Kiss & Cry

Aiempaa suurempi joukkue takaa pelivaraa

Marigold IceUnity tähtää jälleen MM-menestykseen

8 elokuun, 2023 Marita Kokko Marigold IceUnity

Marigold IceUnity lähtee uuteen kilpailukauteen hyvillä mielin tavoitteinaan ehjä kausi ja menestys MM-kilpailuissa. Vaikka maamme menestynein joukkue karsiutui viime keväänä MM-kisoista, se luottaa mahdollisuuksiinsa jälleen alkavalla kaudella. 

Keväällä 2022 joukkue voitti MM-hopeaa, mutta seuraavaan kauteen joukkue lähti valmentaja Anu Oksasen mukaan haastavista lähtökohdista. Uusiutuneessa kokoonpanossa oli puolet uusia luistelijoita.

– Lopputulos ja menestys viime kauden kilpailuissa olivat kuitenkin hyvää tasoa haasteista huolimatta. On ymmärrettävää, ettei se ihan riittänyt MM-paikkaan, Anu perustelee.

Tällä kaudella Marigoldin riveissä on 24 luistelijaa. Aiempaa suurempi joukkue takaa pelivaraa.

– Viime kaudellakin oli haastavia hetkiä, kun jouduimme rajoittamaan tekemisiä rasitusvammojen välttämiseksi. Nyt tavoitteena on saada kehot sellaiseen kuntoon, että voimme ehkäistä ja minimoida vammat. Uudistetut säännöt ovat tehneet lajimme entistä fyysisemmäksi ja urheilijoiden pitää esimerkiksi tehdä entistä enemmän selän liikkuvuutta vaativia liikkeitä. Tällöin harjoittelussa pitää huolehtia siitä, ettei uudenlaisia ääriliikkeitä tehdä määrällisesti liikaa.

”Koska seniorijoukkueita on niin vähän, on hyvä antaa muualtakin tuleville luistelijoille mahdollisuus uraan seniorivaiheessa.”

Vaihtuvuus joukkueessa on tällä kertaa Anun mukaan vähäistä. Uusista luistelijoista kolme nousi omista junnuista ja kaksi valikoitui oman seuran ulkopuolelta. 

– Koska seniorijoukkueita on niin vähän, on hyvä antaa muualtakin tuleville luistelijoille mahdollisuus uraan seniorivaiheessa. Vaikka omavaraisuus on tärkeää, on juniori-iässä lopettaminen lajissa kuin lajissa sen verran suurta ja sitoutuminen huippu-urheiluun niin haastavaa, että on paikallaan vastaanottaa joukkueeseen myös ulkopuoliset lahjakkuudet. Olen aina kokenut tämän tärkeäksi koko lajin eteenpäin viemiseksi Suomessa.

Anu on havainnut junioreista senioreihin nousevilla pelkoa muutoksen ylivoimaisuudesta. Vaikka senioreissa luistelu on vauhdikkaampaa ja tietyllä tavalla vaikeampaa, on pelko hänen mielestään kuitenkin turhaa, sillä uudet asiat kyllä oppii.

Senioreiden valmentaja

Helsingin Luistelijat käynnisti keväällä organisaatiouudistuksen, jossa muodostelmaluistelun yksi näkyvimmistä muutoksista oli SM-junioreiden valmennuksen siirto uudelle neljän seurassa jo työskentelevän valmentajan tiimille. Anu valmennustiimeineen keskittyy jatkossa Marigoldiin. Kevään organisaatiomuutos jätti osaltaan Anun sanojen mukaan pitkän varjon.

Marigold IceUnity leireili heinä-elokuun taitteessa Kuortaneen Urheiluopistolla  valmentaja Anu Oksasen johdolla.
Marigold IceUnity leireili heinä-elokuun taitteessa Kuortaneen Urheiluopistolla valmentaja Anu Oksasen johdolla.

Kivijalka Marigoldin kauteen on kuitenkin jo valmiina, vaikka luova työ kohti uutta kautta onkin kevään tapahtumien jälkeen ollut haastavaa.

– Haluamme rakentaa ehjän kauden, jonka aikana pystymme jatkuvasti kehittämään omaa suoritusta ja tekemistä kohti kevään huipentumaa, hän tiivistää. 

Päämääränä on paikka Zagrebin huhtikuisiin MM-kilpailuihin.

Anu kertoo kauden joukkueen vaikuttavan jo alkuun yhtenäiseltä. Uutena tulleet ovat hyvin sujahtaneet mukaan.

 – Tämä on toimiva pohja, jolle on hyvä rakentaa tulevaa kautta. On tekemisen meininkiä niin kuin huippujoukkueella tuleekin olla, mutta mukana on myös huumoria, joka meille on tärkeää, koska se auttaa kaikkia jaksamaan. On hauskoja hetkiä ja naurua. 

Marigoldin valmennustiimiin jäällä kuuluvat Anun työparina valmentaja Maikki Merilehto, valmentaja-koreografi Maikki Uotila-Kraatz oman työnsä ohella. Jäällä nähdään tälläkin kaudella myös tanssinopettaja Harri Antikainen sekä valmentaja Päivi Putkonen, joka on palannut kotimaahan Itävallasta ja sen valmennuskuvioista. 

Lisävaikeutta ohjelmiin

Elementteihin on tullut jälleen muutoksia, osa käytännössä isojakin.

– Osa tutuista elementeistä on saanut täysin uuden ilmeen. Ainahan teemme uutta myös omaehtoisesti, Anu kuvaa kauden ohjelmien vaatimuksia

Esimerkiksi askelia on tullut enemmän, ja liukusarjoja ja nostoja on vaikeutettu. 

– Olisi ehkä syytä muistaa, että muodostelmaluistelussa naiset nostavat naisia. Nyt mennään vähän liian lähelle elementtejä, joita jäätanssi- ja pariluisteluparit fyysisten ominaisuuksiensa ansiosta vaivatta pystyvät tekemään, hän arvioi.

Viime kauden vastapainoksi lyhytohjelmassa on tällä kertaa vauhtia ja iloa. Anu luonnehtii sitä kepeäksi, tanssilliseksi ja paikoin erittäin nopeatempoiseksi. Vapaaohjelmassa taas on täysin erilainen maailma. 

Kauden ohjelmien lopulliset teemat tarinoineen Marigold IceUnity kertoo kilpailukauden lähestyessä.

Marigold IceUnity lähtee uuteen kilpailukauteen 24  luistelijan voimin.
Marigold IceUnity lähtee uuteen kilpailukauteen 24 luistelijan voimin.

Challenger-kisat MM-valinnassa

Kauden SM-kisat ja kansainväliset kilpailut ovat löytäneet ajankohtansa, mutta toistaiseksi Marigoldin osalta kansainväliset kisamatkat ovat vielä ratkaisematta. Joukkue osallistuu yleensä kahteen kansainväliseen kilpailuun joka kaudella. 

Tällä kisakaudella tuloksia MM-kilpailujen joukkuevalintoihin kartuttavat SM-osakilpailujen ja SM-kilpailun lisäksi vain viisi Challenger-sarjan kilpailua, eivät muut kansainväliset kilpailut. Suomen neljä SM-seniorijoukkuetta hakeutuvat ymmärrettävästi näihin kilpailuihin. 

Kaikki Challenger-kilpailut järjestetään tällä kaudella Euroopassa. Yksi niistä on toista kertaa toteutuva Marie Lundmark Trophy, joka luistellaan helmikuussa Espoossa.

– Viime kaudella osallistuminen Lumikuningattareen määritti meidän kisakalenteriamme. Nyt on mahdollista edelliskautta vapaammin katsoa, mihin kisoihin osallistumme, Anu kertoo. 

Lue myös
Kiss & Cry

Maailmantilastojen kärkisijoilta liikkeelle

Helsinki Rockettes tähtää jälleen uuteen huippukauteen

29 elokuun, 2023

Kiss & Cry

Joukkue lähtee uuteen kauteen kevyin mielin

Team Uniquella menestyskausi taustalla

18 elokuun, 2023