Tietoa lajista

Ympäristöystävällinen ja esteetön liikuntapaikka Helsinkiin

Myllypuron jääurheilukeskus­hankkeelle uusi yhteistyökumppani

29 syyskuun, 2021 STLL Arkmill Oy

Suomen Luisteluliitto ry ja Suomen Taitoluisteluliitto ry ovat yhdessä perustamansa yrityksen Myllypuron jääurheilukeskus kautta vieneet liikuntakeskushanketta eteenpäin jo vuosia. Hanke sijoittuu osaksi Myllypuron liikuntapuistoa, joka palvelee laaja-alaisesti alueen liikkujia, seuratoimijoita ja huippu-urheilijoita. 

Hanke etenee ja nyt Myllypuron jääurheilukeskus on tehnyt yhteistyöstä aiesopimuksen myös Helenin kanssa. Caverion Suomi ja YIT ovat olleet mukana hankkeen suunnittelussa jo vuodesta 2019. Jokainen yhtiö toteuttaa omalta osaltaan vastuullista ympäristö- ja rakentamissuunnittelua, jotta kohteesta saadaan ympäristöystävällinen ja esteetön liikuntapaikka.

– Kaupunkikehityksessä mukana oleminen ja liikuntamahdollisuuksien parantaminen kaupunkilaisille on YIT:lle tärkeää. Elinkaaren aikaisten kestävien energiaratkaisujen lisäksi, ympäristön huomioiminen rakentamisen aikana on oleellinen osa rakennushanketta. Esimerkiksi kaikki projektista tuleva louhe pyritään hyödyntämään ensisijaisesti jääurheilukeskuksen rakentamisessa ja vaihtoehtoisesti muissa kohteissa, YIT:n infrarakentaminen-divisioonan johtaja Anne Piiparinen sanoo.

Jääurheilukeskuksen luistinratojen jäähdytyksestä syntyy sivutuotteena merkittävä määrä hukkalämpöä, jota voidaan esimerkiksi käyttää kaukolämmön tuottamiseen. 

Resurssi- ja energiaviisaiden ratkaisujen löytäminen on tulosta kaikkien toimijoiden välisestä uudenlaisesta yhteistyöstä. Tavoitteena on, että päätökset palvelevat kaikkia kaupunkilaisia ja ovat järkeviä myös veronmaksajien kannalta.

– Olemme iloisia, että pääsemme kehittämään Myllypuroon toteutettavan jääurheilukeskuksen energiaratkaisua kokonaisvaltaiseksi ja älykkääksi kaupunkienergiaratkaisuksi. Yhteistyöllä haluamme varmistaa mahdollisimman vähähiilisen sekä elinkaaritehokkaan ratkaisun ja olla mukana edistämässä Helsingin kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2035, Caverion Suomen toimitusjohtaja Ville Tamminen kertoo. 

Ympäristövaikutukset keskiössä

Rakennuksen ympäristövaikutukset ovat keskeisiä, kun arvioidaan energiaratkaisua tarvittavan jäähdytyksen ja lämmityksen tuottamiseen. Jääurheilun monitoimikeskuksen hiilijalanjälki minimoidaan hiilidioksidijäähdytystä hyödyntävällä energiaratkaisulla ja hukkalämmön hyödyntämisellä. Arvion mukaan jääurheilukeskuksen tuottaman hukkalämmön määrä vastaa noin 270 omakotitalon tarvitsemaa keskimääräistä energiamäärää vuodessa.

Parhaimmillaan jääurheilukeskus ei ole enää vain hiilineutraali, vaan se luo hiilikädenjälkeä tuottamalla energiaa myös ympäröivään kaupunkirakenteeseen.

”Meistä on hienoa olla mukana hankkeessa, joka tukee myös päämääräämme hiilineutraalista tulevaisuudesta.”

Jääurheilukeskuksen luistinratojen jäähdytyksestä syntyy sivutuotteena merkittävä määrä hukkalämpöä, jota voidaan esimerkiksi käyttää kaukolämmön tuottamiseen. Helen on yhdistänyt voimansa hankekumppaneiden kanssa löytääkseen parhaan tavan jalostaa sivutuotteena syntyvä hukkalämpö kaukolämmöksi. Näin muun toiminnan ohella syntyvä päästötön ja uusiutuva kaukolämpö voidaan valjastaa myös muiden Helenin asiakkaiden käyttöön. Helsingin rakennuskannasta yli 90 prosenttia on liitetty kaukolämpöön.  

– Meistä on hienoa olla mukana hankkeessa, joka tukee myös päämääräämme hiilineutraalista tulevaisuudesta. Haluamme olla eturintamassa asiakkaiden energiakumppanina miettimässä päästöttömiä ja uusiutuvia energiaratkaisuja. Kaukolämpö- ja jäähdytysverkosto on erinomainen alusta kaikille uusille teknologiaratkaisuille.  Verkosto mahdollistaa esimerkiksi juuri hukkalämpöjen tehokkaan hyödyntämisen. Helen hyödyntää jo nyt puhdistetun jäteveden sekä kiinteistöistä ja konesaleista talteen kerättyjä hukkalämpöjä, Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa kertoo.

Olympiakomitea on pitänyt hanketta vuosia valtakunnallisesti merkittävien hankkeiden listalla ja tällä hetkellä hanke on sijalla yksi. Hankkeen arvo on noin 20 miljoonaa euroa. Helsingin kaupunginhallitus varasi kokouksessaan 29. maaliskuuta 2021 Myllypuron jääurheilukeskus Oy:lle Ratasmyllynkujalla sijaitsevan tontin liikuntakeskuksen suunnittelua varten.