Kiss & Cry

Marigold IceUnity rakentaa kauden kisa kerrallaan

8 lokakuun, 2019 Marita Kokko Sari Niskanen

Marigold IceUnity rakentaa jälleen kauttaan kisa kerrallaan ilman tiukkoja tavoitteita tai pakkoa voittaa.

– Emme etene tavoitteet vaan luistelu edellä, ja pyrimme tekemään työn mahdollisimman hyvin. Menestys on ja on ollut tekemisen lopputulos, valmentaja Anu Oksanen kuvaa. 

– Kehitämme suorituksia kisa kerrallaan niin, että meistä tulisi kaikilla osa-alueilla parhaita ja että meillä olisi mahdollisimman paljon toleranssia joka vaiheessa. Vaikka porukka on vaihtunut, tuntuu, että olemme jo saavuttaneet hyvän yhteisen sävelen, sanoittaa samaa kapteeni Camilla Sundgren

”Emme etene tavoitteet vaan luistelu edellä, ja pyrimme tekemään työn mahdollisimman hyvin.”

Marigold IceUnityn viides maailmanmestaruus tuli Tukholmasta 2018. Kevään MM-kotikilpailuissa se otti hopean. Vaikka joukkue voitti viime kauden kaksi ensimmäistä SM-valintaa ja oli kansainvälisissäkin kisoissa suomalaisista ykkönen, se päätyi karsimaan toisesta kisapaikasta Helsinki Rockettesin voitettua Suomen mestaruuden ja sen myötä paikan MM-kotikisoihin, kuten valintakriteerit edellyttivät. 

Toinen kisapaikka kuului kauden parhaan pistetuloksen tehneelle joukkueelle. Marigold IceUnity oli jo Rouenissa tehnyt suomalaisten kärkipisteet, jotka jäivät voimaan Venäjällä käydyissä universiadeissakin

– Ykköstavoite oli MM-kullan uusiminen, mutta päällimmäiseksi jäi kuitenkin onni hopeamitalista ja kiitollisuus siitä, että pääsimme kokemaan kotikisat sekä ylpeys matkasta, jolla paikan lunastimme, Camilla kertaa. 

– Kanssamme tuosta toisesta paikasta kilpailleen Team Uniquen kohtasimme kauden aikana kuudessa kilpailussa, joista tulos oli meille 5–1. Siksi MM-kilpailuihin lähti kauden parhaalla tuloksella mielestäni täysin oikea joukkue. MM-kisoissa ei sitten unelma toteutunut, mutta tulos – MM-hopea – oli erinomainen, Anu toteaa. 

Marigold IceUnity on Suomen menestynein joukkue. Kapteeni Camilla Sundgrenin (kesk.) mukaan joukkue ei tunne siitä paineita. – Kun luistelija pääsee joukkueeseen, hän kantaa joukkueen nimeä ylpeydellä. Vierellä varakapteenit Amanda Laaksola (vas.) ja Sara Vierelä.

Puhtaalta pöydältä 

Camilla toteaa Marigoldin aloittaneen kauden taas puhtaalta pöydältä. Joukkueessa luistelee 22 luistelijaa mukanaan kuusi uutta kasvoa. Näistä neljä tuli omista junioreista, yksi Espoon Jäätaitureiden junnuista ja yksi Stelloista Oulusta. 

Camillasta 22 luistelijan kokoonpano on ihanteellinen. Myös valmentaja näkee kokoonpanon olevan optimi.

– Edellisellä kaudella meillä oli enemmän luistelijoita kuin moneen vuoteen, sillä arvelin, että kotikisat olisivat monelle uran tavoite ja päätepiste. Näin teimme samalla pohjatyötä tulevaa, tätä kautta varten. 

Joukkueen fiilis on kapteenin mielestä erinomainen. Uudet ovat heittäytyneet rohkeasti mukaan. 

– Puhalletaan kaikki yhteen hiileen, ja vallalla on henki, että kaveria ei jätetä. Tuntuu, että meillä on erityisen lämmin henki. Puskemme toisiamme eteenpäin hyvällä tavalla. 

– Uudella joukkueella on tekemisen draivi kohdallaan. Ote tekemiseen on ammattimainen, mutta silti kenelläkään ei ole otsa rypyssä ja pipo tiukalla, Anu vahvistaa. 

Camilla aloittaa kapteenina kolmannen kauden. 

– Haluan kapteenina joka vuosi kehittyä niin, että saan osaltani pidettyä joukkueen vireystilan yllä ja tuotua uudelle jengille myös jotain uutta. 

Aikaa kypsytellä ja pohtia 

Anu kertoo tarvitsevansa aina hengähdystauon, kun kausi päättyy. 

– Suon itselleni aikaa kypsytellä ja pohtia. Mitä enemmän teen, sen haastavampaa on löytää jotain, mitä ei olisi jo tehty ja mikä olisi erilaista. 

Sekä junnujen että sennujen valmentajalta talven kilpailukuukaudet vaativat tiukkaakin tiukempaa työtahtia kisoineen ja leireineen. Sairasteluihin ei siinä menossa ole varaa. – Mutta vaikka päivät ovat pitkiä ja vapaat vähissä, teen työtä, josta todella pidän, Anu Oksanen kertoo.

Myös luistelijat nauttivat valmentajan mukaan siitä, että joka kausi tuo uusia haasteita. 

– Ohjelmat ovat erilaisia, emmekä tyydy toistamaan asioita, missä me olemme hyviä. 

Marigold aloittaa keväällä uuden kauden tekniikkaharjoituksilla. Valmentajan päässä muhivat ideat ja musiikkien metsästys. 

– Musiikkien löytäminen menee loman alkuun. Esimerkiksi toissa kaudella etsintään meni puolet lomasta. Kun oltiin jo lähellä juhannusta, päätin, että musiikit on löydettävä. Valvoin pari yötä ja sitten ne olivat kasassa. Tällä kaudella sain musiikit vähän aikaisemmin, vaikka vaihdoinkin vapaaohjelman teeman vielä kesällä. Siemen itää aina loma-ajan, vaikka pyrin aktiivisesti olemaan lomalla. 

– Valitsen musiikit, jotka vastaavat visiotani. Sitten saattaa tulla ongelma, sillä musiikissa ei välttämättä ole rytmiä tai tempoa, joka toimisi jäällä. 

Elementit syntyvät öisin 

Kun palataan lomalta, tehdään lyhytohjelma. Leireillä syntyvät vapaaohjelman koreografiat. 

– Öisin suunnittelen elementit, jotka rakennetaan ja testataan seuraavan päivän jäillä. Leirillä olen ollut yksin valmentamassa, mutta onneksi vielä jaksan puristaa projektit vähin yöunin. 

– Joskus on tosi selkeää sijoittaa elementit musiikkiin. Tällä kertaa ne tulevat vapaaohjelmassa yllättäviin kohtiin. Ensin kursitaan ohjelma kokoon, ja sitten alkaa putsaustyö, Anu kuvaa työtapaansa. 

Tälle kaudelle Anu on saanut mukaan valmennustiimiinsä Kanadasta kotiutuneen koreografi-valmentajan Maikki Uotila-Kraatzin

– Meillä on samanlainen ajatusmaailma liikekielestä. Maikki on tähänkin asti osallistunut koreografiointiin, mutta vain lomillaan. Nyt pääsemme yhdessä työstämään asioita koko kauden ja saamme Maikin taidot myös muiden joukkueidemme käyttöön. 

Eettiset säännöt itsestään selviä 

Anulla ei ole mitään ongelmaa seistä liiton uusien eettisten sääntöjen takana. Niiden mukaisesti hän toteaa toimineensa työssään tähänkin asti. 

– Ymmärrän sääntöjen tarpeellisuuden, kun muistaa, mitä on tapahtunut USA:n voimistelumaailmassa ja minkälainen some-myrsky nousi voimisteluvalmentajasta. Siksi on selvää, että liitto lähti tekemään selvityksiä oman lajin parissa. Jos minkäänlaista häirintää on lajissamme tai missään urheilussa, se pitää karsia pois. Hyväksikäyttäjät on saatava urheilusta pois. 

Mutta mahdollisuuksia puuttua valmennukseen ei myöskään saa käyttää väärin. Anu korostaa, että urheiluun kuuluvat niin pettymykset ja onnistumisetkin, kuten muussakin elämässä. Muodostelmaluistelu SM-tasolla on huippu-urheilua, jossa jäälle tulee saada paras ja toimivin mahdollinen kokoonpano. 

– Jos joku suuttuu siitä, ettei saa kisapaikkaa, se ei ole hyväksikäyttöä, sillä valmentaja täytyy saada urheilijasta ja joukkueesta paras mahdollinen irti. Ja valmentajiakin on erilaisia, samoin luistelijoita. Joku pitää lempeästä otteesta, toinen tykkää, että sanotaan suoraan, mitä pitää muuttaa. Minulle on aina ollut tärkeää, että luistelijani menestyvät muuallakin kuin jäällä. Pidän otettani kasvatuksellisena ja luotan reiluun käytökseen ja urheilullisuuteen. 

Vaikka Marigold IceUnity etenee kilpailukaudella askel kerrallaan, tämän kauden suurin tähtäin ja maali on Lake Placidin MM-kilpailuissa.

Vauhtia ja koskettavia tunteita 

Perinteitään noudattaen Anu jättää joukkueen tulevien ohjelmien teemat salaisuuksiksi. 

Lyhytohjelman nimi Escape Room on nyt Finlandia Trophyn aattona jo julkaistu. Ohjelmassa mennään valmentajan mukaan vauhdilla, kun viime kaudet on luotettu hitaampiin vaihtoehtoihin. Nyt musiikki on tiukempaa settiä ja tempo kova. 

Vapaaohjelmaan Anu kertoo löytäneensä ajankohtaisen teeman tapahtumasta, joka kosketti, vaikka se ei ollutkaan hänen läheltään tai henkilökohtainen. 

– Tiedän, että vapaaohjelman musiikkia on luistelussa käytetty aiemminkin, mutta näkökulma on uusi. Luvassa on vahva ja voimakas, mutta koskettava ohjelma. 

Camilla kertoo vapaaohjelman herättävän muistumia menneistä ohjelmista, mutta se on vastakohta viime kauden vapaalle. 

Lue myös
Kiss & Cry

Lumineers avaamassa uutta arvosarjaa

3 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Team Unique tähtää kultakantaan

13 syyskuun, 2019

Kiss & Cry

Helsinki Rockettes avaa suomalaisten kauden Shanghaissa

27 elokuun, 2019