Henkilöt

Liskot luistelivat pääkaupunkiseudulle

”Hyvästä seurasta toiseen hyvään seuraan”

14 kesäkuun, 2019 Marita Kokko Sari Niskanen

Liskon perheen taitoluistelijat Olivia, Aurora ja Iiris elivät loppukevään matkustellen kahden kaupungin väliä. Koulun lukuvuoden päätyttyä Liskot muuttivat Tampereelta Espooseen isän työpaikan vaihduttua. Perhe on halunnut hoitaa muutoksen hallitusti, lasten etu edellä.

Siskokset ovat tähän asti luistelleet Tapparassa. Tytöistä seuran vaihto ja ero kavereista tuntuu haikealta, mutta he odottavat innolla uutta. 

Olivia, 13, on edennyt yksinluistelijana nuorten maajoukkueeseen. Hän vaihtaa nyt Tapparan Susanna Haaralan ja Maaret Siromaan huomasta Espoon Jäätaitureiden Virpi Horttanan valmennukseen. 

– Hyvästä seurasta toiseen hyvää seuraan. Saan monipuolista valmennusta hyviltä valmentajilta, hän tuumii. 

Seuran vaihto ja ero kavereista tuntuu haikealta, mutta tytöt odottavat innolla uutta.

Olivia on ehtinyt jo mukaan uuden seuran harjoituksiin, joista tuntuma on hyvä. Osa uuden seuran luistelijoista on jo kavereita yhteisten leirien ansiosta. 

Saman seuran valitsi myös muodostelmaluistelun minori Aurora, 10. Hän vaihtaa Johanna Nuotion valmentamasta Tapparan minorijoukkue Starbladesista Espoon Jäätaitureiden Valley Bay Synchronettes -joukkueeseen, jota valmentaa Riikka Paasonen

Perhe on kuljettanut Auroraa mahdollisimman monissa uuden joukkueen harjoituksissa. Näin tyttö pääsee sisään ryhmään kauden alusta lähtien. Mutta jäälle hän pääsi myös entisen joukkueensa vuoroilla.

– Uusi joukkue on tuntunut ihan kivalta. Olen saanut jo kavereitakin. Aion myös pitää yhteyksiä Tampereen kavereihin muuton jälkeenkin, hän kertoo. 

Iiris, 4, on määrätietoinen kehitysryhmän luistelija, josta tulee kehitysryhmäläinen myös Espoossa. 

– Menen Tintti-ryhmään ja vanhoissa treeneissäkin olin Tinteissä, hän kertoo. 

Alkuun Iiris on sitä mieltä, että maakin muutossa vaihtuu, mutta myöntää sitten hymyssä suin, että Espookin on Suomea ja muutto käy Suomesta Suomeen. 

Lasten ehdoin 

Äiti Katariina Lisko kertoo perheen suunnitelleen muuttoa harkiten. Kun lokakuussa kävi selväksi, että perheen isän Jussin työtehtävät siirtyisivät Tampereelta pääkaupunkiseudulle, asiasta kerrottiin lapsille. Näin haluttiin antaa jälkikasvulle aikaa sopeutua muutokseen ja pohtia rauhassa, missä seurassa harrastukset jatkuisivat. 

– Halusimme pitää kiinni niistä asioista, jotka lapsille ovat tärkeitä. Muutto on kuitenkin niin iso asia, että pyrimme valmistelemaan huolellisesti uudet kuviot, hän painottaa.

Olivia, Aurora ja Iiris Lisko Kuva Sari Niskanen
Aurora (vas.), Iiris ja Olivia ovat matkasivat loppukevään kahden kaupungin väliä.

Saman tien alettiin kartoittaa harrastusten ja koulujen uusia vaihtoehtoja. Eikä asiaa pohdittu yksin taitoluistelijoiden osalta, sillä perheeseen kuuluu myös junnukiekkoilija Alvar, 8, joka tosin on hankkinut luistelutaitonsa perusteet taitoluistelusta. 

Järjestelyt paikkakunnan vaihdossa ovat Jussi Liskon mukaan sujuneet jopa hämmentävän hyvin. Tyttöjen seuran vaihto on sujunut kitkatta. Isä huomasi Bluesin junioreiden nettisivuilta, että seuran F-junnuihin haettiin pelaajia. Näin tamperelaishyökkääjälle järjestyi paikka ilman ongelmia.

Myös koulujen kanssa on käynyt hyvin. Montessori-koulua käyvät Aurora ja Alvar pääsivät Montessori-luokille Leppävaaraan. Iirikselle löytyi paikka Montessori-päiväkodista samasta osoitteesta. 

Olivia jatkaa koulunkäyntiä Etelä-Haagan urheiluyläkoulussa, jota käy muutama muukin Jäätaitureiden luistelijoista. 

Moottoritie Tampereen ja pääkaupunkiseudun välillä tuli keväällä enemmän kuin tutuksi Liskon perheelle. Tukikohtana Espoon päässä on toiminut isän toistaiseksi asuttama yksiö, mutta koko perheen muuttoa suunnitellaan kesäkuulle, kunhan uusi koti lopullisesti varmistuu.

Jäähalleista toinen koti 

Liskon jälkikasvun on saattanut jäähallien kasvatiksi Olivia, joka jo kolmevuotiaana päätti ryhtyä taitoluistelijaksi nähtyään Tapparan kevätnäytöksen ja Kiira Korven sen tähtenä. Sisarukset ovat seuranneet hänen esimerkistään jäähalleille. 

Jokaisella on myös tavoitteita harrastuksessaan. 

Olivian haaveena on voittaa jonakin päivänä Suomen mestaruus ja päästä edustamaan Suomea olympialaisiin. 

Olivia, Aurora ja Iiris Lisko sekä Tapparan Starblades-minorijoukkue Kuva Sari Niskanen
Olivia, Iiris ja Aurora Lisko totuttautuvat kesällä uuden seuran, Espoon Jäätaitureiden tapoihin. Kuvassa taustalla Auroran uusi luisteluperhe Valley Bay Synchronettes.

– Se vaatii kovaa treenausta ja keskittymistä joka ikisellä jäällä, hän toteaa määrätietoisesti. 

– Haluan menestyä ja edetä ylempitasoisiin joukkueisiin askel kerrallaan. Mitään ihan suosikkijoukkueita minulla ei ole, mutta tykkään Marigold IceUnitysta ja Rockettesista, kertoo puolestaan Aurora. 

Iiris osoittaa tavoitteita kysyttäessä miettimättä Oliviaa. Hän haluaa samanlaiseksi kuin isosisko. Jääkiekkojuniori Alvar ei ole paikalla, mutta kiekkopojan unelma lienee helppo arvata.