Tapahtumat

Team Mystiquen Anna Loimaranta ja Team Fintasticin Karita Auvinen

Kilpasiskoina kohti junioreiden MM-kilpailuja

11 maaliskuun, 2020 Marita Kokko Sari Niskanen

Suomi Finland, Suomi Finland -huudot kaikuvat viikonvaihteessa Nottinghamissa, kun maatamme edustavat Team Fintastic ja Team Mystique astuvat junioreiden MM-jäälle. ”Fintsuissa” kannustus siivittää joukkueen riveissä kolmatta MM-kilpailuaan luistelevaa Karita Auvista. ”Mystikkien” kapteenilla Anna Loimarannalla ja koko joukkueella on edessään ensimmäisen MM-kilpailu ikinä.

Pelko koronaviruksen leviämisestä on vaatinut perumaan urheilutapahtumia ympäri maailman. Englanti on kuitenkin päättänyt sallia kilpailujen, myös junioreiden MM-kilpailujen järjestämisen, mutta MM-viikonvaihteeseen osallistuvien terveystilannetta seurataan tarkasti.

Molemmat suomalaisjoukkueet sinetöivät MM-edustuspaikkansa SM-junioreiden kolmannessa valintakilpailussa. FIN 1 -statuksen sai Team Mystique ja Fin 2 on Team Fintastic.

Fintasticin kotimaisen kauden kruunasi kuitenkin vielä Suomen mestaruus helmi-maaliskuun vaihteessa.

– On ihanaa lähteä MM-kilpailuun Suomen mestarina. Suomen mestaruus on ollut tavoitteena jo useamman vuoden ja tähtäimessä nytkin koko kauden. Hienoa, että pystyimme luistelemaan kaksi vahvaa ohjelmaa SM-jäällä, Karita Auvinen kertoo.

Joukkueen ajatukset siirtyivät Brittein saarille vasta SM-kilpailun jälkeen. MM-kilpailu on aivan uusi kilpailu, johon Karitan mukaan lähdetään nollatilanteesta.

SM-kilpailujen ja viikonvaihteen MM-kilpailun väliajan joukkue on treenannut vahvasti.

– Olemme ylläpitäneet vahvaa perustekemistä tavoitteena puristaa pari lisäpistettä ulos vielä kauden huipentumassa, Karita kuvaa.

Karitasta on hienoa päästä edustamaan Suomea.

 – Kilpailumatkat ovat olleet ikimuistoisia kokemuksia. Jo perustreeneissäkin tulee arvokilpailuissa erilainen tunnelma, sellaiset MM-kisafibat. Kauden päättävällä MM-matkalla saa viimeisen kerran olla yhdessä sen joukkueen kanssa, jonka on jakanut koko kauden.

 Karita odottaa innolla, että pääsee jälleen arvokisoihin. Kilpailu Nottinghamissa tuntuu vähintään yhtä hienolta kuin muutkin MM-kerrat.

Team Fintastic suuntaa odottavin mielin kohti kisaa.

– Pyrimme luistelemaan kaksi ohjelmaa omalla tasollamme. Sellaiset suoritukset, joihin voimme itse olla tyytyväisiä. Ja mitali on tietysti selvä tähtäin, sillä ilman korkeaa tavoitetta ei kannattaisi lähteäkään.

Ei normikilpailua kummempi

Kilpailun Karita haluaa kuitenkin asettaa mittasuhteisiinsa:     

– Kilpailu on tietysti MM-kisa, mutta toisaalta onko sittenkään muita kilpailuja kummallisempi. Sinulla on oma joukkue ympärillä ja ihan samat ohjelmat, jotka tehdään kuten missä muussakin kisassa tai treeneissä. Pitää vain hoitaa ihan sama homma kuin muulloinkin. Tavallisesti sitä edustaa omaa joukkuetta ja seuraa ja nyt saa edustaa vielä maataan.

Team Fintastic Karita Auvinen Kuva Sari Niskanen
Karita Auvinen opiskelee kolmatta vuotta Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilulinjalla, jolla ymmärretään treenikiireitä ja kisamatkoja.

Karitalla on jo takanaan 11,5 vuotta taitoluistelun parissa. Ensimmäiset vedot jäähän hän piirsi Kirkkonummen Taitoluisteluklubissa ja siirtyi noviisivaiheessa Espoon Jäätaitureihin, jossa hän ehti luistella vuoden myös seuran juniorijoukkueessa.

”Kaikesta kannattaa nauttia. Näitä hetkiä tulee muistelemaan vielä loppuelämän.”

Testien kautta hän päätyi Team Fintasticiin, jonka luistelijana hän on päässyt junioreiden MM-kilpailuihin jokaisen kauden päätteeksi.

Luistelu useammassa seurassa antaa hänen mielestään laajemman kuvan lajista, sillä kaikissa seuroissa on omat tavat ja tyyli toimia. Hän näkee useammassa seurassa luistelun kasvattaneen häntä ja luoneen polun nykyvaiheeseen.

 – Olen  viihtynyt kaikissa joukkueissa ja kaikkien valmentajien ohjauksessa. Minulla on pelkkää positiivista sanottavaa.

Karita päättää junioriuransa MM-kilpailuihin. Tähtäimessä on paikka oman seuran Helsinki Rockettesissa. Vallinnat ratkeavat kuitenkin vasta huhtikuussa senioreiden luisteltua omat MM-kilpailunsa Lake Placidissa.

Kolmen MM-kisan kävijä neuvoo luistelijoita ottamaan joka hetkestä kaiken irti, sillä on ainutlaatuinen tilaisuus edustaa Suomen arvokisoissa.

– Kaikesta kannattaa nauttia. Näitä hetkiä tulee muistelemaan vielä loppuelämän.

Fokus MM-kilpailussa

Junioreiden viralliset MM-kilpailut toteutuivat ensimmäisen kerran vuonna 2013, ja ne järjesti Suomi. Kilpailu MM-paikoista on ollut Suomessa aina kivikovaa. Hienon kauden luistellut Team Mystique edustaa nyt ensimmäinen kerran maatamme MM-tasolla.

– MM-paikan saavuttaminen on äärimäisen kovan kilpailun takana. Siksi on suuri kunnia päästä edustamaan Suomea, Anna Loimaranta toteaa. 

Team Mystique kapteeni Anna Loimaranta Kuva Sari Niskanen
Kulosaaren yhteiskoulun lukio tarjoaa Anna Loimarannalle joustoa koulun ja luistelun yhteensovittamiseen.

Joukkueen jääminen SM-kilpailuissa mitalien ulkopuolelle oli Annalle ja joukkueelle tietenkin pettymys, mutta se kisa on takana. Anna korostaa katseen olevan nyt vain ja ainoastaan MM-kilpailuissa.

Ennen lähtöä joukkue on treenannut täysillä ja ottanut harjoituksista irti kaiken, mikä vain lähtee. Ohjelmiin on painettu lisää luisteluvoimaa ja korostettu meidän vahvuuksiamme.

 – Mutta nautimme samalla näistä viimeisistä viikoista yhdessä, hän muistuttaa.

Anna uskoo, että edessä on ainutlaatuinen retki, jota on jo edeltänyt upea kausi.

– On ihanaa saada päättää se MM-kilpailuihin. Odotamme matkaa todella innolla. Nyt on kaikki fokus Nottinghamissa.

Anna odottaa kilpailumatkalta huikeaa kokemusta ja ensikertalaisena tapahtumien koko kirjoa.

Kapteeni korostaa joukkueen MM-ympyröissäkin keskittyvän visusti omaan tekemiseensä.

– Tavoitteena on luistella meidän tasoisemme suoritukset, joihin voimme itse olla tyytyväisiä. Olemme menneet koko kauden luistelu edellä ja keskittyneet siihen. Sen jälkeen katsotaan, mihin se riittää. Haluamme nauttia unohtumattomasta kokemuksesta. Luistelemme itsellemme.

Annan ura alkoi Myllypurosta, jonka joukkueissa muodostelmaura sai alkunsa. Kaksi vuotta MTK:n minorijoukkueessa ja kaksi vuotta SM-noviisijoukkueessa johtivat luistelijan HSK:n SM-junioreihin.

Nyt 17-vuotiaalla Annalla on meneillään toinen kausi Team Mystiquessa. Ikä sallii hänen kilpailevan juniorina MM-jäillä vielä useamminkin.

Lue myös: Team Fintasticissa luistelevat kahdet kaksoset ja yhdet siskokset

Lue myös
Tapahtumat

Vapaaohjelmasta kehkeytyi jännitysnäytelmä

Team Fintastic voitti junioreiden MM-kultaa Nottinghamissa

14 maaliskuun, 2020

Tapahtumat

Onnistuneet lyhytohjelmat

Suomalais­joukkueet kolmantena ja neljäntenä junioreiden MM-kilpailuissa

13 maaliskuun, 2020

Henkilöt

Suomiverkkarit sivuun, vaahteralippu heilumaan

Ninna ja Noora edustavat Nexxice Junior -joukkuetta MM-kilpailuissa

12 maaliskuun, 2020