Kiss & Cry

Maailmantilastojen kärkisijoilta liikkeelle

Helsinki Rockettes tähtää jälleen uuteen huippukauteen

29 elokuun, 2023 Marita Kokko Ville Levijärvi

Helsinki Rockettes on hallitseva MM-hopeamitalisti, joka luisteli sitä edeltävälläkin kaudella MM-pronssia. Molemmilla kerroilla kauden menestys antoi odottaa täysosumaa myös MM-jäillä, mutta odotukset kaatuivat epäonneen vapaaohjelmissa. Nyt kautta pyritään rakentamaan niin, että onnenamuletitpysyvät matkassa loppuun asti.

Menestys kansainvälisissä kilpailuissa on kuitenkin tuonut joukkueelle kahden vuoden tulosten perusteella World Standing -tilaston ykköspaikan. Viime vuoden tuloksiin perustuvalla World Ranking -listalla se on toinen.

– Rockettesilla on takanaan pari todella upeaa kautta. Ne antoivat hyvän pohjan ponnistaa tähän kauteen, sillä edelliskauden työ rakentaa aina seuraavaa, valmentaja Kaisa Arrateig toteaa.

”Osaamme toivottavasti nyt jo tässä vaiheessa ottaa huomioon, miten pystymme rakentamaan asiat niin, ettei mitään jää sattuman varaan.”

Molemmista kausissa Kaisa näkee paljon hienoa, mutta niistä on silti jäänyt hieman hampaankoloon, vaikka kyse onkin huippu-urheilusta, jossa kehitykseen kuuluu sekä epäonnistumisia että onnistumisia.

– Osaamme toivottavasti nyt jo tässä vaiheessa ottaa huomioon, miten pystymme rakentamaan asiat niin, ettei mitään jää sattuman varaan, vaan onnenamuletit pysyvät varusteinamme loppuun asti.

Joukkueen runko säilyi samana

Helsinki Rockettesin kokoonpanoon kuuluu tällä kaudella 22 luistelijaa. Rivissä on viisi uutta urheilijaa, joista kolme tuli omista junioreista ja kaksi viime keväänä lopettaneesta Dream Edgesin seniorijoukkueesta.

Viisi luistelijaa päätti uransa ja siirtyi alumneiksi.

– Joukkueessa on jo muutaman vuoden ollut sama runko. Koossa on huikean taitava joukkue, jota uskaltaa haastaa ja viedä eteenpäin ohjelmia rakentaessaan.

Kaisa kiittää luistelijoitaan urheilullisesta otteesta ja kovasta työmoraalista.

– Vaikka selvittämiseen menisi kauankin, kukaan ei lähde valittamaan, vaan tekee kohtaa uudestaan ja uudestaan, kunnes homma toimii.

Valmentaja muistuttaa, ettei elämä saa olla pelkkää puurtamista. Jokainen urheilija tarvitsee treeneihin ja muuhun elämään iloa, naurua ja hyvää fiilistä.

Kaisa Arrateig sekä kapteeni Eveliina Tikkinen (vas.) ja avustava kapteeni Roosa Latvala.
Kaisa Arrateig sekä kapteeni Eveliina Tikkinen (vas.) ja avustava kapteeni Roosa Latvala.

Vapaata tahtoa ja manausta

Lyhytohjelman teemana on tällä kaudella Liberation – Vapautus. Sen ytimessä on kannanotto ihmisen oikeuteen ilmaista oma mielipiteensä ja tahtonsa. Teema syventyy erityisesti siihen, miten jokainen nuori nainen voi sekä yksilönä että osana yhteisöään niin teoin kuin sanoin vaikuttaa. Musen musiikki kuljettaa vahvaa sanomaa eteenpäin.

– Ohjelma yhdistää urheilua, taidetta ja viihdettä, mutta pohdiskelee myös syvällisempiä yhteiskunnallisia teemoja, Kaisa luonnehtii.

”Koossa on huikean taitava joukkue, jota uskaltaa haastaa ja viedä eteenpäin ohjelmia rakentaessaan.”

Vapaaohjelman teemana on manaus. Sen kautta voi tulkita sekä negatiivisia että positiivisia vapauttavia voimia.

– Ohjelma luo mysteerisen ja lumoavan tunnelman myös musiikkinsa ansiosta.                       

Koreografi Reija Wäre on jälleen mukana luomassa vapaaohjelmaa. Kaisan ja Reijan yhteistyö on syventänyt

joukkueen ohjelmien tulkintaa jo vuosia.

– Olemme kasvaneet molempien tapaan työskennellä ja osaamme käyttää luomisessa molempien vahvuuksia. Osaamme laittaa myös roskakoppaan toimimattomat ideat. On tärkeää, ettei tee vain yksin, vaan ajatuksia voi peilata ammattilaisen kanssa, Kaisa kertoo.

Kohti ainutlaatuisia ohjelmia

Helsinki Rockettesin ensimmäinen tavoite on saada ohjelmat ja koreografiat sellaisiksi, että niistä tulee ainutlaatuisia. Kisakauteen päästäessä on kilpaileminen sitten se suola.

– Kirkkaimpien mitalien saavuttaminen on tietysti tavoite, mutta tärkeintä on, että pystymme tekemään virheettömät, näyttävät suoritukset jokaisessa kisassa, Kaisa painottaa.

Ohjelmavaatimuksissa ei Kaisan mukaan ole mitään suurempia muutoksia, mutta paljonkin pientä uutta.

– On oltava tarkkana ohjelmia rakentaessa, että löytää vaatimuksista sen ytimen, jota pyydetään.

Esimerkiksi nostoissa nähdään nyt erilaisia variaatioita yhtä aikaa suoritettuna, eikä niissä tarvitse olla rotaatiota, mutta asentoa noston aikana on vaihdettava.

Kaisan ohella valmentava tiimi muotoutuu aina jääaikojen mukaan. Jäällä nähdään muun muassa Laura Spiridovitsh, Nina Sandsund, Nona Vihma ja vierailevia valmentajia.

Kisakokemusta useammalle

Syyskaudella muodostelmaluistelun kisakalenteria täydentävät seurojen yhteistyön tuloksena kokeiltavat Synchro Tour Finland -kilpailut SM-seniorijoukkueille ja osalle SM-juniorijoukkueista. Lyhytohjelmakilpailu luistellaan keskiviikkona 22.11. ja vapaaohjelmat maanantaina 27.11. Molemmat kilpailut käydään lyhyinä iltatapahtumina Helsingissä.

– Arki-iltojen lyhyet kilpailut ovat hyvää harjoitusta esiintymiseen yleisön edessä. Pystymme toivottavasti uusien tapahtumien ansiosta luisteluttamaan laajempaa joukkoa ja kokoonpanoa kisatilanteissa, Kaisa iloitsee.

”Iltakisa on kuin illan teatteriesitys eikä koko viikonlopun uurastus.”

Lyhyet kilpailut tarjoavat kaikille kevyemmän vaihtoehdon tulla katsomaan ohjelmia. SM-osakilpailut kun ovat kahden pitkän päivän kokonaisuus, joka on faneillekin tiukka urakka.

– Iltakisa on kuin illan teatteriesitys eikä koko viikonlopun uurastus.

Valmentaja toivoo kisojen luovan mahdollisuuksia sponsorituen saamiseen seurojen yhteistyöllä.

– Ehkä saamme sponsoreita perehdytettäviksi lajiin yhdessä. Tällä tavalla viemme yhteistyössä lajia eteenpäin tehokkaammin kuin kisaamalla keskenämme verisesti sijoituksista, Kaisa perustelee.

Hesa-cupia ja fanioppia

Kaisa on kesällä matkustellut perheen kanssa ja ottanut pitkästä aikaa kesän iisisti.

– Heti koronan jälkeen oli paljon valmennustukea kaipaavia joukkueita, joita kävin auttamassa. En osannut

enkä halunnutkaan sanoa kysyjille ei. Tänä kesänä keskityin lomailuun ja jalkapalloon.

Jokaiseen kesään kuuluu omien poikien jalkapallojoukkueiden fanittaminen Hesa Cupissa ja tällä kertaa ulkomaillakin. Viimeksi äidin äänen käheyttivät pelit Norrköping Cupissa Ruotsissa.

– Ymmärrän nyt myös luistelufanien maailmaa paljon paremmin, kun olen itse seissyt jalkapallokentän laidalla kannustamassa. Kannustusjoukoista syntyy sosiaalinen yhteisö, jossa ihmisten kanssa on kiva olla.

Lue myös
Kiss & Cry

Joukkue lähtee uuteen kauteen kevyin mielin

Team Uniquella menestyskausi taustalla

18 elokuun, 2023

Kiss & Cry

Aiempaa suurempi joukkue takaa pelivaraa

Marigold IceUnity tähtää jälleen MM-menestykseen

8 elokuun, 2023