Junioreiden MM-koneeseen nousee kolme sisarusparia
Team Fintastic -joukkueessa luistelevat kahdet kaksoset ja yhdet siskokset
Muodostelmaluistelussa luistelijat pyrkivät samanaikaisuuteen ja yhtenevään liikkeeseen. Ajan ja harjoituksen myötä he oppivat sopeuttamaan omaa luisteluaan toisen luistelun mukaan. Esimerkiksi jos potku lähtee jonain päivänä hieman normaalia voimakkaampana, osaa vieruskaveri usein kompensoida sen omassa luistelussaan ja yhtenäinen kuva säilyy.
Entä jos vieressä tai ainakin samassa joukkueessa luisteleekin oma sisko? Onko luistelu silloin vielä yhtenäisempää? Kysyimme junioreiden MM-kilpailuhin valmistautuvilta Team Fintastic -joukkueen siskoksilta, millaista on luistella samassa joukkueessa oman siskon kanssa.
Joukkueessa luistelee tällä kaudella kolmet sisarukset, joista kahdet ovat kaksoset. Ida ja Emma Kaskinen,18, aloittivat luistelun 4-vuotiaana Helsingin Taitoluisteluklubin luistelukoulussa ja ovat aina luistelleet samassa joukkueessa. Petra ja Erika Kaarto,17, aloittivat luistelu-uransa Espoossa 7-vuotiaina ja siirtyivät HTK:n riveihin noin viisi vuotta sitten. Myös he ovat aina luistelleet samassa joukkueessa. Fanny Soukola,18, ja hänen kolme vuotta nuorempi pikkusiskonsa Iida Soukola, 15, luistelevat puolestaan nyt ensimmäistä kautta samassa muodostelmaluistelujoukkueessa. Soukolan sisaruksilla on takana yksi kausi samassa yksiluistelun harjoitusryhmässä Järvenpäässa, jossa molemmat aloittivat harrastuksen noin 5-vuotiaina.
Siskolle voi sanoa mitä vain
Kaikki tytöistä kokevat oman siskon erilaiseksi joukkuekaveriksi kuin muut joukkueen jäsenet. Normaalissa harjoitus- ja kisatilanteessa siskokset suhtautuvat toisiinsa kuin kehen tahansa joukkuekaveriin, mutta erityistilanteissa sisaruuden merkitys korostuu.
”Voimme kyllä kehua toista ja sanoa, että hän osaa paremmin tietyn jutun kuin itse, mutta emme ikinä puhu kumpi olisi parempi.”
– Jos jäällä näkee toisen kaatuvan pahasti ja satuttavan itsensä, silloin se kolahtaa tavallista kovempaa, kuvaa Fanny sisaruuteen liittyviä tunteita.
– Jos Petra joutuu luistelussa pahaan paikkaan, loukkaantuu tai epäonnistuu kisoissa, niin se tuntuu yhtä pahalta minulle. Olen yhtä pettynyt ja surullinen kuin hän, mutta olen myös se, joka ensimmäisenä tulee auttamaan häntä pääsemään siitä yli. Pienestä asti, jos Petralla oli kopissa joku hätä, niin juoksin auttamaan häntä. Mutta tämä ei siis mitenkään päde kotona tai muussa elämässä, Erika kertoo.
– Kun oma sisko on joukkuekaverina niin tietää, että on ainakin yksi henkilö kehen voi turvautua missä tilanteessa hyvänsä. Sanoa mitä vain tai toisaalta saada rehellisen mielipiteen, Ida täydentää.
Ei vertailua tai arvojärjestystä
Entä ovatko siskokset tehneet jotain sääntöjä tai sopimuksia keskenään luisteluun liittyen?
– No ei meillä ole sellaisia sovittuja sopimuksia vaan ennemminkin asioita, mistä ei puhuta. Niistä tärkein on se, että ei verrata kumpi on parempi luistelemaan. Voimme kyllä kehua toista ja sanoa, että hän osaa paremmin tietyn jutun kuin itse, mutta emme ikinä puhu kumpi olisi parempi, Ida ja Team Fintastic -joukkueen kapteenina toimiva Emma vastaavat lähes samoin sanoin.
Petralla ja Erikalla on ollut myös tapana, etteivät he vertaile toisiaan tai kilpaile keskenään luistelussa.
– Onneksi näin, koska olemme niin kilpailuhenkisiä Petran kanssa ja kilpailemme keskenään melkein kaikesta, Erika kuvaa hänen ja kaksoissiskonsa sopimuksia.
Fanny on joukkueen vanhimpia ja Iida puolestaan joukkueen nuorimpia. Heillä onkin siten näkymä joukkueeseen molemmista näkökulmista. He ovat keskenään sopineet, etteivät luo välilleen mitään arvojärjestystä. Käsitys luisteluun liittyvistä asioista muodostetaan aina niin, että molemmat näkökulmat otetaan huomioon.
Liika on liikaa
– On mukavaa, että joukkueessa on muitakin siskoksia, jotka ymmärtävät millaista on treenata siskon kanssa, Iida kertoo.
– Joskus saattaa oma sisko ärsyttää sen verran, että ei haluaisi olla niin läheisessä tekemisessä hänen kanssaan, mutta on pakko, hänen kaimansa Ida täydentää.
Tytöt eivät asu leiri- tai kisamatkoilla samassa huoneessa siskonsa kanssa, mutta joskus aikaa tulee silti vietettyä yhdessä ihan liikaa. Silloin etäisyyttä voi ottaa esimerkiksi tekemällä harjoituksia treeneissä jonkun ihan muun kanssa.
Päällimmäisenä kaikilla on kuitenkin kiitollisuus siitä, että saa kokea luistelua yhdessä oman siskon kanssa.
– No onhan se kiva kun saa kokea näin hienoja asioita oman siskon kanssa. Näitä hetkiä sitten muistellaan yhdessä kun ollaan vanhoja, tiivistää Emma koko porukan puolesta.
Juttu on alunperin julkaista Helsingin Taitoluisteluklubin verkkosivuilla.
SM-juniorijoukkue Team Fintastic valmistautuu Nottinghamissa 13.–14.3.2020 pidettäviin junioreiden muodostelmaluistelun MM-kilpailuihin.