Kiss & Cry

Joukkue lähtee uuteen kauteen kevyin mielin

Team Uniquella menestyskausi taustalla

18 elokuun, 2023 Marita Kokko Tommy Koponen

Team Uniquen vapaaohjelma Olemisen sietämätön keveys sinetöi osaltaan Suomen mestaruuden ja MM-pronssin viime kaudella. Valmentaja Mirjami Penttisen mukaan menestys keventää nyt joukkueen oloa kohti alkavaa kautta, mutta joka kausi työ pitää toki tehdä uudestaan.

– Tietysti on helpompi olo lähteä uuteen kauteen kuin takamatkalta startatessa, sillä silloin on aina lähdettävä taistelemaan ja todistamaan, että menestys on mahdollista. Mitään muuta eroa siinä ei ole, hän toteaa.

”Tiedän mahdollisuutemme, mutta yritän aidosti pysyä hetkessä ja ymmärtää, että tämä kausi on uusi kokonaisuus.”

Henkilökohtaisesti hän kertoo olevansa luonnollisesti onnellisempi ja tyytyväisempi tilanteeseen kauden alkaessa.

 – Tiedän mahdollisuutemme, mutta yritän aidosti pysyä hetkessä ja ymmärtää, että tämä kausi on uusi kokonaisuus. Olisi tärkeää, että myös oma elämä olisi mukavaa ja kivaa. Että saisi nautittua jokaisesta kisasta ja kisamatkasta, hän katsoo.

Team Uniquessa on tällä kaudella 20 luistelijaa, joista seitsemän on uusia kasvoja joukkueessa.

 Valmentaja kertoi jo viime kauden joukkueensa olleen erityisen taitava.

– Uusi joukkueemme näyttää taidollisesti täysin samalta ja olemme päässeet viime vuoden pohjalta jopa parantamaan.

Treeneissä iloa ja naurua

Mirjami kertoo, että joukkueessa ja joukkueen kanssa on aidosti hyvä olla.

– Tällä hetkellä näyttää, että meillä on yksi koko historian psyykkisesti keveimmistä joukkueista. Luistelijat tekevät hyvin töitä ja ovat iloisia. Treeneissä on paljon naurua.

Joukkue on valmis tekemään paljon töitä. Mirjamin mukaan asiat lutviutuvat, päästään koko ajan eteenpäin.

– On äärimmäisen tärkeää, että harjoituksiin on kevyt tulla ja niistä voi kevyin mielin lähteä. Nautin tästä tällä hetkellä, koska joka kaudella kisat tuo mukanaan oman paineen.

Valmennustiimi jatkaa samalla kokoonpanolla kuin aiemminkin. Tiiviisti tiimissä ovat Mirjamin lisäksi valmentaja Ville Penttinen, Johanna Nuotiomaa ja Laura Valli, tanssinopettajan Lilli Helpi sekä kuntovalmentaja Jussi Kirjavainen sekä psyykkisenä valmentajana Satu Kaski. Mukana ovat tilanteen mukaan myös muut seuran valmentajat. Uutena valmentajana joukkuetta auttaa ex-kapteeni Tuuli Mäkinen ja viime kaudella uransa päättänyt JenniPuhisPuhakka.

Mirjami uskoo joukkueensa mahdollisuuksiin uusia Suomen mestaruus ja saavuttaa huhtikuussa Zagrebissa maailmanmestaruus. Samassa jäähallissa Team Unique voitti MM-hopeaa keväällä 2009.

 – Tehdään kaikki niin hyvin ja positiivisesti kuin vain pystymme tavoitteiden toteuttamiseksi.

Team Unique kuuluu maailman eliittiin. Joukkue on useamman kauden kansainvälistä menestystä luotaavassa World Standing -tilastossa viidentenä ja viime vuoden World Ranking -tilastossa maailman neljäntenä.

Milja Hämäläinen (vas.), Sinna Salmela, Reetta Säilä, Aino Äijö ja Jasmin Nyberg luistelevan Team Uniquessa kaudella 2023–2024.
Milja Hämäläinen (vas.), Sinna Salmela, Reetta Säilä, Aino Äijö ja Jasmin Nyberg

Ohjelmissa joukkueen käsialaa

Tulevan kauden lyhytohjelma on jo paketissa. Se kertoo huonosta fiiliksestä, josta lopulta päästetään irti ja annetaan mennä.

 – Ohjelma on yhdistelmä kovaa vauhtia ja monipuolisuutta. Siinä joukkue saa tuotua esille vahvuuksiaan ja voimakkuuksiaan. Tytöt ovat laittaneet mukaan paljon omaa luovuuttaan, sillä ohjelma on luotu yhdessä luistelijoiden kanssa. Esimerkiksi käsiliikkeet ovat luistelijoiden käsialaa.

”Haluan uskoa ja toivoa, että lopputulos on samaa tasoa kuin viime vuoden vapaaohjelma.”

Vapaaohjelma on vielä niin kesken, että sen paljastusten aika on myöhemmin. Joukkue on todella tyytyväinen ohjelmaan, ja sen rakentaminen sujui upeasti.

– Haluan uskoa ja toivoa, että lopputulos on samaa tasoa kuin viime vuoden vapaaohjelma.

Elementteihin ja vaatimuksiin, jotka ohjelmiin tällä kaudella sisältyvät, on Mirjamin mielestä tullut vain pieniä tarkennuksia, ei suurempaa muutosta.

Viikonloput kiinni syksyllä

Ohjelmien Preseason-katselmus, Finlandia Trophy Espoo, SM-osakilpailut, ensimmäiset kansainväliset kisat… Syksy on täynnä tapahtumia, joita nyt täydentävät myös kokeiluun tulevat Synchro Tour -kutsukilpailut SM-seniorijoukkueille ja osalle SM-juniorijoukkueista.

”On myös hyvä, että saadaan enemmän kokemusta kilpailusta ja esiintymisestä suurelle yleisölle.”

Synchro Tour -kilpailun lyhytohjelmat luistellaan keskiviikkona 22. marraskuuta, ja vapaaohjelmat ovat vuorossa maanantaina 27. marraskuuta. Molemmat kilpailut käydään lyhyinä iltatapahtumina Helsingissä.

– Viikonloput ovat nyt syksyltä täynnä, mutta uusi juttu ansaitsee tilaisuuden kokeiluun. On myös hyvä, että saadaan enemmän kokemusta kilpailusta ja esiintymisestä suurelle yleisölle, Mirjami arvioi.

Hilla Frey (vas.), Mea Penttinen, kapteeni Tuulia Niittuinperä, Ella Leimi ja Emilia Balisteri luistelevat Team Uniquessa kaudella 2023–2024.
Hilla Frey (vas.), Mea Penttinen, kapteeni Tuulia Niittuinperä, Ella Leimi ja Emilia Balisteri

Onnellinen kesä takana

Mirjami perheineen palautui tulevaan kauteen lomaillen Etelä-Euroopassa. Hän luonnehtii kesän oloaan onnelliseksi.

– Olen ollut kuusi viikkoa poissa Suomesta miettimättä luistelua minuuttiakaan. Olen tehnyt yksittäisiä työpäiviä toimistohommissa, mutta elänyt toisenlaista arkea rannan, ruokakaupan ja kodin kolmiossa. Loma päästi täysin irti ja etäälle tavallisesta elämästä ja latasi akut.

Fyysistä hyvinvointia on lisännyt urheilu.

– Tekee hyvää, kun on itsekin kunnossa.

Lue myös
Kiss & Cry

Maailmantilastojen kärkisijoilta liikkeelle

Helsinki Rockettes tähtää jälleen uuteen huippukauteen

29 elokuun, 2023

Kiss & Cry

Aiempaa suurempi joukkue takaa pelivaraa

Marigold IceUnity tähtää jälleen MM-menestykseen

8 elokuun, 2023