Tapahtumat

Taitoluistelun SM-mitaleista kilvoitellaan Helsingissä

Olivia Lisko ja Makar Suntsev johdossa lyhytohjelmien jälkeen

16 joulukuun, 2023 STLL Antti Lehto

Taitoluistelun Suomen mestaruuksista kilpaillaan parhaillaan Pirkkolan jäähallissa Helsingissä. Mestaruuksien lisäksi Suomen kärkiluistelijat antavat viimeiset näyttönsä tammikuussa Kaunasissa Liettuassa kilpailtaviin taitoluistelun EM-kilpailuihin.

Lauantaina oli vuorossa junioreiden ja senioreiden jäätanssin rytmitanssi, yksinluistelun ja pariluistelun lyhytohjelmat sekä junioreiden vapaaohjelmakilpailu.

Olivia Lisko naisten kilpailun kärjessä

Espoon Jäätaitureita edustava Olivia Lisko teki tänään Pirkkolassa nappisuorituksen ja johtaa lyhytohjelmakilpailua ennätyspistein 61,67.

– Olen ihan älyttömän tyytyväinen tämän päivän suoritukseen, sillä saavutin ensimmäistä kertaa yli 60 pistettä. Tavoitteenani oli lähteä nauttimaan luistelusta.

Tapparaa edustava Nella Pelkonen sijoittui kilpailun toiseksi pistein 59,44 ja Helsingin Taitoluisteluklubia edustava Emmi Peltonen kolmanneksi pistein 56,86

Naisten kilpailun mitalisuosikki, hallitseva Suomen mestari Janna Jyrkinen joutui vetäytymään perjantaina kilpailuista viimeistelyharjoituksissa tapahtuneen loukkaantumisen vuoksi.

– Minulla on ollut luistinten kanssa ongelmia, ja sen takia jalkani ovat olleet kipeänä. Eilen oikea nilkkani muljahti niin, että en pystynyt tekemään mitään. Harmittaa, mutta elämä jatkuu, Janna Jyrkinen viestittää.

Makar Suntsevilta erinomainen lyhytohjelma

Miesten kilpailun lyhytohjelman voittoon luisteli mainiolla ohjelmalla Kotkan Taitoluistelua edustava Makar Suntsev ennätyspistein 74,09.

”Tänään oli vähän ekstrajännitystä, kun tavoitellaan EM-kisapaikkoja.”

– Olen tyytyväinen päivän suoritukseen, sillä sain pidettyä hyvän tunnelman koko ohjelman ajan. Tänään oli vähän ekstrajännitystä, kun tavoitellaan EM-kisapaikkoja, Suntsev iloitsee.

Makar Suntsev johtaa miesten kilpailua taitoluistelun Suomen mestaruuskilpailuissa Pirkkolan jäähallissa Helsingissä.
Makar Suntsev

Lyhytohjelmakilpailun toiseksi luisteli hallitseva Suomen mestari Peurunka Skating Academy Laukaata edustava Valtter Virtanen pistein 70,03 ja kolmanneksi sijoittui Tapparaa edustava juniorimiesten hallitseva Suomen mestari Jari Krestyannikov pistein 61,35.

Jäätanssiparit ennätyspisteisiin

Pirkkolan jäähallissa tunnelma virittyi uudelle tasolle, kun jäätanssijat liukuivat kotikentälleen. Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin viihdyttävä ja tyylikäs rytmitanssi toi parille 80,84 pistettä. Pari on tehnyt muutoksia ohjelmiin viimeistelyleirillä, joten Suomen mestaruuskilpailut toimivat heille hyvänä testikilpailuna ennen tammikuun EM-kilpailuja

– Tänään luisteltu ohjelma oli kyllä meidän tämän viikon paras rytmitanssi. Lisäksi meillä säilyi hyvä energia koko ohjelman ajan, Turkkila summaa.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis johtavat jäätanssia taitoluistelun Suomen mestaruuskilpailuissa Pirkkolan jäähallissa Helsingissä.
Juulia Turkkila ja Matthias Versluis

Kilpailun toinen pari Yuka Orihara ja Juho Pirinen keräsi pisteet 75,80. Molemmat parit edustavat Helsingin Luistelijoita.

Pariluistelijoilla katseet jo EM-kilpailuissa

SM-kilpailun ainoa pariluistelupari Milania Väänänen ja Filippo Clerici oli tyytyväinen tämän päivän suoritukseen, vaikkakin kolmoisheittoritissä tapahtui kaatuminen. He saavuttivat kokonaispisteet 54,12, jotka jäivät reilun kuuden pisteen päähän heidän viime viikkoisista Golden Spin of Zagreb -kilpailuissa tehdyistä ennätyspisteistä.

– Vaikkakin viime viikon kisa painaa vielä vähän jaloissa, niin pitää olla tyytyväinen tämän päivän suoritukseen, kertoo Clerici.

– SM-kilpailut ovat minulle todella tärkeä, kun valmistaudun henkisesti tuleviin EM-kilpailuihin. Harjoittelemme paljon Italiassa, joten on todella ihanaa olla kotona näin joulun aikaan, jatkaa Väänänen.

Milania Väänänen ja Filippo Clerici johtavat pariluistelua taitoluistelun Suomen mestaruuskilpailuissa Pirkkolan jäähallissa Helsingissä.
Milania Väänänen ja Filippo Clerici

Junioreiden Suomen mestaruudet Matias Heinoselle ja Iida Karhuselle

Lauantai-iltana ratkottiin ensimmäiset vuoden 2024 Suomen mestaruudet. Junioreiden sarjoissa korkeimmalle korokkeelle nousivat yksinluistelussa Lappeenrannan Taitoluistelijoiden Iida Karhunen ja Keravan Luistinseuran Matias Heinonen.

Lyhytohjelman jälkeen juniorimiesten kilpailua johtanut Matias Heinonen oli myös vapaaohjelmakilpailun ensimmäinen ja vei Suomen mestaruuden kokonaispistein 131,04.

– Fiilis ennen ohjelmaa oli hyvä, mutta rytmi hypyissä meni jotenkin sekaisin. Vähän jännitti ja paineet olivat suuret, harmitteli Heinonen ohjelman jälkeen.

Juniorimiesten SM-hopeaa Keravan Luistinseuran Anton Erkamalle pistein 131,04 ja SM-pronssia Porvoon Taitoluistelijoiden Benjamin Erikssonille pistein 113,35.

Toinen kilpailupäivä huipentui juniorinaisten tasokkaaseen vapaaohjelmakilpailuun. Juniorinaisten Suomen mestaruuden vei lyhytohjelman jälkeen johdossa ollut Iida Karhunen kauden ennätyspistein 167,48.

– Tuntui tosi hyvältä luistella ja hallissa oli todella upea ja kannustava tunnelma. Ohjelmaan mahtui yksi pieni kauneusvirhe, mutta muuten oli ihan hyvä kokonaisuus, iloitsee Karhunen mestaruuden ratkettua.

Juniorinaisten SM-hopeaa Espoon Jäätaitureiden Petra Lahdelle pistein 141,86 ja SM-pronssia Kotkan Taitoluistelun Karina Innokselle pistein 139,03.

Artikkelia on päivitetty lauantaina 16.12. klo 22.20 SM-junioreiden tuloksilla.

Sunnuntaina SM-kilpailut jatkuvat klo 11.35 SM-junioreiden ja -senioreiden jäätanssin vapaatanssilla sekä SM-senioreiden vapaaohjelmilla pariluistelussa, miehissä ja naisissa.

Artikkelikuvassa taitoluistelun SM-kilpailujen naisten kilpailua lyhytohjelman jälkeen johtava Oliva Lisko (EsJt).

Taitoluistelun SM-kilpailuiden 2024 tulokset.