Kiss & Cry

Team Unique tähtää kultakantaan

13 syyskuun, 2019 Marita Kokko Sari Niskanen

Urheilullinen, kovakuntoinen, taidokas ja yhtenäinen. Sellaiseksi luonnehtivat päävalmentaja Mirjami Penttinen ja kapteeni Iines Saalasti myös alkavan kilpailukauden Team Unique -joukkuetta. Tulostähtäin on korkealla.

– SM-kultaa ja MM-kultaa pienempiä tavoitteita ei kannata asettaakaan, Iines summaa. 

Helsingfors Skridskoklubbin Team Uniquessa kilpailee tällä kaudella 19 luistelijaa. Uusia luistelijoita joukkue on saanut kaksi omista junioreista ja kaksi seuran ulkopuolelta. Tosi toimiin jäälle unikit palasivat heinäkuun puolivälissä. 

– Olimme jo viime vuonna luistelutaidollisesti vahvimmasta päästä. Koska joukkueen luistelijat ovat fyysisesti kovakuntoisia urheilijoita, pystytään harjoittelu toteuttamaan fyysisesti ja terveesti, Mirjami toteaa. 

Päävalmentaja Mirjami Penttinen on mallintanut HSK:n muodostelmaluisteluun yritysten tapoja toimia. – Järjestelmä toimii hyvin, kun roolitus on selkeä. Koen, että tällä tavalla saan riittävän haasteen työlleni.

Viime kaudella joukkue loi lyhytohjelmassaan uutta tuomalla katutanssin jäälle. Tälläkin kaudella on luvassa yllätyksiä. 

– Olemme innoissamme uusista ohjelmistamme. Olemme rakentaneet niitä hitaasti ja rauhassa kuunnellen tarkasti musiikkia ja pyrkien luomaan uutta ja erilaista liikekieltä. Vapaassa teemme aivan uudenlaisen ryhmänoston. Olemme olleet koko tiimi luovalla mielellä, Mirjami kertoo. 

Iines kertoo joukkueen pitävän uusista ohjelmistaan todella paljon.

– Luvassa on hyvin erilaista kuin viime kaudella. 

Kilpailukausi käyntiin Espoosta 

Finlandia Trophy lokakuun 11.–13. päivänä on ensimmäinen kilpailu, johon joukkue osallistuu muiden kotimaisten seniorijoukkueiden tavoin. Kauden avauksessa nähdään lyhytohjelmat. Kilpailu tarjonnee mahdollisuuden mitata alkukauden kisakuntoa myös maailmanmestari Paradisen kanssa. 

Iines kertoo joukkueen odottavan uutta kilpailukautta innolla.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä uudenlainen kilpailurunko Challenger-sarjoineen tuo tullessaan. 

Kansainvälinen Luisteluliitto ISU haluaa uudella Challenger-sarjalla nostaa muodostelmaluistelun profiilia kohti olympialaisten avautumista lajille. 

– Jos tämä on askel kohti olympialaisia, se on äärimmäisen hyvä uudistus. Toisaalta järjestelmä on myös rahanreikä joukkueille, koska kilpailumäärä ulkomailla lisääntyy. 

Team Unique osallistuu Challenger-sarjassa Leon Lurje Trophyyn Göteborgissa ja Spring Cupiin Milanossa. Kolmanteen kansainväliseen kilpailuun joukkue suuntaa Puolaan. 

Maailmanlistan kolmansia 

Team Unique ja Marigold IceUnity kävivät viime kaudella SM-kilpailujen jälkeen tiukan kamppailun toisesta MM-kotikisapaikasta, joka ratkesi vasta talviuniversiadeissa Venäjällä. Unikit voittivat talviuniversiadit, mutta paikan MM-jäälle Helsinkiin lunasti MIU French Cupissa saavuttamillaan pisteillä. 

Kuinka joukkue pääsi pettymyksestä yli, oli Mirjamin mukaan tietysti yksilöllistä. 

Taitoluisteluliitto on palannut kahden maajoukkueen järjestelmään, mikä pudotti Team Uniquen tänä vuonna maajoukkuelistalta. – Eteenpäin mennään joka tapauksessa, Mirjami Penttinen painottaa.

– Minulle se oli yllättävän helppoa. Menen aina eteenpäin, sillä tilanteita ei voi jäädä murehtimaan. Tiedämme olevamme kovia, mutta me vain epäonnistuimme väärässä kohtaa. Tällä tasolla ja tällaisilla harjoitusmäärillä ei voi tehdä työtä vain yksi kilpailu mielessä. Olemme maailmanlistalla edelleen pisteissä kolmonen heti Paradisen ja Marigoldin jälkeen. 

– Otimme tietenkin raskaasti kotikisoista putoamisen, mutta siitä päästiin yli. Koska tilanne on käsitelty ja puhuttu loppuun, se ei ole jäänyt painolastiksi, Iines kuvaa joukkueen tuntoja. 

Kaikki tai ei mitään 

Mirjami luonnehtii jokaista luistelukautta projektiksi, joka urakoidaan aina vajaassa kalenterivuodessa. 

– Uuden aloittamista oikein odottaa joka vuosi, se on tämän ammatin sokeria. Tätä työtä ei koskaan tehdä puolivaloilla. Kaikki tai ei mitään. 

Jokainen kausi vaatii myös luopumisia.

– Välillä tietysti täytyy päästää irti aivan ihanista luistelijoista ja kasvattaa kovalla työllä uusia tilalle. Mutta uusista versoista kasvaa taas mielettömiä luistelijoita. 

Mirjami vastaa päävalmentajana neljästä joukkueesta minoreista senioreihin. Hän ei pidä monen joukkueen luotsaamista raskaana, vaan pikemminkin etuna. 

– Olen kokenut helpotuksena, että päävalmentajana olen työstämässä linjaa minorivaiheesta lähtien. Koska junioreissa ja senioreissa aikataulut ovat tiukkoja, olemme tiiminä havainneet, että parhaiten toimii yksi linja, jonka toteutukseen kaikki antavat osaamisensa. 

Team Unique aloitti jääkauden heinäkuun puolivälissä. Teholeiri pidettiin Myllypurossa.

Itse työmäärää jaetaan tarkalla roolituksella valmentajien kesken. Jäällä on usein yhtä aikaa päävalmentaja, tuomarivalmentaja ja varamiesvalmentaja. Tunnin päävalmentaja suunnittelee harjoitteet ja pitää langat käsissään. Tuomarivalmentaja korjaa yksilöitä, ja varamiesvalmentaja antaa varamiehille palautetta. 

– Varaluistelijat tarvitsevat täysin saman aseman, koska he ovat seuraavan tai jopa saman vuoden kilpailijoita. Aina eivät kaikki valmentajat ole jäällä, mutta tietty määrä tätä kokoonpanoa taataan kaikille joukkueille. 

Tiimissä aina joku loistaa 

Mirjami luottaa tiimityöhön.

– Kukaan ei ole täydellinen kaikessa tai aina parhaimmillaan. Kun tehdään työtä tiimissä, urheilijat saavat laadukasta tukea aina. Toimivasta tiimistä on äärimmäisen iso apu, ja meidän tiimimme on poikkeuksellisen hyvä. 

Huippu-urheilijoita ei tarvitse motivoida. Siksi valmennuksen tehtävänä on Mirjamin mukaan ylläpitää liekkiä, joka luistelijoissa jo palaa voimalla. Seniori- ja junioriluistelijoiden psyykkistä hyvinvointia ylläpitävät ammattilaiset. 

”Kaikkien yhteinen tahtotila on, että jokaisella meistä on tämän lajin parissa hyvä olla.”

– Psyykkinen valmennus on perinteisesti ollut kilpailullista. Nyt tapetilla on entistä enemmän urheilijoiden, valmentajien ja koko seuraväen hyvinvointi, Mirjami painottaa. 

Taitoluisteluliitto on määrittänyt eettisen säännöstön koko taitoluisteluperheen hyvinvointia ja oikeudenmukaista kohtelua takaamaan. Säännöstö noudattelee Kansainvälisen Luisteluliiton vastaavaa ohjeistusta. 

Mirjamista on äärimmäisen hyvä asia, että näistä asioista keskustellaan. 

– On parempi, että ihminen, jota jokin asia tässä lajissa harmittaa, tulee kuulluksi ja saa mahdollisuuden selvittää asian. Kaikkien yhteinen tahtotila on, että jokaisella meistä on tämän lajin parissa hyvä olla, hän korostaa.

Lue myös
Kiss & Cry

Marigold IceUnity rakentaa kauden kisa kerrallaan

8 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Lumineers avaamassa uutta arvosarjaa

3 lokakuun, 2019

Kiss & Cry

Helsinki Rockettes avaa suomalaisten kauden Shanghaissa

27 elokuun, 2019