Tapahtumat

Taitoluistelun EM-kilpailut alkavat Tallinnassa

Suomella edustus kaikissa sarjoissa, Oona Ounasvuori Emmi Peltosen tilalle

9 tammikuun, 2022 STLL Jari Marttila

Taitoluistelun Euroopan mestaruuskilpailut käydään alkavalla viikolla Tallinnassa. Suomen joukkue koki viime metreillä muutoksen, kun naisten sarjaan Emmi Peltosen tilalle nimettiin Oona Ounasvuori. Peltonen joutui jäämään pois pitkittyneen nilkkavamman vuoksi. Suomen joukkueessa luistelee myös Jenni Saarinen.

EM-kilpailut alkavat keskiviikkona miesten lyhytohjelmilla, jossa Valtter Virtanen starttaa jo kahdeksansiin EM-kilpailuihinsa. Jäätanssissa Juulia Turkkila ja Matthias Versluis tähyilevät sijoitusta kymmenen parhaan joukossa. Ilahduttavaa on, että 39 vuoden tauon jälkeen Suomella on edustus myös pariluistelussa, jossa Milania Väänänen kilpailee parinsa Mikhail Akulovin kanssa.

Ounasvuori varapaikalta naisten kilpailuun

Oona Ounasvuori, 23, nimettiin EM-joukkueeseen Emmi Peltosen pitkittyneen nilkkavamman estäessä osallistumisen. Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita edustava Ounasvuori tavoitettiin harjoitusjaksolta Pietarista, mistä hän matkustaa suoraan Tallinnaan uransa ensimmäisiin arvokilpailuihin.

Jenni Saarinen luistelee EM-jäällä torstaina, kun vuorossa on naisten lyhytohjelmakilpailu.
Jenni Saarinen nähdään EM-jäällä torstaina, kun vuorossa on naisten lyhytohjelmakilpailu.

Ounasvuori luisteli joulukuun SM-kilpailuissa neljänneksi, mutta sijoittui Suomen Taitoluisteluliiton arvokilpailujen valintatilastossa kolmanneksi, Saarisen ja Peltosen jälkeen.

– Nimeäminen joukkueeseen tuli yllätyksenä. Vuodenvaihteessa sairastamani flunssa haittasi hieman valmistautumista, mutta olen ollut Pietarissa harjoittelemassa nyt viikon ja lähden Tallinnaan kisaamaan hyvillä mielin, Oona Ounasvuori kertoo.

Hallitsevalle Suomen mestarille Jenni Saariselle EM-kilpailu on uran toinen. Valmistautuminen EM-kilpailuun otti loppuvuodesta takapakkia flunssan sekä sitä seuranneen noroviruksen takia.

– Kisa kerrallaan mennään ja sairastelun jälkeen oikeastaan päivä kerrallaan. Treenit ovat kuitenkin lähteneet sujumaan ihan mukavasti ja on jo hyvä mieli lähteä kisoihin, Saarinen sanoi.

Kilpailuohjelmia on hiottu kauden ajan pääsääntöisesti Saksan Oberstdorfissa, mutta viimeiset teränpiirrot ennen Tallinnaan lähtöä on otettu Tampereella. Tallinnassa suomalaisluistelijan tukena ovat niin saksalaisvalmentaja Michael Huth kuin kotikaupungissa Tampereella valmennuksesta vastaava Minna Järvinen.

Oman lisämausteensa alkavaan viikkoon tuovat olympialaiset; Suomella on naisten sarjaan tarjolla yksi edustuspaikka. Paikan kohtalosta päättää Suomen Olympiakomitea.

Virtaselle kahdeksas kerta EM-kilpailuissa

Valtter Virtasen itseluottamus on saanut nostetta kauden mittaan kasvaneen kilpailuvarmuuden ja joulun alla voitetun Suomen mestaruuden myötä. 34-vuotias taitoluistelija, lääkäri ja vuoden vanhan tytön isä kokee edelleen suurta urheilemisen paloa, vaikka haaveet useamman neloishypyn hallitsemisesta hän myöntää haudanneensa. Silti hän löytää yhä itsestään nälkää ja motivaatiota tavoitella omaa parastaan.

– Ei ole mitään syytä lähteä sammuttamaan treenaamishalua tai pistää urheilua pakettiin, sillä kehitystä tapahtuu kaiken aikaa. Kun ikää tulee lisää, uusista neloishypyistä en enää haaveile, vaan tavoitteenani on pitää nykyinen tasoni. Vapaaohjelmassani on paikka neloishypylle, mutta lyhytohjelmassa ei ole järkeä lähteä ottamaan turhaa riskiä, Virtanen summaa.

Virtasen toistaiseksi paras EM-sijoitus 18 on vuodelta 2015.

Jäätanssijat luottavaisina EM-jäälle

Olympiaedustuksen jo varmistaneet Juulia Turkkila ja Matthias Versluis lähtevät Tallinnaan parantamaan kansainvälistä ennätystään 185,19 sekä vuoden 2019 savutettua 11:tä sijaa, joka on parin uran toistaiseksi paras EM-sijoitus. Suomalaispari sai mainion startin kauteensa voittamalla olympiavalintakilpailun Oberstdorfissa syyskuussa. Ison tavoitteen saavuttaminen on tuonut luottamusta tekemiseen.

”Vaikka EM-kilpailu onkin tärkeä kilpailu tässä välissä, ovat ajatuksemme pikkuhiljaa jo Pekingissä.”

– Meillä on ollut hyvä meno läpi koko syksyn ja olemme siihen tyytyväisiä. Suoritusvarmuus ja itseluottamus ovat kasvaneet kauden mittaan selkeästi. Tallinnassa tavoitteenamme on parantaa sijoitustamme edellisistä EM-kisoista, Versluis kertoo.

– Vaikka EM-kilpailu onkin tärkeä kilpailu tässä välissä, ovat ajatuksemme pikkuhiljaa jo Pekingissä. Se on ollut meille iso tavoite, Turkkila jatkaa.

Pariluistelussa edustus 39 vuoden tauon jälkeen

Vasta viime kesänä käynnistyi 18-vuotiaan lahtelaissyntyisen Milania Väänäsen ja moskovalaisen 29-vuotiaan Mikhail Akulovin yhteinen pariluistelu-ura. Aiemmin maajoukkuetasolla yksinluistelijana kilpailleelle Väänäselle Venäjä tuli tutuksi harjoittelupaikaksi jo yksinluistelu-uran aikana. Yksinluistelun huippuhetkiin kuului muun muassa junioreiden SM-hopea kolmen vuoden takaa.

Milania Väänänen ja Mikhail Akulov
Milania Väänänen ja Mikhail Akulov ovat valmistautuneet EM-kilpailuihin harjoittelupaikassaan Permissä.

Akulovin kanssa Permissä uran ensimmäiseen arvokilpailuedustukseen valmistautuvaa Väänästä tuleva kilpailu jännittää, mutta hän luottaa parinsa kokemukseen ja neuvoihin. Akulov on osallistunut aiemmin kertaalleen sekä EM- että MM-kilpailuihin edustaessaan Sveitsiä Ioulia Chtchetininan kanssa.

– Jännittää, mutta odotan tosi innolla. Mikhaililta voin kysyä apua, sillä hänellä on onneksi paljon kokemusta. Tavoitteemme on saavuttaa ISU:n vaatimat tekniset pisterajat kevään MM-kisoihin (Montpellier), Väänänen kertoi.

Pariluistelussa EM-jäällä on edellisen kerran nähty suomalaisväriä, kun sisaruspari Maija ja Pekka Pekkala edustivat Suomea vuonna 1983.

Taitoluistelun EM-kilpailujen aikataulut, osallistujat ja tulokset.

Suomalaisten ja muiden kilpailijoiden biot.

Taitoluistelun EM-kisojen lähetykset

Keskiviikko 12.1.
Klo 11.20 Lyhytohjelma, miehet Yle Areena (Kooste TV2 klo 18.00)
Klo 18.40 Lyhytohjelma, parit Yle Areena (Kooste TV2 klo 21.55)

Torstai 13.1.
Klo 11.00 Lyhytohjelma, naiset Yle Areena (Kooste TV2 klo 18.00)
Klo 18.55 Vapaaohjelma, parit Yle Areena (Kooste TV2 klo 22.00)

Perjantai 14.1.
Klo 11.55 Jäätanssin rytmitanssi Yle Areena (Kooste TV2 klo 14.40)
Klo 17.55 Vapaaohjelma, miehet Yle Areena (Kooste TV2 klo 22.15)

Lauantai 15.1.
Klo 13.30 Jäätanssin vapaaohjelma Yle Areena (Kooste TV2 klo 16.50)
Klo 18.25 Vapaaohjelma, naiset Yle Areena (Kooste TV2 klo 21.00)

Sunnuntai 16.1.
Klo 15.25 Loppunäytös Yle Areena (Kooste TV2 klo 20.15)

Lue myös
Tapahtumat

"Kympin sakkiin on tavoitteeni"

Jenni Saarinen taisteli EM-jäällä sijalle 18

15 tammikuun, 2022

Tapahtumat

Suomalainen uusin ennätyspistein kilpailun 19:s

Valtter Virtanen luisteli uransa parhaat arvokilpailut

14 tammikuun, 2022

Tapahtumat

Naisilla hieman epäonnea

Jenni Saarinen EM-kilpailujen finaaliin, Oona Ounasvuori karsiutui niukasti

13 tammikuun, 2022

Tapahtumat

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis eivät kilpaile EM-jäällä

13 tammikuun, 2022

Tapahtumat

Venäläisillä on ylivoimainen kolmoisjohto

Pariluistelijat Milania Väänänen ja Mikhail Akulov jäivät EM-finaalista

12 tammikuun, 2022

Tapahtumat

Tyylikäs luistelu toi paikan finaalissa

Valtter Virtanen ennätys­vauhdissa EM-jäällä

12 tammikuun, 2022