Tapahtumat

Suomen edustajat valittiin EM-kilpailuihin

Nella Pelkonen ja Makar Suntsev Suomen mestareiksi

17 joulukuun, 2023 STLL Jari Marttila

Taitoluistelun Suomen mestaruuskilpailut käytiin viikonvaihteessa 15.–17.12.2023 Pirkkolan jäähallissa Helsingissä. Mestaruuksien lisäksi Suomen kärkiluistelijat antoivat viimeiset näytöt tammikuussa Kaunasissa kilpailtaviin taitoluistelun EM-kilpailuihin. Suomen Taitoluisteluliiton liittohallitus vahvisti Suomen joukkueen heti SM-kilpailun päätyttyä. 

Nella Pelkonen kruunattiin Suomen mestariksi

Lähtöasetelmat naisten vapaaohjelmakilpailuun olivat kutkuttavat, sillä useammalla luistelijalla oli mahdollisuus mitalisijoille. Tapparan Nella Pelkonen piti pintansa ja luisteli ensimmäiseen mestaruuteensa pistein 179,73. 
 
– On aivan ihanat tunnelmat tällä hetkellä, sillä mestaruus oli yksi tavoitteistani tällä kaudella. Tämän päivän vapaaohjelmaan jäi tyhmiä virheitä, joten se ei todellakaan ollut kauden paras suoritus, summaa Pelkonen. 
 
Kilpailun johdossa ollut Espoon Jäätaitureiden Olivia Lisko saavutti SM-hopeaa pistein 171,73 ja lyhytohjelmakilpailun jälkeen neljännellä sijalla ollut Espoon Taitoluisteluklubin Oona Ounasvuori nappasi SM-pronssia pistein 170,07.

Makar Suntsev saavutti ensimmäisen Suomen mestaruutensa 

Pirkkolan jäähallissa tunnelma tiivistyi, kun Makar Suntsev liukui jäälle. Kilpailussa oli jaossa sekä miesten Suomen mestaruus että paikka EM-kilpailuihin. Kotkan Taitoluistelun Suntsev saavutti historiallisesti ensimmäisen Suomen mestaruutensa missään ikäluokassa kokonaispistein 204,12.  
 
– Aivan valtava kiitos yleisölle, joka oli mukana koko ohjelman ajan. Tänään suoritukseni meni vähän yliesittämisen piikkiin, ja keskittyminen herpaantui muutamissa hyppyelementeissä. Kun askelsarja alkoi, laitoin kaiken peliin, iloitsee tuore Suomen mestari Makar Suntsev. 

Makar Suntsev

Seitsenkertainen Suomen mestari Peurunka Skating Academy Laukaan Valtter Virtanen saavutti SM-hopeamitalin pistein 200,83 ja Porin Taitoluistelun Arttu Juusola nousi sijalta neljä SM-pronssille pistein 178,15.  

Turkkila ja Versluis saavuttivat huippupisteet

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä Yuka Orihara ja Juho Pirinen saavuttivat huippupisteet vapaatanssissa ja rikkoivat kotimaiset ennätykset jäätanssissa. Turkkila-Versluis muokkasi ohjelmiaan merkittävästi Roomassa järjestetyllä viimeistelyleirillä kaksi viikkoa sitten, mikä on harvinaista tässä vaiheessa kautta. Muutokset koskettivat erityisesti vapaaohjelman nostoa ja rytmitanssin askelsarjaa. Turkkila-Versluis saavutti neljännen Suomen mestaruutensa kokonaispistein 205,41. 
 
– Olemme valmiita EM-kilpailuihin ja lähdemme puolustamaan EM-pronssiamme. Nyt keskitymme hiomaan muokattuja ohjelmaosioita ja pyrimme pysymään terveinä, kommentoi Turkkila 
 
– Meille on myös tosi tärkeää, että Suomesta lähtee kaksi paria EM-kilpailuihin, koska haluamme osoittaa Suomen olevan vahva jäätanssimaa, Versluis lisäsi. 

Juulia Turkkila-Matthias Versluis

Helsingin Luistelijoiden toinen jäätanssipari Yuka Orihara ja Juho Pirinen onnistuivat erinomaisesti Chicago-musikaalin musiikkiin tehdyssä vapaatanssissa saaden ennätyspisteet 186,27. Pari on osallistunut EM-kilpailuihin aiemmin vuonna 2020 sijoittuen 18:nneksi, mutta kokevat että tammikuun kisat ovat heille ensimmäiset.  
 
– Tulemme keskittymään seuraavat viikot erityisesti rytmitanssin hiomiseen, sillä tavoitteenamme on olla TOP 10:ssä. Vapaatanssi on selvästi vahvempi ohjelma tällä hetkellä, summaa Pirinen. 
 
Pariluistelun Suomen mestaruuden vei ainoana sarjassa luistelleet Helsingin Luistelijoita edustavat Milania Väänänen ja Filippo Clerici pistein 150,88. SM-kilpailuiden jälkeen he palaavat takaisin Italiaan harjoittelemaan ennen tammikuun EM-kilpailuja, jossa heillä on tavoitteena sijoittua kymmenen parhaan joukkoon.  

Milania Väänänen-Filippo Clerici

Juniorijäätanssin mestaruuden vei Hilda Taylor-Nolen Hickey. Toiseksi sijoittui Enna Kesti-Oskari Liedenpohja ja kolmanneksi Cilla Laine-Urho Reina. Kaikki jäätanssiparit edustavat Helsingin Luistelijoita.

Suomen edustajat Kaunasin EM-kilpailuihin 

Suomen Taitoluisteluliiton liittohallitus vahvisti Suomen joukkueen Kaunasissa Liettuassa 10.–14.1.2024 käytäviin taitoluistelun EM-kilpailuihin. Suomella on kaksi paikkaa naisten yksinluistelussa ja jäätanssissa sekä yksi paikka miesten sarjassa ja pariluistelussa. 
 
Naiset: Nella Pelkonen, Emmi Peltonen (varalla järjestyksessä Olivia Lisko, Oona Ounasvuori, Janna Jyrkinen) 
Miehet: Makar Suntsev (varalla järjestyksessä Valtter Virtanen, Arttu Juusola) 
Jäätanssi: Juulia Turkkila-Matthias Versluis, Yuka Orihara-Juho Pirinen.  
Pariluistelu: Milania Väänänen-Filippo Clerici 

Artikkelikuvassa taitoluistelun SM-kilpailuiden naisten Suomen mestari Nella Pelkonen.

Taitoluistelun SM-kilpailuiden 2024 tulokset.

Arvokilpailuvalintojen tilastot.

Lue myös
Tapahtumat

Taitoluistelun SM-mitaleista kilvoitellaan Helsingissä

Olivia Lisko ja Makar Suntsev johdossa lyhytohjelmien jälkeen 

16 joulukuun, 2023

Tapahtumat

Helsingissä jaossa paikat EM-kilpailuihin

Taitoluistelun Suomen mestaruuksista mitellään Helsingissä 

13 joulukuun, 2023