Henkilöt

Suomiverkkarit sivuun, vaahteralippu heilumaan

Ninna ja Noora edustavat Nexxice Junior -joukkuetta MM-kilpailuissa

12 maaliskuun, 2020 Helena Tienhaara Synchrophoto ja Ninna Blomin kotialbumi

Kun haaveena on asua ja opiskella ulkomailla, mutta luistelua ei raaski lopettaa, voi nämä kaksi asiaa yhdistää. Ninna Blom ja Noora Näätsaari kertovat, miten se on heiltä onnistunut.

Kaksi suomalaista muodostelmaluistelun SM-mitalistia, Ninna Blom ja Noora Näätsaari, pakkasivat laukkunsa viime keväänä ja suuntasivat vaihto-oppilaiksi Kanadaan. Ninna oli luistellut Espoon Jäätaitureiden Valley Bay Synchrossa, Noora puolestaan Helsingin Taitoluisteluklubin Team Fintasticissa.

– Haaveenani on ollut ihan pienestä asti lähteä vaihto-oppilaaksi Kanadaan. En kuitenkaan halunnut lopettaa luistelua, joten päätin yhdistää nämä kaksi asiaa, kertoo Ninna Blom.

Molemmat tytöistä hakivat Burlingtonissa harjoittelevaan Nexxicen juniorijoukkueeseen laittamalla sähköpostia valmentaja Trish Perdue-Millsille. Noora haki joukkueeseen viime tipassa, vasta junioreiden MM-kisojen jälkeen. Ninna sen sijaan oli liikkeellä aikaisin, jo puolitoista vuotta sitten. Valmentaja kyseli tytöiltä heidän taustastaan, ja omaa luistelutaitoa esiteltiin videoiden välityksellä. Videoiden lähettämisen jälkeen ei mennyt kauaakaan, kun joukkueesta tarjottiin paikkaa.

Koti löytyi luisteluperheestä

Tytöt valitsivat Nexxicen, koska pitävät joukkueen luistelutyylistä ja ohjelmista. Tärkeä valintakriteeri oli Nooran mukaan myös se, että Nexxicen joukkueessa puhutaan englantia eikä ranskaa. Kanadassa on ranskankielisiäkin joukkueita – muun muassa Quebecin alueelta tuleva kova kilpakumppani, Les Supremes.

Noora Näätsaari on luistellut kauden 2019–2020 Nexxice Junior -joukkueessa.
Noora Näätsaari asuu joukkuekaverinsa kotona, mistä hän maksaa 400 euroa kuukaudessa. Se sisältää oman huoneen, ruuan ja kuljetukset.

Luistelu Nexxicen juniorijoukkueessa on suuri rahallinen satsaus, noin 10 000 euroa kaudessa. Se on hieman enemmän kuin mitä luistelusta maksetaan Suomessa. Ulkomaille suuntautuvat kilpailumatkat nostavat kuluja, sillä Eurooppaan lentäminen on Kanadasta kalliimpaa kuin Suomesta.

Luistelun lisäksi myös koulunkäynti ja asuminen maksaa. Kaikille Nexxicen ulkomaalaisille luistelijoille löytyi isäntäperhe joukkuekavereiden joukosta. Tytöt maksavat perheille 400 euroa kuukaudessa siitä, että saavat asua heidän luonaan. Perhemaksu kattaa oman huoneen, ruuat ja kuljetukset.

– Treenimatkat ovat niin pitkiä, että niitä ei pystyisi kulkemaan julkisilla. Muutenkin asuminen luisteluperheessä on kaikkein toimivin ratkaisu, koska laji vaatii huipputasolla myös perheeltä sitoutumista ja ymmärrystä, toteaa Noora.

High schoolia ja nettilukiota

Ninna on opiskellut vuoden paikallisessa high schoolissa. Hän kertoo oppineensa arvostamaan Suomen ilmaista koulutusjärjestelmää sekä ilmaisia ja terveellisiä koululounaita.

– Suuri ero Suomen lukioiden ja Kanadan high schoolin välillä on myös se, että Suomessa lähes kaikki on nykyisin sähköisessä muodossa. Kanadassa kouluun kannetaan kansioita ja muistiinpanot kirjoitetaan käsin paperille, Ninna kertoo.

Noora on suorittanut Kanadassa nettilukiota Suomeen. Sen avulla pystyy joustamaan opiskeluissa ja laittamaan suurimman osan ajasta luisteluun. Nettilukion etuna on se, että opinnoissa saa edetä omaan tahtiin.

– Nettilukiossa on kuitenkin haasteita. Toisinaan on vaikeaa saada apua omiin opiskeluihin, joten nettilukio vaatii paljon oma-aloitteisuutta, pohtii Noora.

Pitkiä harjoitusmatkoja

Nexxicella on harjoitukset normaalisti vain muutaman kerran viikossa, mutta jäällä ollaan yleensä kolme tai neljä tuntia. Lisäksi tulevat vielä tunnin oheiset. Tämä suomalaisista erikoiselta tuntuva järjestely johtuu siitä, että Nexxicen luistelijat asuvat todella laajalla alueella ja matka hallille voi olla pitkä. Tämän vuoksi on käytännöllisempää pitää harjoitukset harvemmin, mutta kerralla pidempään.

– Minulla treenimatkoihin menee autolla yleensä tunti tai kaksi. Ruuhkassa vielä pidempään, Noora kertoo.

Tyttöjen mukaan itse valmennus ja jääharjoittelu on melko samanlaista Kanadassa kuin Suomessa. Oheisharjoittelua ei tosin ole yhtä usein kuin Suomessa, eikä se ole niin monipuolista.

”Minulla treenimatkoihin menee autolla yleensä tunti tai kaksi. Ruuhkassa vielä pidempään.”

– Suomessa on jäävalmennuksen ja ohjelmaoheisharjoittelun lisäksi balettia ja muuta tanssia, psyykkistä valmennusta sekä monipuolisesti erilaisia kuntotreenejä. Kanadassa harjoitellaan jään lisäksi vain kunto-oheisissa ja tarkennetaan ohjelman koreografiaa, Ninna kertoo.

– Nexxicessa tehdään hieman enemmän perusluistelua kuin mitä Suomessa teimme. Valmentajia meillä on vähemmän. Suomessa joukkueellani oli iso valmennustiimi, Noora pohtii.

Uusien tapojen opettelua

Nexxicen juniorijoukkueen koko on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä. Se miellyttää sekä Ninnaa että Nooraa. Tällä kaudella joukkueessa on ollut 19 luistelijaa, joten laidalla seisoskelua ei juurikaan tule. Myös ystävyyssuhteet muodostuvat pienemmässä porukassa tiiviimmiksi.

Kanadalaiset ovat tunnettuja kohteliaisuudestaan. Tytöt ovat olleet yllättyneitä, kuinka paljon myös jäällä pyydetään kaikesta anteeksi. Jos harjoituksissa tapahtuu pieniä törmäyksiä tai tullaan vahingossa liian lähelle toista, ottavat luistelijat aikaa pahoitellakseen tapahtunutta.

”Ohjelman aikana kuuluu moneen otteeseen ’sorry’ En ollut tottuneet moiseen.”

– Ohjelman aikana kuuluu moneen otteeseen ”sorry”. En ollut tottuneet moiseen, Ninna nauraa.

Noora kertoo yllättyneensä myös siitä, että joukkue ei verryttele kisoissa jäähallin lämmittelyalueella. Yleensä lämmittely tehdään hotelilla, minkä jälkeen mennään hallille ja suoraan pukukoppiin.

Niagaran putouksilta Kaliforniaan

Luistelu Kanadassa ja kanadalaisten vahva kannustuskulttuuri ”Spirit of Canada”, on ollut molemmille hieno kokemus.

Ninna Blom on luistellut kauden 2019–2020 Nexxice Junior -joukkueessa.
Ninna Blom oli haaveillut vaihto-oppilasvuodesta jo pienestä pitäen.

Ninna oli ennen Kanadaan lähtöä luistellut koko uransa samassa seurassa, joten hänestä on ollut mielenkiintoista kokea toisenlaista seurakulttuuria ja valmennustapoja. Luistelullisesti molemmat tytöt kokevat menneensä vuoden aikana eteenpäin, mutta suurin muutos on silti tapahtunut itsenäistymisen myötä.

Mieleenpainuvimpia hetkiä kauden aikana ovat olleet kisat ja leirit joukkueen kanssa. Joukkue on matkustanut Kaliforniaan ja Ranskaan sekä leireillyt Niagaran putouksilla. Tämän lisäksi Kanadan mestaruuskilpailut käytiin neljän ja puolen tunnin lentomatkan päässä Calgaryssa. Sieltä palattiin kultamitalien kanssa.

Mieleenpainuvia hetkiä löytyy myös luistelun ulkopuolelta. Ninnalla oli ilo tavata paikallisessa ostoskeskuksessa pitkäaikainen idolinsa, jäätanssin olympiavoittaja Tessa Virtue. Noora puolestaan muistelee lämmöllä kesäloman mökkireissua kavereiden kanssa.

Koti kutsuu MM-kilpailujen jälkeen

Nexxicen kausi huipentuu tulevana viikonloppuna Nottinghamissa Isossa-Britanniassa, missä kilpaillaan muodostelmaluistelun junioreiden maailmanmestaruudesta.

MM-kisojen ensikertalainen Ninna kertoo, että tavoitteena on nauttia kilpailusta ja luistella kauden parhaat suoritukset. Nooralle junioreiden MM-kilpailut ovat jo kolmannet, sillä hän oli Team Fintasticin mukana Zagrebissa 2018 ja Neuchatelissa 2019.

– Odotan eniten sitä, että saan viettää aikaa joukkueen kanssa ja pääsemme taas matkustamaan yhdessä. Toivon, että pystymme tekemään tavoitteistamme totta, Noora haaveilee.

MM-kisan jälkeen vuoden seikkailu Kanadassa on ohi, ja molemmat tytöt palaavat Suomeen.

Lue myös
Tapahtumat

Vapaaohjelmasta kehkeytyi jännitysnäytelmä

Team Fintastic voitti junioreiden MM-kultaa Nottinghamissa

14 maaliskuun, 2020

Tapahtumat

Onnistuneet lyhytohjelmat

Suomalais­joukkueet kolmantena ja neljäntenä junioreiden MM-kilpailuissa

13 maaliskuun, 2020

Tapahtumat

Team Mystiquen Anna Loimaranta ja Team Fintasticin Karita Auvinen

Kilpasiskoina kohti junioreiden MM-kilpailuja

11 maaliskuun, 2020