Kiss & Cry

Mirjami Penttinen odottaa kilpailullista kautta

Terillä entistä taitavampi Team Unique

23 elokuun, 2021 Marita Kokko Northern Action

Team Uniquen päävalmentaja Mirjami Penttinen odottaa kautta, jolla kilpaurheilijat pääsevät toteuttamaan perimmäistä päämääräänsä, kilpailemista. Terillä on alkaneella kaudella 22 luistelijan joukkue, jota hän kuvaa raikkaaksi yhdistelmäksi uutta intoa ja vahvaa kokemusta.

Team Unique kuuluu lajin terävimpään kärkeen niin kotimaassa kuin kansainvälisilläkin jäillä. Se oli Suomen toinen edustaja Lake Placidin MM-kilpailuihin keväällä 2020. Sitten tuli korona, joka varasti lajilta tuon kevään MM-kisat ja käytännössä koko viime kauden.

Mirjami Penttinen ohjeisti joukkuettaan viime helmikuussa Taitoluisteluliiton järjestämässä kilpailussa.
Mirjami Penttinen ohjeisti joukkuettaan viime helmikuussa Taitoluisteluliiton järjestämässä kilpailussa.

– Emme katso menneisyyteen, vaan nyt on menty vain eteenpäin. Globaalin pandemian käänteille emme voi mitään, Mirjami Penttinen kuittaa.

”Aivan varmasti tavoitteina ovat SM- ja MM-kulta.”

Hän toteaa joukkueen luistelijoiden kasvavan, kehittyvän ja muuttuvan aina sopivalla tavalla.

– Meillä on hyvä juniorityö, jonka ansiosta senioreihin tulee todella taitavia tyttöjä. Vanhat pääsevät luistelemaan teknisesti kovempien uusien luistelijoiden kanssa, ja uudet saavat kirittäjäkseen vanhojen kokemuksen. Tämä on kiva joukkue, jota on helppo valmentaa.

Joukkueen tavoitteet alkavalla kaudella ovat korkealla.

– Aivan varmasti tavoitteina ovat SM- ja MM-kulta. En näe tavoitteita mitenkään epärealistisina, sillä joukkue on todella hyvä.

Taidot loistamaan ohjelmissa

Team Uniquen lyhytohjelmat ovat useamman kauden olleet tiukkaa tykitystä vahvan musiikin tahdittamana. Nyt Mirjami luonnehtii lyhytohjelman olevan ehdottomasti erilainen ja kaunis. Se kertoo ranskalaisin sanoin ja sävelin elämän traagisista vaiheista.

– Stoori on koskettava. Se kertoo elämän rankoista kokemuksista, joiden tunnemaailman uskon osaavani tuoda esille koreografiassa. Ohjelma on hieno ja tosi hyvässä kunnossa jo nyt.

Joukkueen vapaaohjelma on rakennettu Lady Gagan ja Bradley Cooperin tähdittämän elokuvan A Star Is Born kerrontaan ja musiikkiin.

– Toivon, että unikit pystyvät kauden ohjelmissaan tuomaan esille joukkueen luistelutaidon, joka on selkeästi mennyt koko ajan taitavampaan suuntaan.  

Mirjami on rakentanut koreografioita yhdessä muun HSK:n tiimin kanssa, ja apuna on ollut myös pari kautta sitten itsenäiseksi yrittäjäksi siirtynyt valmentaja Nina Sandsund. Nina on koostanut edelleen myös ohjelmien musiikit.

HSK:lla on laaja jäävalmentajatiimi, jossa kaikki jossain määrin valmentavat kaikkia. Päävalmentajana Mirjami luo ja valvoo linjaa.

Kohti uutta normaalia

Mirjami luottaa tulevan kauden tarjoavan uuden normaalin kauden kilpailuineen. 

Team Unique -joukkuetta luotsaavat kaudella 2021–2022 Tuuli Mäkinen (vas.) ja Inka Sirkiä.
Team Unique -joukkuetta luotsaavat kaudella 2021–2022 Tuuli Mäkinen (vas.) ja Inka Sirkiä.

– Voi olla, että syksyllä ollaan vielä jonkun aikaa ilman katsojia. Odotamme kuitenkin mahdollisimman normaalia kautta, että pääsemme kisaamaan ja nauttimaan kaikesta siitä, miksi luistelijat tätä tekevät.

Suomen seniorisarjassa kilpailee tällä kaudella viisi joukkuetta. Mirjami on todella iloinen, että joukkuemäärä kasvaa Kaarinan joukkueella. Se tuo lisää väriä kilpailuihin.

”Olen pitkään ja perusteellisesti analysoinut työtäni ja lähden nyt ilolla uuteen kauteen.”

Koronan vaikutuksista itse lajiin Mirjami ei osaa antaa tarkkaa arviota. Hän ei ole kuullut onneksi yhdenkään joukkueen lopettaneen korosulkujen vuoksi, mutta suunta voi kääntyä, jos koronatilanne vain jatkuu.

– Omalle valmennuksellemme ei pandemiasta ole ollut juurikaan vahinkoa. Meillä on edelleen onneksi hyvänkokoiset nuoremmatkin joukkueet.

Mirjami korostaa, että seurassa halutaan pysyä omassa positiivisessa kuplassa – puhumatta muista tai miettimättä muiden tekemisiä. Hän haluaa myös henkilökohtaisesti keskittyä rauhassa tehtäväänsä.

– Olen pitkään ja perusteellisesti analysoinut työtäni ja lähden nyt ilolla uuteen kauteen.

Ei ajatuksia Elite 12:lle

Muodostelmaluistelun seniorisarjassa kokeillaan Elite 12 -kilpailusarjaa alkavalla kaudella. ISU haluaa testata, läpäisisikö 12 luistelijan kokoonpano jäällä olympiakomitean valintaseulan tulevaisuudessa. Sarjassa on mahdollista kilpailla kahdessa kansainvälisessä kilpailussa 16-sarjan rinnalla.

”Harjoittelemme niin ammattimaisesti kuin näillä resursseilla on mahdollista.”

Mirjami ei ole miettinyt kokeilusarjaa vielä lainkaan.

– Katsotaan sitten, kun tilanne selkenee.  Haluan varmistaa, että me luistelemme tasokkaasti ja hienonnäköisesti, ja harjoittelemme niin ammattimaisesti kuin näillä resursseilla on mahdollista. Sillä tavoin voimme vaikuttaa lajin mahdollisuuksiin saada olympiastatus, Mirjami Penttinen sanoo.

Lue myös
Kiss & Cry

Kohti MM-unelmaa

Lumineers saa huippupuitteet pian Espoossa avautuvaan jääurheilu­keskukseen

14 syyskuun, 2021

Kiss & Cry

Projekti MM-paikan metsästyksen lomassa

Marigold IceUnity esiintyy Lumi­kuningattaressa

8 syyskuun, 2021

Kiss & Cry

Valmentaja Kaisa Arrateig hyödynsi koronasulun:

Helsinki Rockettes vei taidot uudelle tasolle

3 syyskuun, 2021

Kiss & Cry

Dream Edges rohkeasti seniorisarjaan:

Vapaaohjelma kahden naisen romanssista

9 elokuun, 2021