Kiss & Cry

Rennolla otteella omaan keskittyen

Valley Bay Synchro ensi kertaa junioreiden MM-jäällä

11 maaliskuun, 2024 Marita Kokko Janne Koistinen

Valley Bay Synchro asetti kauden alussa tavoitteeksi paikan muodostelmaluistelun junioreiden MM-kilpailuihin ja SM-kullan: molemmat toteutuivat. Ensimmäistä kertaa MM-kilpailuihin matkaava juniorijoukkue tähtää kisajäällä omiin hyviin ja rentoihin suorituksiin ilman turhia paineita. Sillä asenteella se on menestynyt läpi kauden.

Kapteenitrio Olivia Hyttinen, Aliina Rautee ja Erika Tainio kertoo joukkueen lähtevän innoissaan sveitsiläismaisemiin Neuchâteliin, jossa 24 joukkuetta käy kisaa maailmanmestaruudesta 15.–17. maaliskuuta.

– Olemme kokemassa kisat ensi kertaa, ja lähdemme totta kai tekemään parasta suoritustamme. Kun meillä on rento tunne ja luottamus siihen, että jokainen tekee saman kuin joka päivä treeneissä viisi kertaa viikossa, se riittää ja tuo mahdollisuudet mihin vain, Olivia kertoo.

Espoon Jäätaitureiden Valley Bay Synchro on useamman kauden ajan kirinyt kohti maan kärkeä. Jo viime kaudella joukkue pystyi asettamaan SM-mitalin ja MM-paikan päämääräkseen. Kausi päättyi joukkueen historian toiseen SM-pronssiin.

Nyt joukkue voitti molemmat SM-osakilpailut ja kruununa Suomen mestaruus sekä liput MM-koneeseen. Challenger-sarjassa tuli voitto Skotlannista ja hopea Marie Lundmark Trophysta parhaana suomalaisjoukkueena, mikä toi MM-paikan.

Valley Bay Synchron kapteenikolmikko Aliina Rautee, Olivia Hyttinen ja Erika Tainio on innoissaan uuden tilanteen edessä. He näkevät tehtäväkseen tuoda kisapäivinä rentoutta ja huumoria joukkueeseen niin, että hyvä fiilis säilyy.
Valley Bay Synchron kapteenikolmikko Aliina Rautee, Olivia Hyttinen ja Erika Tainio on innoissaan uuden tilanteen edessä. He näkevät tehtäväkseen tuoda kisapäivinä rentoutta ja huumoria joukkueeseen niin, että hyvä fiilis säilyy.

Vuosien työn tulos

Valmennustiimi Jenni Rahko, Henriikka Latva ja Anna Karjalainen toteavat tuloksen syntyneen monen vuoden työstä.

– Taitotaso ja tasoerot ovat joukkueessa todella pienet tällä kaudella. Voimme luottaa kaikkiin 24 luistelijaan. Jokainen heistä pystyy suoriutumaan ohjelmista hyvin. Se on tärkeä voimavara meille, Jenni painottaa.

Henriikka on valmentanut seurassa yhdeksän vuotta, Jenni kahdeksan ja Anna kuusi vuotta.

– Olemme tehneet yhdessä pidemmän ajan linjauksia. Esimerkiksi seurassamme haluamme keskittyä taidon opettamiseen. Ne luistelijat, jotka yhteistyömme alkuvaiheessa olivat tulokkaissa, ovat nyt junnuissa. Tulokset näkyvät nyt, Henriikka toteaa

”Olemme aiemmin tehneet kunnianhimoisesti todella vaikeita ohjelmia.”

Myös ohjelmien teossa valmennustiimi on löytänyt balanssin.

– Olemme aiemmin tehneet kunnianhimoisesti todella vaikeita ohjelmia. Sen kustannuksella suoritusvarmuus on hieman kärsinyt ja vauhti hidastunut. Tällä kaudella lähdimme rehellisesti keskittymään muutamaan ydinasiaan ohjelman teossa saadaksemme joukkueen vahvuudet näkyviin kisatilanteessa. Se onnistui aika hyvin.

Anna kertoo huomion kiinnittyneen erityisesti vauhtiin, ilmaisuvoimaan ja läsnäoloon. Näin lopputulos ei jää pikkusieväksi.

Valley Bay Synchro -juniorijoukkuetta valmentavat Jenni Rahko, Anna Karjalainen ja Henriikka Latva.
Valmentajat Jenni Rahko (vas.), Anna Karjalainen ja Henriikka Latva pitävät tiimityötä vahvuutena. Heille se on tärkeä ja luonnollinen tapa työskennellä.

Kolmikko painottaa tiimityön merkitystä tuloksissa.

– Olemme kaikki jakamassa vastuuta ja voimme hyödyntää ja kehittää omia vahvuuksiamme, mikä säästää voimavaroja. Kisoissa vaihtelemme valmennusvastuuta tilanteen mukaan.

Henriikka on teknisistä paneeleista tuttu kansainvälinen spesialisti, jonka vahvuuksia ovat tekniikka, elementtien hahmotus ja korjaus sekä innovaatiot liikkeissä. Jenni hallitsee yksittäisen luistelijan liikkeen ja on useimmiten inspiraation lähde ohjelmien teemoihin ja tarinoihin. Anna taas on siistimisen, viilailun ja viimeistelyn mestari. Kaikki yhdessä vastaavat samanlaisen perusluistelutekniikan ja -tyylin opettamisesta joukkueelle.

Ohjelmanteossa ovat kaikki kolme mukana. Henriikka kertoo kaikkien oleva luovia ohjelmien rakentamisessa. Työtä helpottaa yhteinen tapa kuunnella musiikkia.

MM-Sveitsi yksi kisoista

Myös valmentajille joukkueen vieminen junioreiden MM-kilpailuun on uusi kokemus. Koskaan aikaisemmin joukkueen kausi ei ole jatkunut näin pitkälle.

– Emme nosta tätä kisaa millekään jalustalle. Olemme keskittyneet siihen, että nyt on ollut tarpeeksi aikaa palautua ja ladata akkuja kohti MM-kisoja, Henriikka kertoo.

– Olemme hakeneet varmuutta ja tehneet vielä pientä hiomista, että ohjelmat olisivat täydessä loistossaan kilpailuissa, Jenni kuvaa.

”Olemme keskittyneet siihen, että nyt on ollut tarpeeksi aikaa palautua ja ladata akkuja.”

– On tärkeää saada MM-kokemus ja nauttia siitä, Anna täydentää.

Valley Bay Synchro on ollut kisoissa varma, kuten tulokset vahvistavat.

– Joukkue ei tällä kaudella ole lähtenyt kisaamaan tähtäimessä sijoitus, vaan oma paras suoritus. Yritämme pitää MM-kilpailunkin kisana muiden joukossa. Niin on mahdollisuus onnistua ja saada se oma paras esiin jäällä, Henriikka arvioi.

Jenni näkee, että hyvällä suorituksella on mahdollisuus kilpailla hyvästä sijoituksesta.

Espoon Jäätaitureiden Valley Bay Synchro osallistuu ensimmäistä kertaa junioreiden MM-kilpaiiluihin.
Valley Bay Synchrossa joukkueen keskinäinen luottamus ja kyky keskittyä omaan tekemiseen kisatilanteissa ovat valmentajista ihailtavia piirteitä.

Psyykkinen valmennus tukena

Joukkueen mukana on jo viidettä vuotta urheilupsykologi Jaana Blom.

– Keho ja mieli ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Siksi työskentelystä psyykkarin kanssa on todella suuri apu, Anna toteaa.

Henriikan mukaan luistelijat ovat löytäneet läsnäolon, jolla kukin pystyy löytämään keinot toimia jännittävissä tilanteissa ja keskittymään omaansa.

”Olemme saaneet tällä kaudella joka kilpailuun tehtyä rauhallisen hyvän suorituksen.”

Luistelijat ovat tehneet Jaanan kanssa töitä jo noviiseina. Hänen ansiostaan kapteenit kertovat joukkueen kehittyneen todella paljon kilpailemisessa.

– Olemme saaneet tällä kaudella joka kilpailuun tehtyä rauhallisen hyvän suorituksen, kapteenit kertovat.

Joukkue ja psyykkari tapaavat kerran kuukaudessa.

– Olemme käyneet läpi, miten käsittelemme jännitystä. Olemme työstäneet myös jaksamista arjen tasapainottamisessa ja joukkuehengen ylläpidossa. Se on todella tärkeää kauden aikana.

Uuden edessä monta kertaa

Joukkue on käynyt kaudella läpi usein uusia tilanteita.

– Johtoasema lyhytohjelman jälkeen on ollut uusi paikka, samoin voitot valinnoista. MM-valintakilpailuun lähtö ennakkosuosikkina ja ensi kertaa paikassa kiinni olevana joukkueena ovat olleet uutta. Silti luistelijat ovat keskittyneet rauhassa ihan niin kuin muulloinkin. Siksi voi luottaa, tässäkin kisassa on mahdollisuus samaan, Henriikka arvioi.

”Kylmäpäisyys tiukoissa paikoissa on vahvuus. Joukkueella on balanssi rentouden ja kunnianhimon välillä.”

Anna kiittää joukkuetta tavoitteellisuudesta. Kova halu ja nälkä kehittyä ovat vieneet luistelijoita eteenpäin läpi koko kauden.

– Kylmäpäisyys tiukoissa paikoissa on vahvuus. Joukkueella on balanssi rentouden ja kunnianhimon välillä.

Joukkue lähtee Sveitsiin statuksella Fin 1. Toisena Suomen edustajana MM-kilpailuihin lähtee Helsingin Taitoluisteluklubin Team Fintastic, joka on hallitseva junioreiden maailmanmestari.

– Etukäteen ei ajatellut, että olisimme joukkue Fin 1. Siitä ei osattu edes unelmoida. Kilpailu käydään kuitenkin joukkueiden nimellä, mutta Fin 1 on tietysti hieno titteli, josta tytöt ovat onnellisia, valmennustiimi korostaa.

Jenni ajattelee tulevaa MM-kisaa palkintona, joka vie joukkueen keväiseen Sveitsiin kisaamaan ja näyttämään nämä ohjelmat vielä kerran.

– Haaveissani on nautinnollinen elämys, vaikka tiedostankin, että kyse on maailman suurimmasta kisasta tässä sarjassa.

Ihan niin kuin ennenkin

Kapteenit Aliina, Erika ja Olivia kertovat joukkueen valmistautuneen MM-jäälle samalla tavalla kuin kaikkiin muihinkin kisoihin tällä kaudella. On keskitytty treeneissä pienten asioiden ja yksityiskohtien hiomiseen.

Kisaviikolla joukkue hakee nytkin hyvää fiilistä treeneissä ja kasvattaa itsevarmuutta, jolla kisajäällä sitten pystyy antamaan kaikkensa.

”Pieninä luistelijoita katselimme ihaillen niitä joukkueita, jotka lähtivät MM-kilpailuihin.”

Kapteenikolmikko tunnistaa vastuunsa niin kotona kuin reissussa.

– Tärkeintä jokaiselle meistä on olla oma itsensä. Me tuomme kisapäivinä rentoutta joukkueeseen ja hyvällä tavalla huumoria, jolla rento ote pysyy. Silloin pystyy keskittymään olennaiseen jäällä, mutta nollaamaan olon kisasuoritusten välissä ja kisaharkkojen jälkeen.

Valley Bay Synchrossa eletään vuosien unelmaa.

– Pieninä luistelijoita katselimme ihaillen niitä joukkueita, jotka lähtivät MM-kilpailuihin. Meidän suurin unelma oli silloin paikka MM-koneessa. Kun uskoo unelmiinsa ja tekee töitä niiden eteen, kaikki on mahdollista niin meille ja nykyisillekin pienille luistelijoille, Olivia tiivistää paria päivää ennen h-hetkeä.

Muodostelmaluistelun junioreiden MM-kilpailut järjestetään Neuchâtelissa Sveitsissä 15.–16. maaliskuuta.

Lue myös
Tapahtumat

Valley Bay Synchro viides

Team Fintasticille junioreiden MM-hopeaa Sveitsissä

16 maaliskuun, 2024

Tapahtumat

Kanadan Les Suprêmes Junior johdossa

Team Fintastic toisena ja Valley Bay Synchro kuudentena

15 maaliskuun, 2024

Henkilöt

Vuosi Team Fintasticissa on ollut sveitsiläisen mieleen

Fiona Wood junioreiden MM-jäälle Suomen edustajana

13 maaliskuun, 2024