Kiss & Cry

Lumineers avaamassa uutta arvosarjaa

3 lokakuun, 2019 Marita Kokko Sari Niskanen

Espoon Lumineers osallistuu historian ensimmäiseen Challenger-sarjan muodostelmakilpailuun Kalifornia Cupiin marraskuussa.

– Haluamme varmistaa, että pääsemme kauden aikana kilpailemaan Yhdysvaltojen ja Kanadan huippujoukkueiden kanssa, valmentaja Maikki Merilehto kertoo. 

Sekä Lumineersin luistelijat että valmentajat ovat innoissaan mahdollisuudesta startata kansainvälinen kilpailukausi 6.–9. päivänä marraskuuta Irvinessa lähellä Los Angelesia. Koska kyseessä on kaikkien aikojen ensimmäinen Challenger-kilpailu, espoolaiset ovat mukana tekemässä lajinsa historiaa. 

Lumineers aloittaa kolmannen kilpailukautensa. Se luottaa tuplaan sekä valmennuksessa että kapteenistossa. Joukkueen valmennuskaksikkona työskentelevät Maikki Merilehto ja Liisa Lakela täydentäjänään EsJt-valmentaja, tekninen spesialisti Henriikka Latva. Kapteenien työsarkaa hoitavat tasavertaisina Emi Iizuka ja Antonia Arrakoski tukenaan koko joukkue. 

”Haluamme varmistaa, että pääsemme kauden aikana kilpailemaan Yhdysvaltojen ja Kanadan huippujoukkueiden kanssa.”

Aalto-yliopistoon diplomityötään viimeistelevä Emi on muodostelman ammattilainen, sillä hän ehti luistella ETK:n seniorijoukkueessa kuusi vuotta, ja nyt Lumineersissa alkaa kolmas kausi. Toimintaterapeutiksi Arcada-ammattikorkeassa opiskeleva Antonia nousi lumeihin EsJt:n Valley Bay Synchrosta uuden seniorijoukkueen aloittaessa. 

Kaksikko on tyytyväinen kahden tasavertaisen kapteenin systeemiin. Yhdessä ollaan enemmän näissäkin pesteissä. 

Molemmat odottavat innokkaina yleisön ja tuomareiden reaktioita kauden ohjelmiin, jotka ehkä koskettavat enemmän kuin aiemmilla kausilla. Koko joukkueella on intoa päästä yleisön eteen näyttämään, miten joukkue on yhdessä kasvanut. 

Tälle kaudelle joukkue on uusiutunut. Kokoonpanoon kuuluu 23 luistelijaa, joista seitsemän on uusia kasvoja. Uudet luistelijat tulivat lähinnä omista perustajaseuroista Espoon Jäätaitureista ja Espoon Taitoluisteluklubista. Yhden luistelijan joukkue sai Tikkurilasta. 

Lumineers-valmentajat Liisa Lakela (oik.) ja Maikki Merilehto ovat tyytyväisiä Taitoluisteluliiton uusiin eettisiin sääntöihin.

Kapteenien mukaan koossa on tuore ja innokas joukkue.

– Olemme kasvaneet tiiviisti yhteen jo tässä vaiheessa. 

Erityisen suurta innostusta on herättänyt osallistuminen Kalifornia Cupiin. 

– Kutkuttaa nähdä näin kauden alussa, missä kunnossa ulkomaiset joukkueet ovat, Emi toteaa. 

Antonia toteaa esimerkiksi Kanadan Novan tehneet läpimurron kolmannella kaudellaan. 

– Miksei se onnistuisi meiltäkin? hän pohtii. 

Unelmana MM-paikka 

Joukkueen unelma on paikka tulevissa MM-kilpailuissa. Päämäärälle voi hymähtää, ovathan kotimaassa vastassa maailman parhaat. 

Tavoite kohti MM-edustusta kulkee mukana koko ajan, sillä kyse on matkasta eteenpäin kausi kaudelta. 

– Jollei tavoitteena viime kaudellakin olisi ollut MM-paikka, emme olisi kehittyneet mittoihin, jotka saavutimme. Matti Henttinen on opastanut, että tavoitteiden pitää olla haastavia ja inspiroivia, Antonia toteaa. 

– Uskomme omaan tekemiseen ja yhteistyön voimaan. Joka treeneissä on mentävä eteenpäin. Meillä on kulttuuri, jossa asioista keskustellaan. Tuemme toinen toistamme. Tavoite on iso, mutta kukaan ei ole sen edessä yksin. Teemme kaiken yhdessä. Se on iso asia, Emi muistuttaa. 

Nälkäisiä ja latautuneita 

Valmentajat näkevät luistelijoidensa olevan myönteisesti nälkäisiä ja latautuneita. 

– Oma tekeminen on syventynyt, kun ollaan kolmannen kauden edessä. Arvot ja tapa tehdä ovat sisäistyneet ja selkiytyneet meille kaikille, he painottavat. 

Maikki Merilehto näkee ensimmäisen kauden olleen uudelle kokoonpanolle kuherruskuukautta, toisella kaudella yhteistä tekemistä koeteltiin ja nyt on saavutettu yhteen tulemisen vaihe. On käyty läpi ryhmädynamiikan vaiheet yhteen tulemisesta ja hajaannuksesta yhteen hioutumiseen. 

Valmentajakaksikko on tuntenut toisensa jo rimppakinttuisina Oulun Pohjan Tyttöjen noviiseina. Yhteisen taipaleen nykyhetkessä he täydentävät toisiaan. Kipinän esimerkiksi uusien ohjelmien luomiseen he löytävät omia teitään. 

Lumineers vie lyhytohjelmassaan Myrskyluodon maisemiin. Vapaaohjelma tuo jäälle some-maailman, jonka tuomiseen jäälle ovat joukkueen luistelijat osallistuneet vahvasti.

– Tähän kauteen odotin innolla pääsyä kiinni uusien ohjelmien tekoon. Ehdin kerrankin haudutella ajatuksia, äitiysloman ohella viime kauteen osallistunut Liisa kertoo. 

– Luomistyö on minulle jatkumo, enkä osaa prosessoida tekemistä tiukasti kausittain. Parasta aikaa koota aihelmia on marras–helmikuu, kun kilpaillaan. Silloin ehtii jopa käydä näyttelyissä ja teatterissa altistamassa itseään uudelle, eiväthän ideat synny tyhjästä, Maikki kuvaa. 

Myrskyluodolla ja somessa 

Tämän vuoden lyhytohjelman Lumineers luistelee Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijan säveliin, jotka ohjelmamusiikissa tulkitsee viulisti Mervi Myllyoja. Maikki oli haudutellut Myrskyluoto-teemaa pitkään, mutta jäälle sopivaa versiota ei osunut korviin. Kun Lumineersin edustajat pääsivät mukaan Pekingiin kulttuurivuoden avajaisiin, tuli valmentajille demonauha, jossa Mervi Myllyoja soitti oman tulkintansa Myrskyluodon Maijasta. Musiikki jäiseen ympäristöön syntyi yhteistyöllä. 

”Kun tietää, miltä tekeminen tuntuu, pystyy selittämään ja auttamaan tekniikan hahmotuksessa kokemuksen kautta, hän avaa.” 

Vapaaohjelma taas lähti liikkeelle nykytanssiteoksesta Swipe Right. Idea oli aluksi vitsi: voisiko some-maailma toimia teemana jäällä? Miksei vastasivat valmentajat heittoonsa, ja niin kehittyi valmentajien mukaan riittävän kevyt ja ajankohtainen vapaaohjelma, jonka elementtien tulkintaan ovat luistelijat some-ammattilaisina osallistuneet. 

– Halusimme klassikon vastapainoksi jotakin, joka on hetkessä kiinni, Liisa toteaa. 

– Tässä luistelijat pääsevät vähän irrottelemaankin some-todellisuudessa, Maikki lupaa. 

Kaksin kauniimpaa vai vaikeampaa 

Kahden valmentajan systeemi tarjoaa toteuttajiensa mukaan hyvän kentän pallotella ideoita ja tuoda niihin useampia ulottuvuuksia. Kaksin aivoin ideat kehittyvät nopeammin toteutukseksi. 

– Yhdessä tekeminen haastaa koko ajan ja opettaa uutta eri tavalla. Toisaalta on joskus vaikea sanoittaa omia ideoitaan tarkasti toiselle, mutta tässä olemme kehittyneet, Liisa kertoo. 

Liisan vahvuutena ovat urheilijalähtöinen valmennusote ja pitkä kokemus valmentajana. Maikilla taas ovat hallussa valmennuksen ohella lajin tekniikka ja pitkä senioriura Marigoldissa. 

Kalifornian lisäksi Lumineers osallistuu Challenger-sarjan kilpailuista Leon Lurje Trophyyn Göteborgissa.

– Kun tietää, miltä tekeminen tuntuu, pystyy selittämään ja auttamaan tekniikan hahmotuksessa kokemuksen kautta, hän avaa. 

Luistelijoitaan molemmat haluavat kohdella aikuisina, jotka ymmärtävät tekemisen syyt. Turhaa hierarkiaa vältetään. 

Lumineers nähdään muiden suomalaisten seniorijoukkueiden tavoin kilpailukauden avauksessa Finlandia Trophy Espoossa, joka luistellaan lokakuun 11.–13. päivänä. Muodostelmajoukkueet kilpailevat lyhytohjelmin. 

Lue myös
Kiss & Cry

Marigold IceUnity rakentaa kauden kisa kerrallaan

8 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Team Unique tähtää kultakantaan

13 syyskuun, 2019

Kiss & Cry

Helsinki Rockettes avaa suomalaisten kauden Shanghaissa

27 elokuun, 2019