pirinen kuvailee sykkeen olleen huima tyttöjen luistelun aikana, ja sanoo fiiliksen olevan helpottunut, kun suoritus on onnistuneesti ohi. Lotta Lilja huikkaa vierestä, että nyt oli rennompaa seurata kilpailuja kuin Espoossa, jossa lopputulosta piti jännittää loppuun asti.

– Upealta tuntui kyllä täällä tunnelma, kun kilpailujen avajaisissa kuultiin Maamme-laulu ja Finlandia, Tiina vielä kiittelee.

Les Visions -kannattajat muodostelmaluistelun SM-kilpailuissa Helsingin jäähallissa.
Les Visions -joukkue kannattajiensa ympäröimänä muodostelmaluistelun SM-kilpailuissa Helsingin jäähallissa.

Joensuun Katajan muodostelmaluistelujaoston puheenjohtaja Minja Venejärvi kertoo, että kaikki mukana olleet JoKa-kannattajat olivat ensimmäistä kertaa SM-kilpailuissa, vaikka MM-kilpailujen katsomossa useammat olivatkin vierailleet. Koko SM-noviisisarjan kilpailun näkeminen paikan päällä kiinnosti pitkän matkan takaa saapunutta kisayleisöä.

Joensuulaisfanit ovat joukkueelleen uskollisia ja heitä oli mukana myös Hevelius Cupissa Gdanskissa. Kansainvälisessä kilpailussa saavutettu kauden kärkitulos 69,57 toi joukkueelle hopeaa kaksi viikkoa ennen Suomen mestaruuskilpailuja.

– Kyllä tuo Gdansk taitaa jäädä mieleen kauden ikimuistoisimpana hetkenä, vaikka hieno ja keskittynyt luistelu nähtiin tänäänkin. Sanoisin, että jatkossa emme enää ole niin harvinaisia vieraita SM-kilpailuissa, sanoo fani, kapteeni-Tiilan isä Ville Elonheimo pilke silmä kulmassa.

Edellisen kerran Joensuun Katajan SM-noviisijoukkue Les Visions nähtiin SM-kilpailujäällä vuonna 2016.

Lue myös
Henkilöt

Sometusta kilpaurheilijan kunnianhimolla

Jenni Lehtonen ja Nenna Salminen vastasivat muodostelman SM-kilpailujen Instagram-tilistä

1 maaliskuun, 2023

Tapahtumat

Suomea MM-kilpailuissa edustavat joukkueet nimettiin

Team Unique on muodostelma­­luistelun Suomen mestari 2023

26 helmikuun, 2023

Tapahtumat

Junioreiden kärjessä Dream Edges Junior

Helsinki Rockettes johtaa muodostelman SM-kilpailua

25 helmikuun, 2023

Tapahtumat

Luvassa jännittävä taistelu MM-paikoista

Muodostelma­­luistelun SM-kilpailut käydään viikon­vaihteessa Helsingissä

23 helmikuun, 2023

Henkilöt

Muodostelman SM-kilpailu­järjestelyjä jo kolme vuotta

Kilpailun­johtaja Nina Salmela-Mäkelä lupaa Helsinkiin kannustavan tunnelman

21 helmikuun, 2023