Terve luistelija

Paljonko on paljon

2 maaliskuun, 2018 ja kuva Nina Kellokoski

Taitoluistelusta puhutaan lajina, joka vaatii urheilijalta sekä paljon treeniä että paljon rahaa. Kaksi suomalaista huipputason SM-junioria ja heidän perheensä lupautuivat Taitoluistelu-lehden pyynnöstä mielenkiintoiseen seurantaviikkoon. Paljonko oli paljon ja oliko jotakin jo liikaakin?

Kaksi SM-junioria ja lukion ekaluokkalaista, Laura Karhunen ja Veera Mielonen täyttivät viikon ajalta päiväkirjaa kaikesta tekemästään. Paljonko tytöt nukkuivat ja treenasivat ja riittääkö se. Jääkö aikaa mihinkään muuhun, kun luistelun tähtäin on huipulle ja harjoittelun taso ja vaatimukset kasvavat iän myötä.

”Mukaan otettiin myös kolmen Koon kopla.”

Saadaksemme kokonaiskuvan taitoluistelun vaativuudesta, leikkiin mukaan otettiin myös kolmen Koon kopla eli kuljetus-, kustannus-, ja kannustusjoukot.

Lauran ja Veeran perheet pitivät kirjanpitoa kustannuksista samaisen viikon ajalta.

Yhteensovittaminen

Tuore yksinluistelun juniorityttöjen SM-pronssimitalisti Laura Karhunen ja muodostelmaluistelun junioreiden MM-kisapaikasta kisaava Musketeers-joukkueen jäsen Veera Mielonen käyvät molemmat Helsingissä Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilulukiota. Koulun ja urheilun yhdistäminen onnistuu hyvin.

– Koulu tukee ja joustaa ja tosi moni meistä venyttää lukion 4 vuoteen, kertoo Veera.

– Koulun puolesta on omat aamujäät ja tanssia. Suurin osa joukkueestamme käy tätä koulua. Raskastahan tämä on, mutta kun pitää itsestään hyvää huolta ja on halua, niin pärjää. Joukkueen kanssa tehdään halleilla yhdessä läksyjä ja autetaan toisiamme.

Myös Laura kokee koulun tuen myös tärkeäksi.

– Harkkoihin voi aina lähteä. Suoritan lukion neljässä vuodessa ja se helpottaa paljon. Koulun aamujäiden lisäksi ovat maajoukkueen aamujäät kaksi kertaa viikossa. Läksyt ehdin tehdä vasta illalla kotona, ja jos on rankka jakso koulussa, niin riittävät yöunet ovat kovan työn takana.

Itsensä tunteminen

Veera Mielonen ja Laura Karhunen elävät urheilijan säännöllistä ja kurinalaista elämää. Päivien rytmitys on hallussa niin kehonhuollollisesti kuin ravinnonkin osalta. Iltoihin mahtuu pieni hetki puhelinaikaa ja Netflixiä ja viikkoon myös vapaa-aikaa ystävien kanssa.

– Tässä iässä korostuu jo luistelijan oma vastuu unesta, palautumisesta ja ravinnosta. Pitää tuntea itsensä hyvin. Unen tarvekin on niin yksilöllistä, Veera sanoo ja kertoo tarvitsevansa vähintään 8,5 tuntia yössä, mutta pyrkii lähemmäs 10 tuntia.

Raskastahan tämä on, mutta kun pitää itsestään hyvää huolta ja on halua, niin pärjää.

Sama tilanne on Lauralla.

– Tarvitsen paljon unta, ainakin 9 tuntia ja enemmänkin, jos vain kerkeän.

Seurantaviikolla riittävä yöuni toteutui hienosti molemmilla tytöillä ja keskiarvot paukkuivat plussan puolelle.

Laura ehti nukkua vajaan tunnin päikkäritkin yhtenä päivänä.

Isoja päätöksiä

17-vuotias Laura Karhunen on tehnyt rohkean valinnan, hän asuu lajin takia erossa perheestään

Kouluvalinnat ja Lauran halu panostaa luisteluun laittoivat Karhusen perheen miettimään Lauran elämän ja perheen kuvioita.

Viime syksynä 16-vuotias maajoukkueluistelija muutti Lappeenrannasta Helsinkiin yksin asumaan.

– Laura pärjää yllättävän hyvin ja kaikki asiat ovat järjestyneet. Valvoin kyllä monta yötä ja mietin, uskallanko päästää lapsen, muistelee äiti Anne Karhunen.

– Olimme juuri viime viikonlopun pikkusisko Iidan kanssa Helsingissä ja Laura käy noin kerran kuukaudessa kotona. Jokailtainen puhelu tehdään aina, kun Laura on tullut päivän päätteeksi kotiin, sen jälkeen on ”ulkonaliikkumiskielto”.

Lauran sopeutumista helpottivat tutut luistelukaverit Linnea Ceder ja Anni Skogberg, jonka luona hän asui ensimmäisen kuukauden Helsingissä. Toinen kuukausi meni soluasunnossa, ennen kuin oma asunto löytyi, ihan koulun läheltä. Seuran, Espoon Jäätaitureiden, ja muiden vanhempien vastaanotto ja apu ovat auttaneet koko perheen sopeutumista.

– Viihdyn hyvin yksikseni, teen kotitöitä ja tykkään ruoan laitosta, kertoo Laura.

Kotitöihin, kuten siivous, pyykit, ruoanlaitto ja kaupassa käynti, hänellä menee pyöreästi puoli tuntia päivässä.

Paljon ja vähän päälle

Molempien luistelijoiden äidit toteavat kuin yhdestä suusta, että on parempi, kun ei edes tiedä kokonaiskustannusta vuositasolla. Kustannettavaa riittää.

Paljon on tunteja ja euroja. Ja siihen päälle kilometrejä ja paljetteja.

– Kuljetusrumba on alkanut taas uudestaan, toteaa Sanna Nurminen, Veeran äiti.

– Mitä vanhemmaksi Veera tulee, niin treeniajat myöhäistyvät ja en raaski jättää lasta bussin armoille iltamyöhällä.

Helsingissäkin välimatkat ovat pitkiä ja treenihallit ovat ripoteltuina siellä täällä. On Vuosaarta, Hernesaarta, Helsingin hallia ja Pirkkolaa. Ja oheisetkin ovat usein eri paikassa kuin jäät. Ajokilometrejä tulee paljon.

Lisäksi Sanna-äiti toimii Musketeers-joukkueen rahastonhoitajana ja se vie aikaa noin 3 tuntia kuukaudessa. Veeran harrastuksen myötä hän on saanut hyviä ystäviä, joiden kanssa matkustetaan ja harrastetaan yhdessä. Eli jos taitoluistelu viekin paljon, niin kyllä se tuokin.

– Olen ylpeä Veerasta, siitä miten päämäärätietoisesti ja sinnikkäästi hän on harrastanut. On kiva nähdä, miten hän on löytänyt oman juttunsa ja rakastaa lajiaan. Ja yhteisöä, jonka jäsen hän on.

Rahan menoa ei voi välttää Karhusten perheessäkään. Muutenkin isoja kuluja kasvattavat tietysti Lauran asumiskustannukset ja lukuisat ulkomaan kilpailut ja leiritykset. Oman lovensa lompakkoon tekevät myös Lauran kaksossiskon Hennan muodostelmaluisteluharrastus. Ja pikkusisko Iidakin luistelee.

– Isovanhemmat auttavat rahallisesti ja tietysti kuljettavatkin. Lisäksi olemme ottaneet lyhennysvapaita asuntolainasta, sillä kustannukset ovat todella kovat, kertoilee Anne.

Karhusten kaikille kolmelle tytölle on haettu stipendejä, mutta toistaiseksi mitään ei ole saatu.

Paljon on tunteja ja euroja. Ja siihen päälle kilometrejä ja paljetteja. Nämä kaikki yhdessä potenssiin into, palo ja rakkaus. Siitä tulee jo aika paljon.

Riittääköhän se?

Lauran & perheen viikko

Treenitunnit 20,5 h
pitää sisällään alkuverryttelyt,
oheiset ja jään (11 h 50 min)
Omatoiminen treeni 3,5 h
venyttelyt ja rullaus
Muu liikunta 1,5 h
äidin ja siskon kanssa ulkojäillä
Yhteensä 25,5 h
Huomioita: Treenitunnit ovat aikataulun mukaiset tunnit. Päiväkirjaviikolla 2 jäätä oli peruutettu. Jäätunteihin kuuluvat myös maajoukkue- ja koulujäät.

Viikon unet 62 h
keskiarvo 10,3 h/ yö

Luisteluviikon kustannukset 672 €
Treenimaksu 114
Asuminen Helsingissä 180
Muut yhteensä 378
lenkkarit, eväät, matkakuluja
PM-kisojen hotelli (210 €)

Koulu ja läksyt 21 h
koulu 19 h ja läksyt 2 h

Veeran & perheen viikko

Treenitunnit 24,5 h
pitää sisällään joukkueen yhteisen treeniajan
(jää 12 h 30 min)
Omatoiminen treeni 45 min
venyttelyt
Yhteensä noin 25,5 h
Huomioita: Treenitunnit ovat aikataulun mukaiset tunnit. Koulun järjestämät treenitunnit sisältyvät tähän. Päiväkirjaviikolla Musketeers kisasi aluemestaruudesta ja omatoiminen venyttely jäi normaalia vähemmälle.

Viikon unet 54,5 h
keskiarvo 9,1 h/ yö

Luisteluviikon kustannukset 541 €
Treenimaksu 150
Muut yhteensä 391
teroitus, eväät, matkakuluja,
senioreiden MM-kisojen hotelli
Sanna-äidin kanssa (254 €)

Koulu ja läksyt 24,5 h
koulu 19,5 h ja läksyt n.5 h