Tietoa lajista

Muodostelmaluisteluun uusi arvosarja

Tavoitteena nostaa lajin profiilia

11 toukokuun, 2019 Marita Kokko Sari Niskanen

Kansainvälinen Luisteluliitto (ISU) nostaa muodostelmaluistelun profiilia uudella Challenger-sarjalla, johon kuuluu viisi arvokilpailua kaudessa. Sarja järjestetään sekä junioreille että senioreille. Suomen Taitoluisteluliitto päättää suomalaisten joukkueiden osallistumisehdoista sarjoihin vielä ennen luistelijoiden kesälomien alkua.

Challenger-sarjat senioreille ja junioreille nostavat muodostelmaluistelun kilpailujärjestelmän samalle viivalle muiden taitoluistelun lajien kanssa. ISU:n muodostelmaluistelun teknisen komitean puheenjohtaja Philippe Maitrot katsoo, että tarvittiin uusi arvosarja nostamaan lajin näkyvyyttä matkalla kohti paikkaa olympialaisiin. MM-kilpailut kerran kaudessa ei riitä statusta nostamaan.

”Jakamalla kilpailut kolmeen maanosaan helpotetaan Amerikan mantereen ja Aasian joukkueiden osallistumista kilpailuihin.”

Challenger-sarja koostuu jokaisella kaudella viidestä kilpailusta, joista kolme sijoittuu Eurooppaan ja yksi sekä Aasiaan ja että Pohjois-Amerikkaan. Kilpailut, jotka mukaan nostetaan, vaihtelevat kausittain. Kaudella 2019–2020 sarjaan kuuluvat Leon Lurje Trophy Ruotsissa, French Cup Ranskassa, Spring Cup Italiassa, kilpailu lähellä Anaheimia Los Angelesissa Yhdysvalloissa sekä Asia Trophy Hong Kongissa.

Samasta maasta samassa Challenger-kilpailussa voi olla vain kaksi joukkuetta. Joukkueella on oikeus osallistua kausittain kahteen viidestä sarjan kilpailusta.

Alkavalla kaudella French Cup on osa Challenger-kilpailujen sarjaa. Siksi Rouenissa ei tällä kertaa nähdä kahta useampaa seniori- tai juniorijoukkuetta Suomesta tai mistään muustakaan maasta.
Alkavalla kaudella French Cup on osa Challenger-kilpailujen sarjaa. Siksi Rouenissa ei tällä kertaa nähdä kahta useampaa seniori- tai juniorijoukkuetta Suomesta tai mistään muustakaan maasta.

Jakamalla kilpailut kolmeen maanosaan helpotetaan Amerikan mantereen ja Aasian joukkueiden osallistumista kilpailuihin.

Joukkueiden sijoitukset kansainvälisissä ISU:n alaisissa kilpailuissa kerryttävät joukkueiden pisteitä lajin maailmantilastossa, joka kertoo kunkin joukkueen sijoituksen tällä maailman ranking-listalla. Eniten pisteitä tuovat edelleen sijoitukset MM-kilpailuissa ja nyt tavallisia ISU-kilpailuja enemmän myös Challenger-kilpailut. Pistesaldoa kasvattavat edelleen muutkin kansainväliset ISU:n alaiset kilpailut.

Ranking-tilaston tuloksia hyödynnetään esimerkiksi MM-kilpailujen arvontaryhmiä jaettaessa. Mitä korkeammalla tilastossa joukkue on, sen kuumempi on arvontaryhmä.

Kansalliset taitoluisteluliitot vastaavat joukkueiden valinnoista Challenger-sarjaan. Suomen Taitoluisteluliiton muodostelman lajiryhmä käsittelee tulevan kauden kilpailuratkaisuja kokouksessaan keskiviikkona 22. päivänä toukokuuta.