Tapahtumat

Historiallinen kilpailu nimettiin lajivaikuttajan mukaan

Muodostelma­luistelun Challenger-kilpailusta Marie Lundmark Trophy

25 toukokuun, 2020 Mila Kajas-Virtanen Mila Kajas-Virtanen Sari Niskanen

Suomelle ensimmäistä kertaa myönnetyn muodostelmaluistelun Challenger-sarjan kilpailun nimi on päätetty. Turussa 14.–17. tammikuuta 2021 järjestettävän kilpailun nimeksi tulee Marie Lundmark Trophy. Nimellä halutaan kunnioittaa suomalaisen Marie Lundmarkin tekemää määrätietoista työtä suomalaisen ja kansainvälisen muodostelmaluistelun eteen.

Challenger-kilpailu Marie Lundmark Trophy
Marie Lundmark on toiminut STLL:n hallituksessa 47 vuotta.

Tšekkoslovakiassa syntynyt Lundmark aloitti taitoluistelu-uransa yksinluistelijana ja jäätanssijana. Hän muutti Suomeen vuonna 1968, jatkoi uraansa valmentajana, tuomarina ja sittemmin ylituomarina. Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtajana hän on toiminut kahteen otteeseen vuosien 1993 ja 2002 välissä ja Suomen Olympiakomitean hallituksessa vuosina 1996–2004.

Muodostelmaluistelun kehittämiseen Lundmark tarttui lajin rantautuessa Yhdysvalloista Suomeen 1980-luvun puolivälissä. Vuonna 1994 hänet valittiin Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) ensimmäiseen muodostelmaluistelun tekniseen komiteaan, jonka tavoitteena oli saada laji MM-kelpoiseksi. Tämä toteutui kuusi vuotta myöhemmin. ISU:n hallituksessa taitoluistelun kehittäjänä ja etujen vaalijana hän on toiminut vuodesta 2002. Lundmarkilla on ollut iso rooli muodostelmaluistelun tavoitellessa olympiakelpoisuutta.

Marie Lundmarkin tekemä työ on palkittu Opetus- ja kulttuuriministeriön Pro Urheilu -mitalilla vuonna 2010, ja lisäksi hänet on nimetty Suomen urheilun lähettilääksi Suomen Urheilugaalassa vuonna 2016. ISU:n ohella Lundmark vaikuttaa edelleen Suomen Taitoluisteluliiton hallituksen jäsenenä.

Turku kisakaupunkina

Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio iloitsee historiallisen tapahtuman myöntämisestä Suomeen ja Turkuun. Tapahtuman nimeäminen Marie Lundmarkin mukaan tuntui luontevalta vaihtoehdolta.

– On hienoa, että ISU myönsi tämän kansainvälisesti arvostetun muodostelmaluistelukilpailun Suomen Taitoluisteluliitolle. Olemme lisäksi iloisia siitä, että voimme tuoda tapahtuman juuri Turkuun, jonka sijainti maan ja meren välissä, Itämeren rannikolla, on varmasti lajin kansainvälisillekin faneille erinomainen matkakohde, Raitio sanoo.

”Marie Lundmarkin saavutukset niin suomalaisen kuin kansainvälisen lajikehityksen eteen ovat kiistattomat.”

– Marie Lundmarkin saavutukset niin suomalaisen kuin kansainvälisen lajikehityksen eteen ovat kiistattomat. Emme halunneet jättää käyttämättä ainutlaatuista mahdollisuutta nimetä tämä, toivottavasti tulevaisuudessa monivuotinen, tapahtuma hänen mukaansa, Raitio jatkaa.

Suomen Taitoluisteluliiton isännöimän Marie Lundmark Trophy -tapahtuman paikallisena tukena toimii Kaarinan Taitoluistelijat ry ja Turun kaupunki.

– Olemme iloisia, että pääsemme toteuttamaan urheilun suurtapahtumaa kansallisena ja seudullisena yhteistyönä. Muodostelmaluistelukilpailu täydentää korkeatasoisten kansainvälisten kisatapahtumien kattausta Turussa yleisurheilun Paavo Nurmen kisojen ja triathlonin Challenge Turku -kilpailun rinnalla. Toivotamme joukkueet tervetulleiksi Turkuun ja tutustumaan kaupunkimme lisäksi alueemme upeaan talviseen saaristoon, Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola sanoo.

Lue myös
Tapahtumat

Marie Lundmark Trophy siirtyy vuoteen 2022

22 lokakuun, 2020

Kiss & Cry

Marie Lundmark kiittää saamastaan kunnian­osoituksesta:

”Kunnia on minulle niin suuri, että olen sanaton ilmaisemaan tunteitani tällä hetkellä”

26 toukokuun, 2020