Helsinki Rockettes avaa suomalaisten kauden Shanghaissa
Helsinki Rockettes avaa kilpailukauden jo lokakuun neljäntenä Shanghai Trophyssa, Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) kutsukilpailussa. Ne kauden viimeiset kaaret joukkue aikoo piirtää MM-jäälle Lake Placidissa.
– Siellä kirkkain mitali on unelma ja mielestäni realistinen tavoite, valmentaja Kaisa Arrateig toteaa.
Vielä elokuisena iltapäivänä käy Hesa-hallin pukukopissa puheensorina. Jääleirin tauolla sovitetaan ohjelmahansikkaita ja pistetään jakoon krosseittain (12×12 kappaletta) strasseja kahvittelun lomassa.
Luistelijat kertovat palanneensa jäälle energisinä. Ohjelmarungot olivat valmiina ennen kesälomaa, nyt niitä syvennetään kilpailukuntoon.
– Tavoitteemme ovat taas niissä korkeimmissa mitalisijoissa. Pyrimme tekemään ehyen kauden, jonka aikana pääsemme kilpailu kilpailulta eteenpäin ohjelmissa. Haluamme olla mahdollisimman tiivis ja yhtenäinen joukkue, ja pidämme ammattimaisen otteen luisteluun, joukkueen kapteeni Nona Vihma kuvaa.
Tiivis kilpailutahti
Hallitsevan Suomen mestarin ja MM-pronssimitalistin alkukausi vaatii tenhokasta työtahtia, sillä joukkue kilpailee vapaaohjelmallaan Shanghai Trophyssa jo vajaan kahden kuukauden kuluttua. Tapahtumaan on kutsuttu kilpailijoita kaikista taitoluistelulajeista sekä kaukalopikaluistelusta.
Vain viikon kuluttua Shanghain kisasta käydään Espoossa Finlandia Trophyssa lyhytohjelmakilpailu, jossa mukana ovat kaikki kotimaiset seniorijoukkueet ja ainakin huiput Venäjältä. Marraskuussa joukkue matkustaa uuden Challenger-sarjan Asia Trophyyn Hongkongiin. Kiivasta alkukautta täydentävät vielä kaksi SM-osakilpailua. Muodostelman Challenger-sarja koostuu kausittain vaihtuvista viidestä kilpailusta. Alkavalla kaudella sarjaan kuuluvat Leon Lurje Trophy Ruotsissa, French Cup Ranskassa, Spring Cup Italiassa, kilpailu lähellä Anaheimia Los Angelesissa Yhdysvalloissa ja Asia Trophy Hongkongissa.
Sijoitukset Challenger-kilpailuissa kartuttavat joukkueiden pistesaldoa maailmantilastoissa tavallisia ISU-kilpailuja enemmän. Samasta maasta samassa Challenger-kilpailussa voi olla vain kaksi joukkuetta. Joukkueella on oikeus osallistua kahteen viidestä sarjan kilpailusta.
Kaisa Arrateig vie joukkueensa Hongkongin lisäksi French Cupiin Roueniin helmikuussa.
– Toivon, ettei uusi sarja tee hallaa muille kansainvälisille kisoille, vaan niistä saadaan aidosti pyörivä systeemi. Joka tapauksessa on ihanaa, että mukaan tulee uusia kilpailupaikkoja, kuten Hongkong ja Anaheim. Se karistaa rutiineja.
Tragediasta enkeleihin jatkokertomuksena
– Elokuisella leirillä työskentelemme niin, että saamme yksityiskohdat heti kuntoon. Tiukka tahti on pakollinen, koska aiomme lokakuun alussa kisata molemmilla ohjelmilla.
Helsinki Rockettesin ohjelmat ovat tällä kertaa jatkokertomus, joka ensi esityksissä lokakuussa nähdään erillään ja eri järjestyksessä.
– Ohjelmat ovat kaksi erilaista taideteosta, mutta ne linkittyvät toisiinsa. Lyhytohjelma on dramaattinen ja loppuu traagisesti. Vapaaohjelma lähtee liikkeelle lyhyen traagisesta hetkestä ja sivuaa Haavoittuneen enkelin -teemaa. Jatkokertomuksella motivoimme yleisön katsomoon molempina päivinä, Kaisa Arrateig taustoittaa.
Koreografiat ovat jälleen koreografi Reija Wäreen ja Kaisan yhteistyön tulosta.
– Tänä vuonna olemme työstäneet ohjelmia entistä fiksummin. Opimme, mitä kannattaa tehdä minun ehdoillani luistelu edellä, ja miten siihen yhdistyy taiteellinen maailma.
Vaikka Kaisa on valmentanut jo 22 vuotta, hän kertoo innostuvansa työstään uudelleen kausi kaudelta.
– Rakastan tehdä ohjelmia ja lähteä luovaan prosessiin. Se inspiroi. Pelkkä valmennus olisi ehkä puuduttavaa, mutta työhön tulee aina uusi kipinä, kun pääsee luomaan jotakin aivan uutta.
Astetta ammattimaisempi kokoonpano
Helsinki Rockettes -joukkueen kokoonpanoon kuuluu tällä kaudella 20 luistelijaa. Runko on pysynyt yhdessä, ja sitä on täydennetty pitkälti omilla junioreille. Seuran ulkopuolelta tuli vain yksi urheilija.
– Joukkue on todella taitava, ja minulla on sellainen tuntuma, että he ovat jälleen asteen ammattimaisempia. Kun olemme pystyneet rakentamaan joukkuetta alusta asti, olemme voineet tehdä sen kunnianhimoisemmin.
”Tätä työtä ei voi tehdä vasemmalla kädellä, vaan se tarvitsee elää ja tehdä sydämellä.”
Joukkueen urheilijat ovat Kaisan mukaan tyyppeinä huikeita. Heissä on taitoa, energiaa ja kunnianhimoa. Valmentajana hän tietää, kuinka vaatimustaso nuorten elämässä on kasvanut muussakin kuin itse lajissa.
– On haastavaa mutta ihanaa kehittää heitä vielä pidemmälle taidoissaan, vaikka heillä on kunnianhimoa myös muuhun elämään. Tätä työtä ei voi tehdä vasemmalla kädellä, vaan se tarvitsee elää ja tehdä sydämellä.
Luistelijoilla itsellään on sisään rakentunut halu olla taitavia, tyylikkäitä ja urheilullisesti päteviä.
– Tässä harjoitusmäärässä niin pitää ollakin. Ja kun rakentaa ohjelmista niin mielenkiintoiset, että niitä on ihana luistella ja haastavaa harjoitella, syttyy jokaisessa kipinä.
Palautumista ja lepoa vastapainoksi
Valmentajana Kaisa kertoo oppineensa, että kova harjoittelu vaatii vastapainokseen palautumisen ja levon.
– On myös kehitettävä perusvoimatasoa, jonka ansiosta rasitusvammoilta vältytään ja on myös vältytty. Silti jo pienikin nilkan virheasento voi johtaa vammautumiseen, eikä se välttämättä ole ennakoitavissa. Parasta ongelmien ehkäisyä on pitää mieli, kroppa ja välineet kunnossa.
Skarppi mieli pitää haaverit minimissä. Joukkueella ei ole nykyisin varsinaista psyykkistä valmentajaa.
– Olen itse aika lailla kasvanut niihin tehtäviin. Varsinkin nyt, kun valmennan pääsääntöisesti seniorijoukkuettamme, pystyn satsaamaan myös henkiseen valmennukseen ihan eri tavalla. Jos tarvetta tulee, käytämme toki ammattilaisia.
Kaisa on iloinen seuran tuesta. Sen ansiosta hän on pystynyt asteittain priorisoimaan tehtävät niin, että voi keskittyä työhön huippujen kanssa, mikä on järkevän kokoinen annos hoitaa perheen ohella.
– Meillä on joka tasolla hyvät valmentajat, jotka vastaavat alemmissa sarjoissa luistelevien kehityksestä. Milja Sarkkinen vetää Fintasticia ammattitaitoisesti, ja Laura Spiridovitshilla ovat noviisit ja minorit hyvin hallussa. Tämä on hyvä yhdistelmä.
Eettinen säännöstö reiluuden puolesta
Kotimaassa taitoluistelun toimintaa uomaamaan on luotu eettiset säännöt, joiden noudattamiseen kaikki toiminnassa mukana olevat sitoutuvat allekirjoituksellaan ja toimihenkilöpassilla.
Kaisan mielestä eettiset säännöt ovat hyvä ratkaisu, koska ne edellyttävät mukana toimivilta aikuisilta hyvää käytöstä ja toimintatapoja.
– Meillä on paljon vastuuta. Sanamuodot säännöstössä saattavat olla tulkinnanvaraisia, mutta tärkeintä on, että kaikkia kannustetaan toimimaan eettisesti oikein, oikeudenmukaisesti ja reilusti.
”Tärkeintä on, että kaikkia kannustetaan toimimaan eettisesti oikein, oikeudenmukaisesti ja reilusti. ”
Arrateigin perheen pojat pelaavat Laajasalon Palloseurassa. Vastaavat arvot ovat käytössä pallokentilläkin.
– Kun vien lapsiani jalkapalloharrastukseen, toivon, että valmentajat ovat sitoutuneet eettisiin sääntöihin. Silloin tiedän, että heillä on hyvät tavat toimia.
Muodostelmavalmentajan kesän kohokohta keskittyikin viheriölle, sillä molemmat pojat osallistuivat pelaajina Helsinki Cupiin.
– Fanihuivi kaulassa kannustin heidän joukkueitaan äänen käheäksi. Onhan meidänkin lajissa vastaavanlaisia rennon tunnelman ja riemun tapahtumia, Kaisa miettii.